Kürtçe Savunmaya Onay - Son Dakika
Güncel

Kürtçe Savunmaya Onay

Kürtçe Savunmaya Onay

Mahkeme 98 Sanıklı Davada Kürtçe Savunmayı Kabul Etti

02.12.2010 17:05

Şanlıurfa'da, 5 Aralık 2009'da kapatılan DTP tarafından organize edilen yürüyüş sırasında çıkan olaylarla ilgili olarak 98 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşmasında sanıklar savunmalarını Kürtçe yaptı. Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına katılan sanıkların Kürtçe savunması tercüman aracılığı ile Türkçe'ye çevrildi.

POLİS İLE ÇATIŞMIŞLARDI

5 Aralık 2009'da, DTP Şanlıurfa il teşkilatı tarafından; partinin kapatılmasıyla ilgili davaya tepki için 'Özgür irade, demokratik çözüm' mitingi düzenlendi. DTP'nin kapatılmasıyla BDP'ye katılan milletvekilleri Şerafettin Halis, İbrahim Binici ve Pervin Buldan'ın da aralarında bulunduğu 2 bin kişilik kalabalık kent merkezinde düzenlenen miting alanına doğru yürüyüşe geçti. PKK ve Öcalan sloganları eşliğinde yürüyen kalabalıktaki bazı kişiler kendilerine tepki gösteren Alperenler Ocağı'nın da bulunduğu bazı bina ve işyerleri ile güvenlik güçlerine taşla saldırdı. Miting bitiminde de göstericiler ile polis arasında arbede çıkınca, 49 kişi çok sayıda havai fişek, molotof kokteyli, sapan, bilye ve örgütsel dokuman ile gözaltına alındı. Polis tarafından yapılan sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 31'i tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

98 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Yaşananların ardından olaya ilişkin polis tarafından çekilen kamera kayıtlarının incelenmesi sonucu, yürüyüşe katılan ve yasa dışı slogan attığı saptanan; aralarında KCK operasyonu kapsamında tutuklanan Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven ile BDP il başkanı İbrahim Ayhan'ın da bulunduğu 98 kişi hakkında, 'Suç ve suçluyu övme', '2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet' suçundan dava açıldı. Hazırlanan iddianame kapsamında 1 ile 3 yıl arası ceza istemiyle dava açılan ve tutuksuz yargılanan 98 sanığın yargılanmasına bugün 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlandı.

KÜRTÇE SAVUNMA TALEBİ KABUL EDİLDİ

Davanın görüleceği Şanlıurfa Adliyesi'nde sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemi alındı. Polislerin adliye içi ve çevresinde zırhlı araçlar ile önlem aldığı görülürken, adliyeye gelenler üst araması yapıldıktan sonra içeri alındı. Duruşmaya ise 98 sanıktan sadece 33'ü katıldı. 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde sanıklar, mahkeme heyetine savunmalarını Kürtçe yapacaklarını bildirdi. Mahkeme heyeti de, sanıkların bu talebini kabul ederek, salona Kürtçe bilen bir adliye personelini tercüman olarak çağırdı. Tercümanın gelişinin ardından 33 sanık adına 4 kişi Kürtçe savunmalarını yapmaya başladı. Sanıkların Kürtçe savunması salonda bulunan tercüman tarafından Türkçe'ye çevrildi. Tutuksuz sanıklar arasında bulunan ve Kürtçe bilmeyen Mustafa Arısüt ise savunmasını Türkçe olarak yaptı. Yaklaşık 2 saat süren duruşmanın ardından mahkeme heyeti, gelmeyen sanıkların çağrılması ve dosyadaki eksiklerin giderilmesi istemiyle duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

SANIKLAR: TARİHİ KARAR

Duruşma sonrası adliyeden çıkan sanıklar, dışarıda kendilerini bekleyen gazetecilere Kürtçe savunma taleplerinin kabul edildiğini ifade ederek, bunu tarihi bir karar olarak yorumladı. Grup adına gazetecilere kapatılan DTP'nin Viranşehir İlçe Başkanı Adnan Etli, konuşmasını Kürtçe yaparak, mahkeme heyetinin yaklaşımının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Yargılanan sanıklar arasında bulunan BDP İl Başkan Yardımcısı avukat Bekir Benek ise, ilk kez bir mahkeme heyetinin anadilde savunma yapılmasına izin verildiğini ve bunun tarihi bir adım olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Biz bugün haksız ve hukuksuz bir soruşturma kapsamında; haksız, yanlış ve doğru olmayan bir iddianamenin çerçevesinde yargılanıyoruz. 2911 sayılı yasaya muhalefetten dolayı biz yargılandık. 5 Aralık 2009 tarihinde DTP'nin kapatılması süreci vardı. Bu süreçte milletvekillerimizin de içinde bulunduğu gruba bir karışlama yapmak istedik. Ama bunun devamında bizlere dava açıldı. Bugün Şanlıurfa Adliyesi tarihi bir adım atmıştır. Toplumsal farklılığın tanınması, Kürt dilinin tanınması ve yargısal süreçlerde kullanılması hususunda mahkeme heyeti yaklaşımı ile bize onur vermiştir. Kürt dilinin gerçekliğini kabul ederek, tercüman suretiyle bizlerin savunmasını Kürtçe olarak vermemize imkan tanımıştır. Mahkeme heyetinin bu tutumunu takdir ettik. Bunun bir lokal karar olarak kalmayıp, bundan sonraki süreçte diğer mahkemeler tarafından da örnek alınmasını istiyoruz."

Yargılanan sanıklar, adliye çıkışı gazetecilere açıklama yaptıktan sonra dağılırken, davanın ikinci duruşmasının 1 Mart 2011'de yapılacağı öğrenildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kürtçe Savunmaya Onay - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement