Lipödem Kadınların Kabusu Haline Geldi - Son Dakika
Güncel

Lipödem Kadınların Kabusu Haline Geldi

Lipödem Kadınların Kabusu Haline Geldi

Deri altı yağ birikmesinden kaynaklanan ve yıllar geçtikçe ilerleme kat eden Lipödem kadınların kabusu haline geldi.

06.04.2016 10:53

Deri altı yağ birikmesinden kaynaklanan ve yıllar geçtikçe ilerleme kat eden Lipödem kadınların kabusu haline geldi. Kendini obez sanan 39 yaşındaki Zeynep Tanrıverdi, "Lipödem hastasıymışım, bunu farklı hastane ve branşları senelerce gezdikten sonra öğrendim" dedi.

Sadece kadınlarda görülen ve ergenlik döneminden sonra bir çok genç kızda meydana gelebilen bu hastalık, genelde vücudun alt kısmında görülüyor. Fazla kilolarına yıllarca değişik hastanelerde farklı branşlarda çare arayan Zeynep Tanrıverdi de sorununun aslında Lipödem olduğunu öğrendi. Özellikle son beş senedir spor ve diyet yapmasına rağmen kilo veremediği gibi daha fazla kilo alıp şiddetli ağrılar çektiğini ifade eden Tanrıverdi, diyetisyenler, obezite merkezleri, dahiliye servisleri, hemotoloji bölümü gibi sayısız branşa başvurduğunu ve hep 'Şikayetleriniz kilo kaynaklı' cevabını aldığını aktardı.

"İNSANLARIN BAKIŞI BENİ FAZLASIYLA HUZURSUZ EDİYORDU"

Gittiği bir başka doktorun tüp mide ameliyatı olabilirsiniz demesi üzerine ameliyattan korktuğu için yaptırmayarak psikoloğa başvuran Zeynep Tanrıverdi, " Ben boydan bayağı minyon bir insanım ve haliyle kilolarım en çok kalçada toplandığı için dışarıda oldukça dikkat çekiyordum. 4'üncü katta asansörsüz bir apartmanda yaşıyorum, merdivenlerde nefesim tıkandığı için evden çıkmak istemiyor çıktığımda ise girmek istemiyordum. Otobüste oturduğum zaman yan koltukta oturan kişinin bakışı veya dışarıda yemek yediğimde etraftaki insanların bakışı beni fazlasıyla huzursuz ediyordu."

"EŞİM, BENİ SEVİYORSAN BOĞAZINI TUT VE KİLO VER DEDİ, DURUMUMLA İLGİLİ EN ÇARESİZ HİSSETİĞİM AN O ANDIR"

"Eşim, 'Beni seviyorsan senden tek isteğim şu boğazını tut da artık kilo ver' dedi. Herhalde en yıkıldığım ve kendimi çaresiz hissettiğim o andı" diyen Tanrıverdi, "39 yaşımdayım, çocuğum yok ve hayatımdaki en değerli varlığım eşim. Onun benden bir tek isteği var ve ben onu yapamıyorum. Spor salonlarında ter döküyor, güzellik salonlarında aktivasyon - kavitasyon yapıyor, saunalarda 75 derece sıcaklıklara giriyor ve diyet listeleriyle yaşıyorum fakat hiçbir değişiklik yok" ifadelerini kullandı.

"HASTALIĞIMI TESADÜFEN ÖĞRENDİM"

Hastalığını tesadüfen öğrendiğini dile getiren Zeynep Tanrıverdi şu ifadeleri kullandı: "Doktora başvurup teşhis konulduğunda 'alnım açık ey insanoğlu, ben çok yediğim için şişman ve ağrıları olan bir kadın değilim, elimde olmayan sebeplerden, bir hastalıktan ötürü böyleyim ve bunun tedavisi mümkün.'

"LİPÖDEM, SGK KAPSAMINA ALINMALI"

Ameliyattan sonra ilk bir haftanın çok parlak geçmediğini dile getiren Tanrıverdi, "Her ne kadar ilk bir hafta ağrılı bir dönem geçirerek 'acaba ameliyat olmasa mıydım?' desem de 10 günün sonunda tartıda ve aynada gördüğüm görüntüye zafer çığlıklarım eşlik etti. Ağrılar hafifleyip şişlikler inmeye başladığında hayatta değişmeye başlıyor. Burada önemli olan kilodan ziyade kiloya sebep olan faktörü bulmak. Nasıl ki tansiyon ve şeker hastalığı herkes tarafından biliniyorsa bu hastalıkta bilinmeli. Bunu yaşadığım için biliyorum ki lipödem teşhisi konulduktan sonra ameliyat açısından ödeme gücü olmayan birçok hasta kendine dört duvar arasına kapatıyor. Bu sebeple lipödemin de tıpkı tüp mide ameliyatı gibi SGK tarafından kapsam içine alınması gerekiyor" dedi.

DOÇ. DR. DEMİRTAŞ: "ZEYNEP HANIMDAN 13 LİTRE YAĞ ALDIK"

Zeynep Tanrıverdi'nin doktoru Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, "Zeynep Hanım bedeninin alt yarısından kilo verememe, ağrı ve hareket zorluğu şikayetleriyle bize başvurdu. Muayene ettikten sonra lipödem tanısı koyduk. Yaklaşık 5 saat süren Lenf Koruyucu Vaser Liposuction işlemiyle tek seansta 13 litre yağ aldık. Hastamız şu anda ikinci ayında, kilosu 80'den 67'ye inmiş durumda, daha da incelmeye devam edecek" dedi.

Lipödem'in ABD istatistiklerine göre kadınların % 10 ile % 15'ini etkilediğini söyleyen Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yener Demirtaş, "Bizim gözlemlerimize göre bu oran ülkemizde daha da yüksektir. Ne yazık ki bu yüksek orana rağmen lipödemli hastalar doğru tanıyı alamamakta ve doğru tedaviye ulaşamamaktadır. Lipödemde diyet ve sporun tek başına çözüm değil. Hastalara genellikle şişman oldukları ve kilo vermeleri gerektiği söylenir. Fakat lipödemin sebep olduğu yağlanmada diyetle belirgin azalma sağlanamaz" diye konuştu.

LİPÖDEM NEDİR?

Lipödem, kronik ve yıllar geçtikçe genelde ilerleyen deri altı yağ tabakası rahatsızlığıdır. Sadece kadınlarda görülmektedir ve ergenlik çağından sonra, yani kadınlık hormonları oluşmaya başladıktan sonra meydana çıkmaktadır. Genelde vücudun alt tarafında görülmektedir.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Lipödem Kadınların Kabusu Haline Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement