Prof. Dr. Kuru : Çanta, Öğrencinin Ağırlığının Yüzde 15'ini Geçmemeli - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Kuru : Çanta, Öğrencinin Ağırlığının Yüzde 15'ini Geçmemeli

Prof. Dr. Kuru : Çanta, Öğrencinin Ağırlığının Yüzde 15\'ini Geçmemeli

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Ömer Kuru, okul çağındaki çocukların kullandıkları sırt çantalarının omurgada şekil bozukluklarına neden olabileceğini...

04.10.2013 11:15

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, okul çağındaki çocukların kullandıkları sırt çantalarının omurgada şekil bozukluklarına neden olabileceğini belirterek, "Çantanın ağırlığı, çocuğun ağırlığının yüzde 15'ini geçmemeli" dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ömer Kuru, velilerin çocuklarının taşıdığı sırt çantalarına çok dikkat etmesini istedi. Prof.Dr. Kuru, "Çocuklarda meydana gelen omuz ve sırt ağrıları, kollarda ve ellerde uyuşma gibi yakınmaların çocuğun taşıdığı çantadan kaynaklanabileceği unutulmamalı ve bunun için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle omurganın büyüme ve gelişmesinin henüz tamamlanmadığı okul çağında uygun olmayan sırt çantaları, omurgada şekil bozukluklarına sebebiyet verebilir veya mevcut olan bozukluğu artırabilir" dedi.

Sırt çantalarının seçimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Ömer Kuru, "Çantaların omuz askıları geniş, petli ve 'S' şeklinde olmalı. Çantanın kendisi hafif olmalı. Bel veya göğüs kemeri olmalı. Sırta gelen bölümü destekli olmalı. Sırt çantası kullanırken her iki askı da kullanılmalıdır. Askıların tek omuza takılması zamanla sırt ve bel ağrılarına, omuz ve boyun tutulmasına hatta omurgada eğriliklere neden olabilir. Çantanın içindeki eşyalar yerinde duracak şekilde yerleştirilmelidir. Gereksiz yere fazla eşya taşınmamalıdır. Çantanın ağırlığı çocuğun ağırlığının yüzde 15'ini geçmemelidir" diye konuştu.

VELİLER DURUMDAN RAHATSIZ

Okul çantalarının ağırlığından veliler de rahatsız. Kızının 4'üncü, oğlunun da 3'üncü sınıfa gittiğini ifade eden Çiğdem Kılıç, "Bütün kitapları çantalarında taşıyoruz. Aslında biz veliler için zor oluyor. Bence bu çantaları çocukların taşıması sakıncalı. İlerleyen dönemlerde sıkıntı yaratabilir diye düşünüyorum" dedi. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Kuru : Çanta, Öğrencinin Ağırlığının Yüzde 15'ini Geçmemeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement