Tüm Dünyada Enerji Talebi 2035'e Kadar Yüzde 30 Artacak - Son Dakika
Güncel

Tüm Dünyada Enerji Talebi 2035'e Kadar Yüzde 30 Artacak

Tüm Dünyada Enerji Talebi 2035\'e Kadar Yüzde 30 Artacak

Global enerji talebinin yaklaşık yüzde 30 artmasının öngörüldüğü 2035 yılına kadar, kömür, petrol ve doğalgaz ana enerji kaynağı olarak kalırken, yenilenebilir enerji kaynakları da önümüzdeki 20 yılda dört kat gelişecek.

27.01.2017 11:18

Global enerji talebinin yaklaşık yüzde 30 artmasının öngörüldüğü 2035 yılına kadar, kömür, petrol ve doğalgaz ana enerji kaynağı olarak kalırken, yenilenebilir enerji kaynakları da önümüzdeki 20 yılda dört kat gelişecek.

BP'nin, enerji sektöründeki gelişmeleri mercek altına alan geleneksel "Enerji Görünümü" raporu yayımlandı. Uzun vadeli enerji trendlerini değerlendirerek dünya enerji piyasaları için gelecek 20 yıla yönelik tahminler geliştiren "BP Enerji Görünümü 2017" raporuna göre, global enerji talebi yılda ortalama yüzde 1.3 artışla 2035'e kadar yüzde 30 civarında yükselecek. Kömür, petrol ve doğalgaz ise 2035'e kadar ana enerji kaynağı olarak kalacak.

Raporda, fosil dışı yakıtların önümüzdeki 20 yılda enerji kaynaklarındaki artışın yarısına karşılık gelmesi beklenirken, kömürle birlikte petrol ve doğalgazın dünya ekonomisine güç veren ana enerji kaynağı olarak kalacağı ve 2015'te yüzde 86 olan toplam enerji arzı içindeki ana enerji kaynakları karşılığının 2035'te yüzde 75'in üstünde olacağı öngörülüyor.

Rapora göre, petrol talebi yılda ortalama yüzde 0,7 oranında artıyor. Bununla birlikte, başta petrokimya ürünlerinde olmak üzere petrolün yanmadan kullanımı, 2030'lu yılların başında petrole olan talep konusunda temel artış kaynağı olacak.

Rapora göre, doğalgaz hem petrol hem de kömürden daha hızlı gelişme gösteriyor ve talep yılda ortalama yüzde 1,6 oranında artıyor. Doğalgazın temel enerjideki payının kömürün konumunu devralması ve 2035 itibarıyla en büyük ikinci yakıt kaynağının doğalgaz olması öngörülüyor.

Hızla yaygınlaşan sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) global düzeyde entegre olmuş bir doğalgaz pazarı oluşturacağı ifade edildi. Karbon emisyonlarının yüzde 0.6'lık artışla son 20 yılın oranlarının üçte birinden daha az bir artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda, yine de karbon emisyonlarının devam ettiği ve farklı aksiyonlar alınması gereğinin altı çizildi.

Raporda, yenilenebilir enerjilerin yılda ortalama yüzde 7,6 artışla dört kat büyüyerek en hızlı gelişen yakıt kaynağı olacağı tahmin ediliyor. Çin, önümüzdeki 20 yılın yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük büyüme kaynağı olup, yenilenebilir enerjiye AB ve ABD'nin toplamından daha fazla katkıda bulunuyor.

BP CEO'su Bob Dudley, "BP Enerji Görünümü 2017" raporu ile ilgili olarak "Global enerji görünümü değişiyor. Hızlı yükselişte olan pazarlar, geleneksel talep merkezlerinin yerini almış bulunuyor. Teknolojik ilerlemelerin ve çevreyle ilgili endişelerin yönlendirmesiyle enerji karması değişiklik gösteriyor. Sektörümüzün bu değişen enerji gereksinimlerine hiç olmadığı kadar çok uyum sağlaması gerekiyor" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tüm Dünyada Enerji Talebi 2035'e Kadar Yüzde 30 Artacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement