Kültürel Mirası Gelecek Nesillere Aktarıyorlar - Son Dakika
Güncel

Kültürel Mirası Gelecek Nesillere Aktarıyorlar

Kültürel Mirası Gelecek Nesillere Aktarıyorlar

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma, Tanıtma Vakfı, kentin geleceğine ve geçmişine sahip çıkıyor.

16.02.2013 14:47

Gaziantep'in kültürel mirasının korunması ve geleneksel değerlerinin unutulmaması için ilköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilere ders veren Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma, Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı, kentin geleceğine ve geçmişine sahip çıkıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bahriye Üçok Toplantı Salonu'nda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı– Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, Gaziantep, Zirve ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerinin işbirliğinde, 'Kültürel mirasının korunması ve geleneksel değerlerinin unutulmaması' konulu eğitim programı düzenlendi.

Programda, Gaziantep, Zirve ve Hasan Kalyoncu Üniversitelerinin mimarlık fakültesi öğrencileri ile 11 ilköğretim ve lise öğrencilerine sinevizyon eşliğinde dersler verildi.

Kentin tarihi dokusunun ve kültürel mirasının korunması, geleneksel yaşam biçimleri, eski Antep evlerinin yaşatılması ve buradaki yaşam biçimleri, eski piknik biçimi, eski çarşı ve hanların misyonları, Gaziantep'te müzecilik, gibi birçok konuda öğrencilere bilgiler verildi.

ÇEKÜL Vakfı'nın 1990 yılından bu yana ülkenin her bölgesinde kültürel mirası korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu anlatan ÇEKÜL Vakfı Bölge Koordinatörü Zafer Okuducu, bu kez üç üniversite ile 11 ilköğretim okulu öğrencilerine dersler verildiğini söyledi.

Okuducu, "2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı–Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi, üniversiteler, gönüllü öğretmenler ve öğrencilerle bu programı uygulamaya başladık." dedi.

Bu çalışmaların önemli bir kısmını eğitim çalışmalarının oluşturduğunu işaret eden Okuducu, "2012 yılı ikinci yarıyılında ÇEKÜL-KUDEB, Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Zirve Üniversitesi Mimarlık Bölümü, gönüllü öğretmenler ve Şehitkâmil Belediyesi ile birlikte Kültür-Kültürel Miras ve Koruma konularında eğitim verilerek kenti tanıtma gezileri düzenlendik. Bu tanıtımlarda 240 ilköğretim öğrencisi ve 50 üniversite öğrencisi yaşadıkları kenti tanıma imkânı buldular." diye konuştu.

Eğitim derslerinin Mayıs ayı itibariyle biteceğini ve öğrencilerin derste elde ettikleri bilgiler doğrultusunda fotoğraflar ve yazılarla birer rapor haline dönüştüreceklerini de aktaran Zafer Okuducu, bu raporlar neticesinde öğrencilerin bilgilenme derecelerini tespit edebileceklerini kaydetti.

300 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLİYOR

2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında 250 ilköğretim ve lise, 50 üniversite öğrencisi, toplam 300 öğrenciye eğitim verdiklerini belirten Okuducu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İlk olarak daha önceden belirlenmiş olan 10 okula kültür, kültürel miras ve koruma konularında eğitimler verildi. Bu eğitimin öğrencilerin yaşadıkları kenti daha iyi tanımaları, kültürlerine sahip çıkmaları, kültürel mirasımızın korunması ve kent kimliği bilincini oluşturmak için neler yapılması gerektiği yönünde oldu. Bunu öğrencilere daha doğru ve anlaşılır şekilde aktarmak için coğrafya, geleneksel yaşam kültürü, kent dokusu ve mimari, arkeoloji ve müze konularında uzman kişilerden bilgi aktarıldı. Yapılan bu çalışmalar ÇEKÜL eğitmenleri, üniversite öğrencileri ve gönüllü öğretmenlerle birlikte gerçekleştirildi."

Tarih Kentler Birliği Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, çocukların ve gençlerin küçük yaşta kentin dokusunu, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için aldıkları eğitimlerin önemli olduğunu vurguladı.

Güzelbey, tarih ve kültürel mirasın içi içe yaşanan bir değer olduğunu, bunu da yeni yetişen neslin öğrenmesinin ve gelecek kuşaklara aktarmasının önemine dikkat çekerek, 2004 yılında başlattıkları koruma ve restorasyon çalışmalarını tek başlarına yapmadıklarını, bu çalışmalara başta eski Antep evi sahiplerini dahil etmek için toplantılar ve buluşmalar tertiplediklerini söyledi.

Başkan Güzelbey, "Koruma, sahip çıkmaktan geçmektedir. Öncelikle bu eserlere sahip, bu kentte yaşayan insanlarda bu bilincin olması gerekiyor. Biz de çalışmalarımızda halkımızda koruma bilinci oluşturulmasına ağırlık verdik. Bugün elde ettiğimiz başarıda duyarlı vatandaşlarımızın da payı büyüktür. Geçmişini bilmeyen toplumlar yok olmaya mahkûmdurlar. Bunun için genç nesillere geçmiş bilinci aşılamak, toplumun yapı taşları olan kültürel unsurlarımızı ve değerlerimizi tanıtmamız gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında bugün düzenlenen bu eğitim programı sağlam temeller üzerine oturmuş bilinci tohumlarının atılmasıdır" diye konuştu.

MÜZELER GEÇMİŞLE GELECEK ARASINDA BİR KÖPRÜDÜR

Gaziantep'te Müzecilik ve Müzeler konusunda bilgiler veren Özel Koleksiyoner ve Bakır Eserler Koleksiyonu sahibi Gazeteci Ali Atalar da, müzelerin, toplumların yaşam biçimleri, kültürel değerleri ve yaşanan günün koşulları ile ilgili çok çeşitli bilgiler veren unsurlar olduğunu söyledi.

Atalar, "Müzeler, geçmişle gelecek arasında kurulmuş birer köprüdür aslında. Her eser ait olduğu toplumun yaşamı hakkında birçok ipucu verir bizlere. Bir toplumun geleceği yorumlayabilmesi için öncelikle geçmişini bilmesi gerekir. Bu anlamda müzecilik toplumsal birer okuldur." şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kültürel Mirası Gelecek Nesillere Aktarıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement