PTT Pul Müzesi Açıldı - Son Dakika
Güncel

PTT Pul Müzesi Açıldı

PTT Pul Müzesi Açıldı

PTT Pul Müzesi açılış töreni Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin huzurunda saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

25.10.2013 22:11  Güncelleme: 22:09

PTT Pul Müzesi açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Yahya Baş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Sayın Mehmet Habib Soluk, Müsteşar Yardımcıları, Ankara Milletvekilleri, PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Osman Tural, PTT Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Özlem Tunçak, TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin, PTT Yönetim Kurulu Üyeleri Sayın Ender Ethem Atay ve Sayın Münir Kaya Amanvermez, PTT Genel Müdür Yardımcıları Sayın Özay Atbaş ve Sayın Ali İhsan Karaca, PTT Kurul, Müşavirlik ve Daire Başkanları, Başkan Yardımcıları, PTT Ankara Başmüdürü, Başmüdür Yardımcıları, Basın Mensupları ve diğer davetliler katıldılar.

Açılış töreni, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimizin huzurunda saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Daha sonra açılış töreni konuşmalarına geçildi ve ilk konuşmayı PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Osman Tural yaptı. Tural konuşmasında "1863 yılından beri basılan pulların depolarda durduğunu belirterek, "Bakanımıza bu konuyu arz ettiğimizde pulların sergilenmesi için düzgün bir mekanda pul müzesi oluşturulması talimatı verdi. 3 yıl önce bu binayı Ziraat Bankasından satın aldık. Sizin gösterdiğiniz çerçeve içinde modern ve tarihi yansıtan müze haline getirdik" diye konuştu.

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım konuşmalarında PTT'nin insanların mutluluklarını, üzüntülerini, taşıdığı mektuplarla paylaşmanın ötesinde başka şeyler de yaptığını belirterek bunlardan birisinin de 173 yıllık tarihi yaşatmak olduğunu söyledi.

Her pulun bir hikayesi olduğunu ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, bugüne kadar PTT'nin özel günlere ait 4 bin 404 pul bastığını söyledi. Dünyada ilk pulun 1840 yılında basıldığını, Osmanlı İmparatorluğu'nda ise 1863'te kullanılmaya başlandığını ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım pulun nasıl ortaya çıktığını da anlattı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım şunları kaydetti: "PTT'nin bugün geldiği nokta çok dikkat çekici, 225 kurum ile iş yapıyor. 311 kalem değişik işlem yapıyor ve 4 bin 516 noktada da vatandaşa hizmet ediyor. Bu işi yapan başka kuruluşlarda var, onlar da yapıyor. PTT'nin yeni yapısı da buna uygun hale getirildi. Daha bağımsız kararlarını alabilecek." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım, PTT'nin AŞ olmasıyla gerçek rekabet şartlarını yaşayacağını dile getirerek, PTT'nin yaptığı faaliyetler itibariyle 10 ilden para kazandığını, geriye kalan 71 ilde ise para kazanmadığı halde hizmet verdiğini söyledi.

Sayın Binali Yıldırım konuşmasının devamında "PTT'deki şirketlerin hepsi aynı şekilde çalışacak. Zarar eden yerler Hakkari, Iğdır, Batman, Erzincan, buralara götürülen hizmetten doğan zararı evrensel hizmet fonundan karşılayacağız. Yani daha önce Telekom sektöründe yaptığımız sistemi buraya da getirdik. BTK bünyesinde PTT düzenleme birimini dahil ettik, yasal yapıyı buna göre değiştirdik. PTT eğer bir kamu hizmeti yapacaksa bunun karşılığını mutlaka evrensel hizmet fonundan almış olacak. Başka kuruluş yapacaksa orada da yarışma yapılacak. Kim en iyi şartları veriyorsa ona o hizmeti yaptıracağız ve hizmetin açığını aradaki farkı o kuruluşa vermiş olacağız. Böylece hizmette zafiyet olmayacak, kalitede sıkıntı yaşanmayacak. Aynı zamanda da bütün piyasada bu hizmeti gören kuruluşlar aynı şartları taşımış olacak. Bu yüzden PTT'yi A.Ş. yaptık." dedi.

PTT'nin AŞ olma sürecinde çok fazla eleştiri geldiğini anımsatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım konuşmasının son bölümünde "Bunların hepsinin böyle olmadığını kanun görüşmelerinde de dile getirdik. Bugün de böyle olmadığı çok iyi anlaşılıyor. Bugün PTT belki 4 bine yakın yeni eleman alacak. Yeni istihdam alanı oluşturacak ve faaliyetlerini güçlendirerek devam edecek. Değişen dünyayı okuyabilen ve kendini de ona göre güncelleştiren kurum olamazsanız yaşama şansınız olamaz, son 10 yıldır PTT'nin sürekli geliştiğini ve değiştiğini, 2 bin 400 işlem yapan PTT'nin bugün 27 milyon işlem yapar hale geldiğini anlattı.

Açılış töreni konuşmalarının ardından PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sayın Osman Tural tarafından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım'a ilk kez bu yıl basılan üçgen pul hediye edildi. Daha sonra PTT Pul Müzesi özel anı defteri ile müzede sergilenecek üçgen pul tablosunu da imzalayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım ve diğer protokol üyeleri kurdele keserek müzenin açılışını gerçekleştirdiler ve müzeyi gezdiler.

Ankara PTT Pul Müzesine Ait Bilgiler

Ankara Ulus'da bulunan, tarihi Emlak ve Eytam Bankası binası restore edilerek, PTT Pul Müzesi'ne dönüştürüldü. Türk pulları koleksiyonunun original halleri toplam 3 katta 6.500 m2 alanda ziyarete açıldı.

Modern iç mekan tasarımı ve 'Tarihe Tanıklık Eden Koleksiyonlar' sloganı ile ziyaretçisini karşılayan müze, giriş katta posta haberleşme tarihini kronolojik olarak gezme imkanı sunuyor. Dokunmatik ekranlardan, kısa filmlere, 3D sinema salonundan, geçmişten günümüze posta nazırları odalarına, istiklal harbinde ptt canlandırmasına, ziyaretçiler nostaljik olduğu kadar unutulmayacak bir keşfe çıkacak.

Bir pulun hikayesi, filateli sözlüğü, pullarla yüzyıl alanları sunduğu kapsamlı dijital arşiv sayesinde, istenilen anda istenilen döneme, pula ve pulun bilgisine ulaşmayı mümkün kılıyor.Günümüzde PTT, 'Posta Dağıtıcıları Kostümleri' sergi alanı ve Osmanlı dönemine ait canlandırılan posta arabası da giriş katının ilgi çekici detaylarından. Anlatım dili, konsepti, sunumu ve modern teknoloji kullanımı itibari ile Ankara PTT Pul Müzesi dünyadaki örneklerini geride bırakacak cinsten.

Birinci katta sergilenen 'Türk Pulları Koleksiyonu' filatelistleri sevindireceği gibi pul meraklılarını da filateliye özendirecek. Bu katı gezecek olan ziyaretçiler 1863 yılında basılmış ilk puldan, günümüze kadar uzanan tüm Türk pul koleksiyonunu tek bir sergide görebilecek. Nostaljik PTT salonu canlandırması da ziyaretçileri geçmişe götürecek.

Tematik konsept çerçevesinde tasarlanan ikinci kat, Atatürk, doğa, spor, turizm, taşıt, tarih ve kültür varlıklarımız olmak üzere yedi farklı temadan oluşuyor. İkinci katın ilgi çekici detayları filatelik ürün sergi salonunda bulunan posta kartları, ilkgün zarfları ve damgaları içeriyor. Her katta olduğu gibi bu katta da tüm koleksiyonları dokunmatik ekranlar sayesinde dijital olarak inceleyebilmek mümkün.

Müzenin son katı olan üçüncü katta ise dünya pulları koleksiyonu yer alıyor. Koleksiyon, Dünya Posta Birliği'ne (Universal Poster Union) dahil olan 189 ülkeye ait pul arşivini kapsıyor. Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya, Çin, Arjantin ve daha pekçok ülkeye ait pul arşivinden örnekler sergileniyor. Ziyaretçiler ülke simgelerine ait enstelasyonların yer aldığı bu katı gezerken adeta kısa bir dünya turuna dahil olacaklar.

Dünyadaki tüm filatelistleri hedef alan müzede çocuklar da unutulmamış. Tamamı çocuklara yönelik konsept çerçevesinde tasarlanmış olan 'Çocuk Kulübü' pul koleksiyonerliğini, mektuplaşmayı, birbirinden renkli ve eğlenceli oyunlar üzerinden kazandırmayı amaçlıyor.

Ayrıca, müze kapsamında oluşturulan ve çeşitli sergileri için kullanıma sunulan sergi salonunda düzenlenen 22/10/2013-15/11/2013 tarihleri arasında "Türk Pulunun 150.Yılı Pul ve Resim Sergisi" de tarihi açılışı renklendirmektedir. Filateli Federasyonu ile ortak olarak düzenlenen sergi kapsamında PTT'nin 173 yıllık ihtişamlı geçmişini nostaljik fotoğraflarla izlerken çok özel pullarla ziyaretçilerin beğenisine sunulmaktadır.

Cumhuriyet Dönemi ilk binalarından birinde; ve PTT'nin 173.kuruluş yıldönümünde geçmişten günümüze tarihe tanıklık etmek isteyenler için PTT Pul Müzesi adeta eşsiz bir fırsat. Uluslararası modern müzecilik anlayışına göre tasarlanan müze, hafta sonu ve resmi tatil günleri dışında hafta içi 09.O0-17.00 saatleri arasında ücretsiz olarak hizmete sunulmuştur.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel PTT Pul Müzesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement