Tügiad, Merkez Bankası’nın Tespitini Haklı Buldu - Son Dakika
Güncel

Tügiad, Merkez Bankası’nın Tespitini Haklı Buldu

Tügiad, Merkez Bankası’nın Tespitini Haklı Buldu

"Enflasyon verileri Merkez Bankası'nın kredibilitesini zora sokmadı, TCMB tespitinde haklı çıktı"

04.06.2010 16:40  Güncelleme: 18:58

TÜGİAD'ın yeni yönetimini devralan Murat Coşkunkan, ekonomik gidişat ile ilgili ilk açıklamasını kamuoyu ile paylaştı. TÜGİAD'dan gelen açıklamaya göre Merkez Bankası'nın para politikası ile ilgili yaptığı tespit doğru bulundu.

TÜGİAD'a göre Mayıs ayındaki Para Politikası Kurulu'nda, sonbahara kadar para politikası faiz oranını yükseltmeyeceğini, bu noktada Şubat-Nisan döneminde beklenenden hızlı yükselen enflasyon oranlarının, Mayıs ayından itibaren yeniden aşağı yönde ilerleyeceğini belirten Merkez Bankası, tespitinde haklı çıktı.

TÜGİAD'ın açıklamasına göre, TÜFE enflasyonu yıllık bazda 2008'de iki haneye geçerek küresel krizle birlikte tek haneye ve yüzde 5,08'e kadar gerilemiş iken Nisan ayında yüzde 10,19'a yükselmiş. Bu noktada, Üretici Fiyatları Endeksi'nde, yani maliyet enflasyondaki tehlikeli yükselme de yine Mayıs ayında durmuş.

2008 küresel krizi nedeniyle, yıllık bazda değişim oranında, 40 yıldan beri ilk kez deflasyona işaret eden ÜFE değişim oranı, 2009 Temmuz ayında yüzde -3,75'i görmüş, ancak küresel emtia, petrol ve metal fiyatlarındaki artış ve yurtiçinde et ve tarım ürünlerinin de fiyat artışı etkisi ile Nisan ayında yüzde 10,42'ye kadar gelmişti. Ancak, Mayıs ayında ÜFE aylık bazda yüzde 1,15 gerileyince, yani ÜFE değişim oranı yüzde -1,15 çıkınca, yıllık bazda ÜFE de yüzde 9,21'e gerileyerek, tekrar tek haneye döndü.

TCMB'nin para politikası kararlarında dikkatle takip ettiği, mevsimsel ve takvimsel etkilerden ve vergi ayarlamalarından arındırılmış enflasyon değerleri olan, özel kapsamlı TÜFE'lerde ise, yani çekirdek enflasyon değerlerinde, H ve I kodlu özel kapsamlı TÜFE'ler, yani çekirdek enflasyonlar da geriledi ve TCMB'nin para politikası faiz oranı olan yüzde 6,5'den uzaklaştılar. Böylece, yakın vadede TCMB'nin para politikası faiz oranını yükseltmesini gerektiren baskı da bir ölçüde kalkmış oldu.

TÜGİAD Başkanı Coşkunkan tahminlerini şöyle ifade etti,

"TCMB'nin Ekim ayına kadar faiz oranını değiştirmemesi ve Mali Kural'ın da Meclis Genel Kurulu'ndan Haziran ayı sonuna kadar geçmesi halinde, orta vadede faiz oranları yüzde 9'u aşmayacak, içeride dolar kuru da 1,47-1,52 TL bandına kadar kısmen gelecektir. Onun öncesinde, 1,56-1,52 TL bandını gözlemlememiz gerekecek. Bankacılık sisteminin kredi imkanlarının artması halinde, yılın ikinci yarısında özel sektör yatırımlarının devam etmesi, bu ortamda, büyümeye olumlu yönde katkı sağlayabilir".

TÜGİAD Hakkında

Türkiye'nin ilk ulusal ve tek uluslararası nitelikli genç işadamları derneği olan TÜGİAD, 1986 yılında, genç işadamlarının liderlik vasıflarını, sosyal sorumluluklarını ve dayanışma ruhunu geliştirmek suretiyle kamu yararının elde edilmesi, bireysel kalkınma ile birlikte toplumsal kalkınmanın gerçekleştirilmesine hizmet edilmesi, yurt dışında Türkiye'nin ekonomik menfaatleri için ve yurt çapında tüm toplumun sosyo-ekonomik düzeyinin geliştirilmesine katkıda bulunulmasını sağlama amacı ile kurulmuştur.

Avrupa Birliği'ne aday olan Türkiye'nin ulusal ve uluslararası politikalarına her alanda katkıda bulunmayı hedefleyen TÜGİAD, Avrupa genelinde 17 ülkenin üye olduğu Avrupa Genç İşadamları Konfederasyonu (European Confederation of Young Businessmen - YES) üyesidir. TÜGİAD, YES bünyesinde Türkiye'yi ve genç Türk iş dünyasını temsil etmektedir. TÜGİAD Genel Başkanı Lütfü Küçük, 2008 yılından beri YES Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Türkiye genelinde 80'i bayan olmak üzere 670 üyesi bulunan TÜGİAD, yaş ortalaması 35 olan üye profili ile ülkenin önemli bir çoğunluğunu temsil eden dinamik bir işadamı ve sanayici profiline sahiptir.

Yıllık ciroları yaklaşık 30 milyar dolar olan TÜGİAD üyesi genç işadamlarının yatırım ve girişimleri ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. İnşaat - taahhüt, tekstil, dış ticaret, otomotiv yan sanayi, turizm, gıda, makine, bilişim, proje-mühendislik danışmanlık, medikal-tıbbi cihazlar, maden ve diğer metal ürünler imalatı sektörleri başta olmak üzere TÜGİAD üyelerinin toplam 56 sektör ve sektör alt gurubunda ağırlığı hissedilmektedir.

Ortalama yıllık 14 milyar dolar ihracat, 16 milyar dolar ithalat yapan TÜGİAD' lıların en çok dış ticarette bulunduğu ülkeler ise; sırasıyla, Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya Federasyonu, İspanya, Diğer Avrupa Ülkeleri, Komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ülkeleri, Uzakdoğu ülkeleridir. (www.tugiad.org.tr)

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tügiad, Merkez Bankası’nın Tespitini Haklı Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement