Organ Bağışları İhtiyacı Karşılamakta Yetersiz Kalıyor - Son Dakika
Güncel

Organ Bağışları İhtiyacı Karşılamakta Yetersiz Kalıyor

Organ Bağışları İhtiyacı Karşılamakta Yetersiz Kalıyor

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr.Alper Demirbaş, Türkiye'de organ bekleme listelerinde hasta sayısı giderek artarken, yapılan organ bağışlarının ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını...

05.11.2013 10:54

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye'de organ bekleme listelerinde hasta sayısı giderek artarken, yapılan organ bağışlarının ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını belirtti.

Demirbaş, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, organ naklinde en önemli sorunun organ bağışlarının azlığı olduğunu dile getirdi. Organ nakli ve bağışının, Türkiye'de istenilen oranlara ulaşmaması nedeniyle her yıl, her yaştan binlerce kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Demirbaş, "Organ nakli sadece bir ameliyat değildir. Kronik organ hastalıkları sadece hastayı değil ailesini ve çevresini de ilgilendirir, yaşam düzenlerini altüst eder. Verici ister canlı ister kadavra olsun, tıp dışında işin içine hukuk, etik, felsefe, sosyoloji, ekonomi, eğitim yani tümüyle hayat girer. Bu nedenle ülkemizde organ nakli ve bağışı sorununun çözümü için tüm bu alanların dikkate alınması ve bu alanlara ilişkin de çalışılması gerekir" dedi.

-"20 BİN KİŞİ BÖBREK BEKLİYOR"-

Türkiye'de 70 bin kronik böbrek hastasının 20 bininin böbrek bekleme listesinde olduğunu belirten Demirbaş, şunları ifade etti:

"Bu yılın başında nakil bekleyen 16 bin kişi vardı. Şimdi 20 bin kişi oldu. Bu ciddi bir artış. Türkiye'de organ bağışına pek sıcak bakılmıyor. Bu nedenle hastaların böbrek nakli olabilme şansı yılda ellide bir olarak karşımıza çıkıyor. Yılda 3 bin civarında böbrek nakli yapılabiliyor, bunun ancak 450 kadarı kadavradan alınırken, geri kalanında canlı vericiden nakil yapılıyor. Her 10 kişiden 1'i böbrek hastası. Kronik böbrek yetmezliği böbrek işlevlerinin ilerleyici şekilde, geriye dönüşü olmaksızın kaybedildiği yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalık tüm organ ve sistemleri etkiler; yaşamı tehdit eder. Önemli ölçüde iş gücü ve yaşam kalitesi kaybına neden olur. Sıklığı, kompleks tedavileri ve yüksek ekonomik giderleri nedeniyle ülkemiz için ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde 70 bin kronik böbrek yetmezliği yaşayan hastanın olduğu tahmin ediliyor ve her yıl bu sayıya 8-10 bin hasta ekleniyor."

-"ANA TEDAVİ YÖNTEMİ DİYALİZ DEĞİL BÖBREK NAKLİ"-

Diyalizin, kronik böbrek yetmezliğinde ana tedavi yöntemi olmadığına dikkat çeken Demirbaş, şunları ekledi:

"Kalp yetmezliği, kronik karaciğer hastalığı ve kronik böbrek hastalığında nakil en seçkin ve hayat kurtarıcı yöntemdir. Canlıdan yapılan organ bağışlarında alıcının iyileşmesi pahasına normal ve sağlıklı bir insana majör bir cerrahi girişim yapılması "önce zarar verme' ilkesine ters düşen bir durum olarak algılanabilir. Ancak unutulmaması gerekir ki, bir gün sizin de çocuğunuz, anne-babanız, yakınlarınız ya da siz organ bağışına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle vefat edenlerden nakil sayısını artırmak ve daha çok sayıda hayat kurtarmak için herkesin organlarını bağışlamasını öneriyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Organ Bağışları İhtiyacı Karşılamakta Yetersiz Kalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement