Şile'de Batan Gemi - Son Dakika
Güncel

Şile'de Batan Gemi

Şile\'de Batan Gemi

"Volgo-Balt 199" adlı geminin, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne herhangi bir çağrı gönderemeden çok hızlı bir şekilde battığını bildirdi.

04.12.2012 14:13

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı,

"Volgo-Balt 199" adlı geminin, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'ne herhangi bir çağrı gönderemeden çok hızlı bir şekilde battığını bildirdi.

Salih Orakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Volgo-Balt 199" adlı geminin, Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nin radar ekranında saat 10.07'de görüldüğünü ve 10.08'de kaybolduğunu belirterek, geminin herhangi bir kurtarma çağrısı olmadığını kaydetti.

Yaptıkları araştırma sonucunda geminin battığını doğrulattıklarını anlatan Orakçı, Şile'nin 12 mil açıklarında battığı belirlenen geminin mürettebatının kurtarılması için bölgeye römorkörler ve botların sevk edildiğini belirtti.

Orakçı, "Volgo-Balt 199 adlı gemi Şile açıklarında battı. Arama-kurtarma çalışmaları, havadan ve denizden sürdürülüyor ancak henüz ulaşılamadı. Gemi başına gelecek olayın farkında olmadan çok hızlı bir şekilde batmış, dolasıyla bize herhangi bir çağrısı olamadı. Bu kısmı çok önemli. Dolayısıyla biz de ne olduğunu anlamış durumda değiliz. Geminin mevkisinin etrafında havadan ve denizden çalışmalarımızı sürdürüyoruz" bilgisini verdi.

Salih Orakçı, Genelkurmay Başkanlığı'nın olay yerine "Skorsky" tipi bir helikopter gönderdiğini, çünkü bu hava şartlarında her helikopterin uçuş yapamadığını söyledi.

Denizde sadece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün botunun bulunduğunu ifade eden Orakçı, ayrıca bir römorkörün de arama çalışmalarına destek verdiğini kaydetti.

Orakçı, arama çalışmalarının hava destekli yürütüldüğünü, kurtarma araçlarının geminin görüldüğü noktaya sevk edildiğini belirtti.

- Kilyos'ta sürüklenen gemi-

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Orakçı, Kilyos'ta makine arızası nedeniyle sürüklenen "BBC Adriatic" adlı geminin pozisyonunu koruduğunu belirterek,

"Hava biraz sakinleyince olay yerindeki römorkörümüzle bu gemiye müdahale edeceğiz" dedi.

Bu geminin mürettebatıyla ilgili bir sıkıntı olmadığını belirten Orakçı, geminin makinesinin çalıştığını, iki demir attığını söyledi.

Geminin kıyıya 150 metre uzaklıkta bulunduğunu, durumunu muhafaza etmesi halinde tehlike yaşanmayacağını anlatan Orakçı, "Gemi zaten boş. Deniz kirliliği için alınması gereken tedbirler konusunda kaptana gerekli talimatlar verildi. Burada çok büyük bir sıkıntı beklemiyoruz" diye konuştu.

-"Uyarılara rağmen her yıl yaşanıyor"-

Salih Orakçı, uyarmalarına rağmen kış şartlarında bu sorunun hep yaşandığını ifade ederek, "Her türlü hava raporu yayınlanıyor, her türlü veri akışı var. Kılavuz kullanımı seçeneği de sunuluyor. Bunları yaşamamamız gerekiyor. Bir anda ekranımızdan kaybolan bir gemi var. Buna üzülmemek mümkün mü-" dedi.

Orakçı, gece yarısına kadar havanın sakinleyeceği bilgisini aldıklarını, bu havada helikopterin uçmasının dahi zor olduğunu ifade ederek, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak bütün imkanları sevk ettik ama tabii ki yaşadığımız normal bir hava durumu gibi değil. Tüm gemi kaptanlarının, yaşanan kış şartlarını dikkate alarak seyir yapmalarını, onlara verilen hizmetlerden faydalanmalarını istiyoruz. Karadeniz'in yoğun ve ağır hava şartlarını bilerek hareket etmeliler" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Çiğdem Pala

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şile'de Batan Gemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement