Yazılım ve bilişim eserlerinin de bir değer olduğunu ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten BİYESAM Başkanı Şadi Özdemir, "Yazılım korsanlığının hırsızlıktan bir farkı yoktur. Alın teri ne kadar değerliyse, akıl teri de aynı şekilde değerlidir ve korunması gerekir" diye konuştu.
Fikri Mülkiyet Hakları Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği (BİYESAM) Başkanı Şadi Özdemir, bilişimin ulusal kalkınmanın en önemli stratejik unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti. Bilişim sektörünün kalkınmaya anlamlı bir biçimde katkıda bulunabilmesi için ulusal bilişim politikalarının ve buna bağlı yasal düzenlemelerin oluşturulması gerektiğini belirten Özdemir, bu noktada özellikle bilişim sektöründe fikri hakların korunması ve kullanılmasına yönelik atılması gereken adımlara vurgu yaptı. BİYESAM olarak korsan yazılımla mücadelede öncelikli hedeflerinin toplumun bilinçlendirilmesi olduğunu kaydeden Özdemir, şöyle devam etti:
"Ülkemizde, telif hakları yasası 5846 sayılı "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" ile korumaya alınmış ve 1951 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu kanun, ilim ve edebiyat eserlerini (bilgisayar programları dahil), musiki eserleri, güzel sanat eserleri ve sinema eserlerini konu almaktadır. Bu anlamda Avrupa ülkelerinin çoğuna göre daha iyi ve kapsamlı bir telif hakkı kanunumuz var. Ama bilinç tarafının eksik olduğunu düşünüyoruz. Bu kültürü ve bilinci oturtmak lazım. Yazılım korsanlığının hırsızlıktan bir farkı yoktur. Alın teri ne kadar değerliyse, akıl teri de aynı şekilde değerlidir ve korunması gerekir.
Telif hakları ihlallerinin başında gelen lisanssız ya da lisansa uymayan yazılım kullanım alışkanlığı, maalesef toplumumuzun geneline yerleşmiş durumda. Korsan yazılım diye tabir ettiğimiz telif hakkı ihlal edilmiş yazılımların kullanımı suç olmasının yanında kullanıcılar için büyük bir risk oluşturuyor. Siber tehditlerin arttığı günümüzde korsan yazılımlar aracılığıyla kullanıcıların bilgileri rahatça çalınabileceği gibi, sistemlerin ve bilgilerin yok olması gibi sonuçlar da yaşanabiliyor. Lisanssız yazılım kullanımının ekonomiye etkileri de azımsanmayacak boyutlara ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl korsan yazılımların ekonomiye 1 milyon TL'nin üzerinde bir maliyeti olduğunu biliyoruz. Bunun yanında sektörümüzün de yazılıma odaklanmanın ötesinde, işin idari ve hukuki tarafındaki eksikleri görmesini, bu konularda bilinçlenmesini amaçlıyoruz."
Son Dakika › Güncel › Özdemir: 'Akıl Terinin de Alın Teri Gibi Korunması Gerekir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?