Olba'da Kazı Çalışmaları Başladı - Son Dakika
Güncel

Olba'da Kazı Çalışmaları Başladı

Olba\'da Kazı Çalışmaları Başladı

Mersin'in Silifke ilçesi Uzuncaburç beldesinin 4 km doğusunda Olba'da 2012 yılı arkeolojik kazı çalışmaları başladı

14.07.2012 10:34

Mersin'in Silifke ilçesi Uzuncaburç beldesinin 4 km doğusunda Olba'da (Örenköy - Uğra) 2012 yılı arkeolojik kazı çalışmaları başladı. TC Bakanlar Kurulu kararıyla arkeolojik kazı izni alınan Olba'da, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında on sekiz kişilik öğretim üyesi, arkeolog ve öğrencilerden oluşan kazı ekibi çalışıyor. Olba kazısında Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi olarak Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan Arkeolog Suat Şahin (MA) görev alıyor.

Hellenistik, Roma ve Erken Hıristiyanlık dönemlerine ait kalıntıların bulunduğu Olba kenti, mimari kalıntılarıyla dikkati çekiyor. Kentte, 2012 çalışma döneminde, Roma dönemi tiyatrosu, V. yüzyıla yapısı olan manastır ve Roma ölü kültüne ait alanlarda arkeolojik kazılar yapılmaya başlandı.

TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sağladığı ödenekle yapılan kazılar, Olba'nın arkeolojik geçmişini aydınlattığı gibi, turizm açısından da tanıtımına katkı sağlıyor. Ayrıca kazıda çalıştırılan kazı işçileri nedeniyle yöre halkı, maddi gelir elde edebiliyor.

Olba'da kazı alanlarını 13 Temmuz 2012'de Mersin İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Turabi Aktürk ve Silifke Müzesi Müdiresi İlhame Öztürk ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Olba'da yıllarca yapılan kaçak kazıların yol açtığı arkeolojik tahribattan şikâyetçi olan kazı ekibi, kentin kurulan güvenlik kameralarıyla yirmi dört saat denetim altında tutulmasından son derece memnun. Bu konuda açıklama yapan kazı ekibi üyesi Okt. Murat Özyıldırım "Geçtiğimiz yıllarda kent, definecilerin talanına uğruyordu. Artık durum böyle değil, kamera ile denetim korumacılık anlamında büyük katkı sağladı, ilgililere müteşekkiriz" dedi.

Olba, yalnızca yapılan kazıyla kentin adını duyurmuyor, aynı zamanda Türkiye'de bir kazının çıkardığı tek süreli, bilimsel yayın olan uluslar arası Seleucia Dergisi ile de bilim dünyasına bu bölgeyi tanıtıyor. Seleucia Dergisi, bütün arkeoloji konulu özgün makalelere açık olduğu gibi, Olba'nın bilimsel arkeolojik sonuçlarının duyurulması görevini de yerine getiriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Olba'da Kazı Çalışmaları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement