Miloşeviç rejimine karşı protestonun 23'üncü yılı - - Son Dakika
Güncel

Miloşeviç rejimine karşı protestonun 23'üncü yılı -

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, 9 Mart 1991'de Slobodan Miloşeviç yönetimine karşı Sırp Yenileme Hareketi (SPO) Genel Başkanı Vuk Draşkoviç'in liderliğinde başlatılan protestonun 23'üncü yılı dolayısıyla miting yapıldı.

09.03.2014 10:39

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, 9 Mart 1991'de Slobodan Miloşeviç yönetimine karşı Sırp Yenileme Hareketi (SPO) Genel Başkanı Vuk Draşkoviç'in liderliğinde başlatılan protestonun 23'üncü yılı dolayısıyla miting yapıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda SPO Partisi tarafından düzenlenen mitingte konuşan Draşkoviç, söz konusu meydanda yarın diğer partilerin toplanacak olmalarından dolayı, bugün bir araya gelmem durumunda kaldıklarını söyledi.

Draşkoviç, "SPO kendi 'İstiklal Meydanı'nda bulunduğu gün o zaman 9 Mart'tır. 20'nci yüzyılın trajik son 10 yılı içinde, kendi idealimiz olan Avrupa'da Sırbistan, Sırbistan Avrupa'da için mücadele ettiğimiz, canlarımızı verdiğimiz gün 9 Mart'tır" dedi.

Miloşeviç rejimine karşı ayaklanmalarının başlangıç tarihi olan 9 Mart'ın bu yıl Sırbistan'ın Avrupa Birliği ile katılım müzakerelerine başlama günü olarak kutlandığını dile getiren Draşkoviç, bunun başkanlık yaptığı partinin her zaman ideali olduğunu dile getirdi.

-1991'deki Miloşeviç'e karşı ayaklanma

9 Mart 1991'de Slobodan Miloseviç yönetimine karşı, Vuk Draşkoviç önderliğinde protesto başlatılmıştı. Bazı medya kuruluşlarına göre, 100-150 bin kişi dökülmüştü. Protestolarda boyunca iki kişi ölmüş, 203 kişi yaralanmış ve 108 kişi tutuklanmış, daha sonra asayişi sağlamak üzere tanklar görevlendirilmişti. Kasım 1996 ile Şubat 1997 arasında yerel seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle aynı hükümete karşı yine protestolar düzenlenmişti.

1999'da Kosova Savaşı'nı takiben ülkenin NATO kuvvetlerince bombalanması kentte büyük yıkıma neden olmuştu. 2000 yılı başkanlık seçimlerinin ardından kent, 500 binden fazla kişinin katıldığı büyük çaplı protestolara ev sahipliği yapmıştı. Bu protestolar Miloşeviç'in görevinden alınmasıyla sonuçlanmıştı.

Miloşeviç rejimine karşı protestonun 23\'üncü yılı -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Miloşeviç rejimine karşı protestonun 23'üncü yılı - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement