(Özel Haber) Myra Andriake Kazılarının Müze Müdürlüğü'ne Devredilmesi - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Myra Andriake Kazılarının Müze Müdürlüğü'ne Devredilmesi

(Özel Haber) Myra Andriake Kazılarının Müze Müdürlüğü\'ne Devredilmesi

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nevzat Çevik, 2009 yılında Antalya'nın Demre ilçesinde başlatılan ve kazı başkanlığını yaptığı Myra Andriake kazılarının Antalya Müze Müdürlüğüne devredilmesinin...

24.08.2013 11:49

Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, 2009 yılında Antalya'nın Demre ilçesinde başlatılan ve kazı başkanlığını yaptığı Myra Andriake kazılarının Antalya Müze Müdürlüğüne devredilmesinin şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Myra Andriake kazılarında yapılan incelemenin ardından kazı başkanlığından alınan Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazıların Antalya Müze Müdürlüğü'ne devredilmesinin nedenini bilmediğini söyledi.

Myra Andriake kazılarının ilk projesi olmadığını belirten Prof. Dr. Çevik, "Daha önce de projeler kurdum. Beydağları, Rodiapolis, daha sonra Myra ve Andriake kazılarını kurdum. Dört yılda da Myra Andriake kazıları uluslar arası platformda, bilim dünyasında ve diğer bütün turizm dünyasında arkeoloji bilim üretimi, kent restorasyon kazısı, bütün bu konularda gerçekten önde olan noktalara ulaştık" dedi.

"DEMRELİLER'İN RUHU DEĞİŞTİ"

Dört yılda Demre'de çok büyük emek verdiklerini söyleyen Prof. Dr. Çevik, "Demrelilerin ruhu değişti bu kazılarla. Ben bundan mutluyum. 4 yılda çok büyük bir emek verdik ekibimizle birlikte. 100 kişiden bahsediyorum. Çok uzun bir zaman boyunca çalışarak bu noktaya getirdik Demre'yi. Bütün bu emeklerimiz Demre halkına, ülkemize helal olsun. Bir daha olsa yine veririm aynı emeği. Biz bilim yapıyoruz. Biz bilimimizi yaparız, emeğimizi veririz, onu atarız denize. Artık halik mı bilir, balık mı bilir onu zaman gösterir. Bunun da peşinde değiliz biz. Ama şu anda da yaşadığımız şaşırtıcı bir şeydi. Sadece izin bekliyoruz ki işimize devam edelim" şeklinde konuştu.

"ÇOK BÜYÜK PROJELER KURGULADIM ORADA"

Kendilerine resmi bir yazı gelmediği için kazı başkanlığının Antalya Müze Müdürlüğüne devredilmesinin nedenini bilmediğini kaydeden Prof. Dr. Çevik, "Yazı geldiği gün bileceğim. Sadece bekliyoruz şu anda. İzin gelsin ekibimiz devam etsin çalışmamıza. Çünkü bizim projelerimiz çok uzun soluklu. Ben büyük projeler kurguladım orada. O büyük projenin bir kısmını çok kısa zamanda gerçekleştirdik. Ama daha uzun vizyonda çok önemli projelerimiz var" dedi. Gelecek 5 yılın çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çevik, "Beş yılda doruk yapacaktık biz orada. Onun için de biraz da üzülüyorum tabi. O projelerin sekteye uğramış olması ülke adına, Antalya adına, bilim, kültür ve turizm adına büyük kayıp olduğunu düşünüyorum. Şu anda da yapacak bir şey yok. Sadece bekliyorum. Bu bürokrasinin elinde olan bir iştir. Neden yapıldığını tam olarak bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

"HIRSIZLIK YAPMADIK, İŞİMİZİ YAPTIK"

Bakanlığın birçok kazıya inceleme yaptığını ve bunun zaman zaman rutin olarak yapıldığını belirten Prof. Dr. Çevik, şunları kaydetti:

"Biz nihayetinde hırsızlık yapmadık, uğursuzluk yapmadık, işimizi yaptık adam gibi. Onun için çıkacak her neyse çıkmış olabilir. Ne varsa onu da bilmiyorum. Ben de merakla bekliyorum. Bu kazıyı kapatacak kadar ne oldu bilmiyorum bunu. Bir gün öğreneceğim ama. Bana gelen resmi bir yazı yok. Sadece müze müdürüne devrettiler. Ekibimiz çalışıyor ama artık bu hafta bırakacak.Çünkü bizim bekleme süremiz de bitti. Bize dediler ki 'Geçici bir şey bu. Sonra devredilecek'. Ekibimiz çalışmalarına devam etti iyi niyetle. Ama bugüne kadar 2 ay geçti, hala değişen gelişen bir şey yok. Onun için biz ekibimizi çekeceğiz."

Prof. Dr. Çevik, büyük bir bilim projesinin sekteye uğratılmamasını istediğini belirterek, "Bunu bekliyoruz. Ben bilim adamıyım orada.Hizmetkarım" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Myra Andriake Kazılarının Müze Müdürlüğü'ne Devredilmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement