Sürekli Öksürük ve Hırıltı Yabancı Cisimden Olabilir - Son Dakika
Güncel

Sürekli Öksürük ve Hırıltı Yabancı Cisimden Olabilir

Sürekli Öksürük ve Hırıltı Yabancı Cisimden Olabilir

Çocuklarda düzelmeyen öksürük, tekrarlayan alt solunum yolları enfeksiyonları ve sürekli oluşan hırıltının yabancı cisim aspirasyonundan kaynaklanabileceği belirtildi.

08.03.2013 09:52

Çocuklarda düzelmeyen öksürük, tekrarlayan alt solunum yolları enfeksiyonları ve sürekli oluşan hırıltının yabancı cisim aspirasyonundan kaynaklanabileceği belirtildi. Kocaeli Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Seda Uyan,

bu gibi durumla karşılaşan ailelerin çocuklarını, hemen çocuk doktorlarına muayene ettirmeleri gerektiğini belirtti.

Yabancı cisim aspirasyonunun, çocuğun ağzındaki herhangi bir maddenin, çocuğun hava yollarına kaçması olduğunu ifade eden Doç.Dr. Zeynep Seda Uyan, bu durumun çocuğun hayatını tehdit eden problemlere neden olabileceğini söyledi.

Yabancı cisim aspirasyonunun, çocuğun ağzındaki herhangi bir maddenin, çocuğun hava yollarına kaçması olduğunu belirten Uyan, şöyle konuştu: "Aslında oldukça ciddi bir sorundur. Özellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda çok sık olarak karşımıza çıkan bir problemdir. Çok ciddi, hayatı tehtit edici problemlere neden olabilir. Normalde sağlıklı olan bir çocuk, ağzındaki bir maddenin hava yoluna kaçmasıyla ciddi bir solunum sıkıntısı ve nefes darlığı yaşayıp, nefessiz kalarak kaybedilebilir ya da uzun dönemde çok ciddi kronik akciğer sorunlarına yol açabilecek problemler yaşayabilir. Yabancı cisim aspirasyonlarında sorun ağızdaki cismin hava yoluna kaçması olduğu için, çocuğun nefes almasında sıkıntıya neden olarak kaybedilmesine yol açabilir. Ama burada asıl problem, normalde önlenebilir bir sorun olduğunun bilinmesidir. Bu açıdan halkın bilinçlenmesi önemli. Çünkü, bu önlenebilir bir durumdur. Özellikle 3 yaşın altındaki çocuklarda azı dişleri tam gelişmediği ve çıkmadığı için, çocuklar parçalama ve çiğneme işini çok iyi yapamaz. Bu nedenle eğer yiyicek maddeleri uygun koşullarda hazırlanmamış bir şekilde verilmezse, çocukların yiyecekleri akciğerlere kaçırma ihtimalleri oldukça yüksektir."

Çocuklarda düzelmeyen öksürük, tekrarlayan alt solunum yolları enfeksiyonları ve sürekli oluşan hırıltının yabancı cisim aprikasyonu nedeniyle olabileceğine dikkat çeken Doç.Dr. Uyan, 4-5 yaş altındaki çocuklara fındık, fıstık, leblebi gibi yiyeceklerin yedirilmemesi gerektiğini belirtti. "Çocukta düzelmeyen öksürük olabilir, tekrarlayan alt solunum yolları enfeksiyonları olabilir, sürekli bir hırıltısı olabilir" diyen Uyan, bu gibi durumlarda mutlaka çocuğun bir çocuk doktoru tarafından görülmesi gerektiğini söyledi.

Yabancı cisim aspirasyonunun gelişmesini önlemenin çok önemli olduğunu belirten Uyan, şunları söyledi: "Bu nedenle mümkün oldukça 4-5 yaşın altındaki çocuklara fındık, fıstık, leblebi, çerez gibi akciğerlere kaçması kolay olan gıdaların verilmemesini öneriyoruz. Çocuklar beslenirken mümkünse bir masaya oturtulup yemeğe konsantre olarak yemek yemelerini tercih ediyoruz. Çocuklara koşturarak, gülerek, ağlayarak bir şeyler yedirilmeye çalışılmamasını öneriyoruz. Çünkü bu gibi şeyler yapıldığında yiyeceklerin akciğerlere kaçma ihtimali daha çok artıyor. Dolayısıyla bütün bu önlemler alındığı zaman, ölümcül olabilecek ciddi bir sorunun önlenmesi mümkündür. O yüzden halkın bilinçlendirilmesi ve bu konunun ne kadar tehlikeli olduğunu bilmeleri bizim açımızdan çok önemlidir."

Aileleri, çocuğun ağzında bir yabancı cisim olması durumunda, cismi görmeden körlemesine maddeyi almamaları konusunda uyaran Doç.Dr. Zeynep Seda Uyan, yabancı cisim aspirasyonunun ailelerin görmediği bir ortamda meydana gelmesi durumunda tanıyı koymak için öykü ve dinleme bulgularının çok önemli olduğunu söyledi. Uyan, eğer cisim çocuğun ağız içerisinde görünüyor ise alınmasının tercih edildiğini değilse mümkün olan kısa zamanda, en yakın bir sağlık kurumuna ulaştırılmasının tercih edildiğini anlattı.

"En önemli, yanındaki kişi körlemesine çocuğun ağzındaki maddeyi almaya çalışmamalı. Çünkü, eğer görmeden, körlemesine parmağını çocuğun ağzına sokarsa, o zaman yanlışlıkla önde olan bir şeyi daha arkaya iterek hava yolunun daha da tıkanmasına neden olabilir" diyen Uyan, böylesine bir müdahalenin yanlış olduğunu bildirdi. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sürekli Öksürük ve Hırıltı Yabancı Cisimden Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement