Odessa-Samsun Arasındaki Fırsatlar Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Güncel

Odessa-Samsun Arasındaki Fırsatlar Masaya Yatırıldı

Odessa-Samsun Arasındaki Fırsatlar Masaya Yatırıldı

Büyükşehir Belediyesi'nin daveti üzere Samsun'a gelen Ukrayna'nın Odessa şehri ile Samsun arasındaki ekonomik fırsatlar yapılan geniş katılımlı bir toplantı ile masaya yatırıldı.

23.05.2012 14:28

Büyükşehir Belediyesi'nin daveti üzere Samsun'a gelen Ukrayna'nın Odessa şehri ile Samsun arasındaki ekonomik fırsatlar yapılan geniş katılımlı bir toplantı ile masaya yatırıldı.

Odessa-Samsun Ekonomik Fırsatlar kapsamında Büyük Samsun Oteli'nde toplantı gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsundaki ekonomik potansiyeli Odessa'dan gelen heyetle paylaştı. Odessa ile ilişkileri geliştirme sürecinde dört yılı geride bıraktıklarını söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Çok şükür bugün iyi yerlere geldik. Odessa heyetini Samsun'da görmekten çok mutluyum. Burada esas olan Samsun'daki iş adamlarımızı ve çeşitli sektördeki arkadaşlarımızı Odessa'dan gelen arkadaşlarımızı tanıştırmaktı. Bugün aynı masa etrafında toplanmaktan çok mutluyum" dedi.

Yeni dünyada artık şehirlerin birbirlerine yetmediğine vurgu yapan Başkan Yılmaz, "Artık şehirler, başka şehirlerle iş birliği kurmak zorunda kaldıkları küçülmüş bir dünyaya doğru gidiyorlar. Yıllardır Karadeniz belki iki şehri uzaklaştırdı ama uzaklaşmış iki şehrin irtibatını güçlendirmiş bir algı olarak algılandı. Artık bu deniz aslında bizim ortak birçok şeyimiz olduğunu belgeleyen bir kanıttır ve bu deniz bizleri birbirimizden uzaklandıran değil, bizi bir birimize yakınlaştıran bir unsur olacak. Samsun, Türkiye'nin 15'inci büyük kenti. Samsun, Karadeniz hinterlandının da en büyük kenti. Kısacası Samsun, bugün büyüyen ve kabuğunu zorlayan bir şehir. Kişi başına gelirini yükselten pırıl prıl batı kentti standartlarına ulaşmak üzere hızla yoluna devam ediyor. Biz, Karadeniz'in kuzeyindeki komşu illerimiz ile de sosyal kültürel, ekonomik, bilim ve eğitim açısından, güvenlikte, sağlıkta birçok ortak işler yapabilecek karşılıklılık esasına, kazan kazana dayalı olarak birbirlerine gidip geldikleri bir havza geliştirmek zorundayız. Elimizi kuzeyimizdeki Odesa şehrimize uzaktık. Onlar da ellerini bize uzattılar ve bugün bir masa etrafında birlikteyiz" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Samsun Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç ise iki şehir arasındaki ilişkilerin önemine değinerek, "Bugün burada çok güzel dostluk örneği görüyoruz. Yıllarca ayrı kaldığımız karşı kıyıdaki komşularımız ile kucaklaşıyoruz. Maalesef çok yakın olması gereken dostluklar, bugüne kadar kurulamamıştı. Ama biz kuzey komşumuzu görmeksek bile tanıyorduk. Biz onlarla ekonomik, sosyal ve kültürel olarak yakınız. Bu dostluğun yıllar önce olması gerekiyordu. Ukrayna'dan gelen komşularımızı cani gönülden kucaklıyoruz" şeklinde konuştu.

Odessa heyeti adına söz alan Belediye Başkan Yardımcısı Mykola İlcheenko da, "Odessa ile Samsun arasındaki iş birliğinin katlanarak devam etmesini ümit ediyorum. Odessa, Ukrayna'nın büyük şehirlerinden bir tanesi. Odessa, Ukrina'nın

giriş kapısı sayılacak büyük bir liman kenti. Önemli sektörlerin başında inşaat geliyor. Tarım ve gıda sektörü gelişmekte. Odessa ayrıca bir turizm kentti. İmzaladınız anlaşmanın ikili ve ticaret ilişkileri artıracağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Odessa Bölgesel Konseyi Birinci Başkan Yardımcısı Mykola Tindyuk ise yaptığı konuşmada, Odessa'nın kuruluşunun 1794 yıllarına dayandığını ve ilk kurulduğunda adının 'Hacıbey' olduğunu hatırlatarak, "Yani anlaşılacağı gibi bir Türk ismiydi. Bu da bizim akrabalığımızın ve dostluğumuzun göstergesidir. Dün burada çok büyük bir anlaşmaya imza attık. Bu anlaşma iki şehir arasındaki kültürel, ticari ve ekonomik ilişkileri karşılıklı olarak gelişmesini hedefliyor. Bu anlaşma ile her şey yoluna girecek" ifadelerini kullandı.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantı sonrası Odessa ve Samsunlu iş adamları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleşti. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Odessa-Samsun Arasındaki Fırsatlar Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement