ORSAM, Barzani'nin Moskova Ziyaretini Yorumladı - Son Dakika
Güncel

ORSAM, Barzani'nin Moskova Ziyaretini Yorumladı

ORSAM, Barzani\'nin Moskova Ziyaretini Yorumladı

ORSAM Başkanı Kanbolat, Putin'in Ankara, Barzani'nin Moskova ziyaretini değerlendirdi.

28.11.2012 10:30  Güncelleme: 10:52

ORSAM Başkanı Kanbolat, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ankara, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani'nin Moskova ziyaretini değerlendirdi Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi (ORSAM) Başkanı Hasan Kanbolat, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ankara, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Moskova ziyaretini değerlendirdi.

ORSAM Başkanı Kanbolat, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, Putin'in 3 Aralık'ta yapacağı Ankara ziyaretinin önemine dikkat çekti. Kanbolat, Türkiye'nin güneyindeki iki ülke (Irak ve Suriye) ile ilgili olarak Ankara ile Moskova arasında görüş ayrılıklarının olduğunu söyledi. Kanbolat, "Ancak bu konudaki görüş ayrılıklarının Türk-Rus ilişkilerinde -henüz- bir soğukluğa neden olduğu yorumları doğru değildir. Ayrıca Putin'in 15 Ekim'deki Türkiye ziyaretini Moskova-Şam seferi yapan Suriye uçağının silah taşıdığı şüphesiyle 10 Ekim'de Ankara'ya indirilmesi ile de ilgisi bulunmadığı açıklanmıştır. Erteleme kararı çok önceden 7 Ekim'de verilmişti. Suriye uçağı krizinin erteleme kararı ile aynı zamana denk gelmesi tamamen tesadüftür. Ancak Ankara-Moskova ilişkilerinin gerilmesini isteyenler ve bekleyenler de yok değil" dedi.

-SURİYE TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNİN ALTERNATİFİ DEĞİLDİR-

ORSAM Başkanı Kanbolat, Türkiye ve Rusya Federasyonu'nun bütün enerjisinin Suriye'ye odaklanmasını isteyen ve iki ülkenin de Ortadoğu'da söz sahibi olmasını istemeyen güçlerin bulunduğunu belirtti. Kanbolat, değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Nitekim Suriye krizi zaman zaman Türk-Rus ilişkilerinin sağlamlığını test eden bir alan görünümünü almaktadır. Bundan dolayı Ankara ve Moskova, Suriye'nin iki ülke arasında kara kedi durumuna gelmesine ve ilişkileri bozmasına müsaade etmek istemiyor. Suriye, Türk-Rus ilişkilerinin alternatifi değildir. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında yaklaşık beş yüzyıldır ikili ilişkiler bulunuyor ve son beş yüz yılın en iyi ilişkilerinin yaşandığı bir dönem yaşanıyor. Nisan 2011'de iki ülke arasında vizelerin kaldırılması da iki ülke ve iki halk arasında derin tarihi kökenleri bulunan güven sorunun büyük ölçüde aşıldığını göstermiştir. Günümüzde Türk-Rus ilişkileri geriye dönülemeyecek kadar hem ekonomik (enerji, ticaret, turizm ve müteahhitlik hizmetleri), hem siyasi (vizelerin kalkması, iki ülke arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi-ÜDİK'in kurulması) hem de sosyal alanda (on bin sınırını aşmış olan evlilikler) gelişmiş ve kökleşmiş durumdadır."

-ZİYARET ERTELENMEYECEK-

Putin'in 3 Aralık'taki Türkiye ziyaretinin yeniden ertelenmesinin beklenmediğini belirten Kanbolat, "Çünkü ikinci bir erteleme kararı Türk-Rus ilişkilerinde ucu açık bir krizinin habercisi olur" dedi.

Kanbolat, ziyaretin ABD Başkanlık seçimlerinin ertesinde gerçekleşmesinin önemine de dikkat çekti ve "Söz konusu ziyarette Türkiye ve Rusya Federasyonu bakanlarının katılımıyla gerçekleşecek toplantıda çok boyutlu stratejik ortaklık niteliği kazanan Türk-Rus ilişkilerinin ayrıntılı biçimde ele alınması bekleniliyor. Ayrıca yeni işbirliği alanlarının tespiti ve önemli bölgesel ve uluslararası konular üzerinde de görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor. Elbette Suriye satrancın da, yeni hamlelerin de ele alınması bekleniyor" diye konuştu.

-BARZANİ MOSKOVA'DA-

ORSAM Başkanı Kanbolat, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'nin Moskova'ya gitmesinin beklendiğini bildirdi. Bu konuda tarih vermeyen Kanbolat, Barzani'nin Moskova ziyaretini de şöyle yorumladı:

"Barzani'nin Moskova ziyareti birkaç açıdan önemlidir. Barzani, Rusya Federasyonu ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini daha fazla geliştirmeyi umuyor. Ayrıca Barzani, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin Rusya Federasyonu ziyaretinden bir ay sonra Moskova'ya gidiyor. IKBY, Maliki'nin Moskova'da imzaladığı savunma işbirliği anlaşmalarına tepki göstermiş, Bağdat'ın Moskova üzerinden silahlanmayı hızlandırdığını iddia etmişti. Nitekim Maliki Moskova'dan 4,2 milyar dolarlık silah satın almıştı. Barzani, Bağdat'ın siyasi ve askeri alanda güçlenmesini IKBY'nin geleceği açısından tehlikeli buluyor. Maliki, Irak'ın komşularına karşı silah satın almıyorsa kime karşı silahlanıyor? Barzani, bölgede kilit rol oynayan yeni bir lider olmak istiyor. IKBY'nin Batı ile güçlü bağları yanında Moskova ile de bağlarını güçlendirerek Bağdat karşısında durumunu sağlamlaştırmaya çalışıyor. Bunun yanında Barzani'nin Moskova ziyaretinin Putin'in Ankara'da gerçekleştireceği görüşmelere etkisinin olup olamayacağını da düşünmemiz gerekiyor." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel ORSAM, Barzani'nin Moskova Ziyaretini Yorumladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement