"Liseli Gençler Organ Bağışı İçin Söylüyor" Etkinliği - Son Dakika
Güncel

"Liseli Gençler Organ Bağışı İçin Söylüyor" Etkinliği

"Liseli Gençler Organ Bağışı İçin Söylüyor" Etkinliği

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan: "(Organ bağışı) İnsanın nasıl miras bildirme hakkı varsa, bu mirası da bildirme hakkı var. S...

08.11.2013 16:10

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan Türkiye'de beyin ölümü sayısı artarken, bağış sayısının artmadığına dikkati çekerek "İnsanın nasıl miras bildirme hakkı varsa, bu mirası da bildirme hakkı var. Sonuçta bu da bir miras" dedi.

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Güzel Sanatlar Lisesi ve Erünal Sosyal Bilimler Lisesi tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda "Liseli Gençler Organ Bağışı İçin Söylüyor" etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte, öğrenciler tarafından çeşitli şarkılar seslendirilirken, İl Sağlık Müdürlüğü de oluşturulan standda hem bilgi verdi hem de organ bağışlarını kabul etti.

Türkiye'de 4. yüz nakli olan Turan Çolak da organ bağışı pankartı taşıyarak etkinliğe destek verdi.

Organ bağışında yakınlarının izni şartı kaldırılıyor

Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, etkinlikte gazetecilere yaptığı açıklamada, zaman zaman organ bağışı konusunda etkinlikler düzenlediklerin belirterek, bunları yapmaktaki amaçlarının organ naklinin farkındalığını oluşturmak olduğunu söyledi.

Etkinliklerde, bağış yapılmasını sağlayarak, bir kişinin daha hayatının kurtarılmasına vesile olunduğunu ifade eden Bilgin, şöyle konuştu:

"Türkiye'de en fazla zorluğumuz, kişi öldükten sonra yakınlarının organları bağışlamamasıdır. Bakanlığımız son bir çalışma başlattı. Bakanımız da bir kaç gün önce açıkladı. Artık yakınlarının izin şartı kaldırılıyor. Eğer, hayattayken kendisi bağışlamış, iki şahidi ve organ nakil kartı varsa, yakınlarının izni şartı kaldırılarak, organlarını alma yoluna gidiliyor. Bu bize neyi sağlayacak. Kişi hayattayken organlarını bağışladığı halde öldükten sonra alamadığımız organlarını, hastalara nakledemiyoruz. Bunlar ortadan kaldırılacak. Organ bekleyen bir sürü hastamızın da canına can katacak. Tedavinin daha iyi ve hızlı olması, daha çok organ bekleyen kişilerin hayata tutunması anlamına gelecek ki bizi hakikaten çok rahatlatacak."

"Kendi organın sana ait"

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan da, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlen tüm etkinliklere destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

"Türkiye'de beyin ölümü sayısı artarken, bağış sayısı çok artmıyor" diye konuşan Prof. Dr. Özkan, bir yerlerde eksiklik  olduğunu belirtti.

Kafaların biraz değişmesi gerektiğinin altını çizen Özkan, "Bir altyapı var. Beyin ölümü anlaşılabiliyor, doku ve organ nakli yapılabiliyor. Sadece kafanın biraz değişmesi lazım. İnsanın nasıl miras bildirme hakkı varsa, bu mirası da bildirme hakkı var. Sonuçta bu da bir miras. Kendi organın sana ait" dedi.

Türkiye'de 4. yüz nakli olan Turan Çolak ise organ bağışının sorunlarını anlatmak için Türkiye genelinde il il gezdiğini vurgulayarak, organ bağışı yapıldıkça, bir hayat kurtarıldığını, bu nedenle herkesin duyarlı olması gerektiğini kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Liseli Gençler Organ Bağışı İçin Söylüyor' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement