Türkiye'den Bosna-Hersek'e Kalkınma Desteği - Son Dakika
Güncel

Türkiye'den Bosna-Hersek'e Kalkınma Desteği

Türkiye\'den Bosna-Hersek\'e Kalkınma Desteği

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Türkiye olarak Bosna-Hersek'in gerek iç kalkınma, gerek Avrupa yolunda komşularının gerisinde kalmasını istemediklerini, bu anlamda Türkiye'nin desteğinin tam olduğunu söyledi.

13.02.2013 13:40

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Türkiye olarak Bosna-Hersek'in gerek iç kalkınma, gerek Avrupa yolunda komşularının gerisinde kalmasını istemediklerini, bu anlamda Türkiye'nin desteğinin tam olduğunu söyledi.

Büyükelçi Yıldız ve beraberindeki heyet, Bosna-Hersek'in kuzeyindeki Doboy şehrinde bazı temaslarda bulundu. Büyükelçi Yıldız, temasları kapsamda, Bosna-Hersek'i oluşturan 2 otonom yapıdan biri Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Enes Sulykanoviç ile görüştü.

Bosna-Hersek Avrupa Hareketi'nin organize ettiği " Avrupa Birliği'ne (AB) Uyum ve Ekonomik İşbirliği Bağlamında Kültür ve Medeniyetler Arasında Birer Köprü Olarak Türkiye ve Bosna-Hersek" projesi kapsamında Doboy Ordu Evi'nde yapılan görüşmeye, Büyükelçi Ahmet Yıldız, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Enes Sulykanoviç, Avrupa Hareketi Başkanı Predrag Praştalo, Bosna-Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi (BİGMEV) Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek, Bosna Ziraat Bankası Genel Müdürü Ali Rıza Akbaş ile Doboy Belediye Meclisi ve BİGMEV temsilcileri katıldı.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Enes Sulykanoviç, heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, bugünkü görüşmenin daha önce iki ülke heyetleri arasında yapılan toplantıların devamı olduğunu söyledi. Geçen günlerde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan'ın Bosna-Bosna Hersek'te bazı temaslarda bulunduğunu hatırlatan Sulykanoviç, bu ziyaret sırasında yapılan görüşmelerde de enerji alanında iki ülke arasındaki işbirliği konusunda uzlaşı sağlandığını, bugünkü toplantıda da Ziraat Bankası'nın kredi imkanları hakkında bilgi aldıklarını anlattı.

Gelecek ay Türkiye'den bir heyetin nihai projelerle Bosna-Hersek'e geleceğini ve bazı temaslarda bulunacağını söyleyen Sulykanoviç, bu heyetin özellikle tekstil ve tarım alanlarında bölgenin potansiyelini yerinde görme imkanına sahip olacağını söyledi.

Hırvatistan'ın Temmuz ayından itibaren AB üyesi olacağını, dolayısıyla Bosna-Hersek'in AB ile sınır komşusu haline geleceğini vurgulayan Sulykanoviç, bunun yatırımcıları çeken bir özellik olduğunu belirtti.

Bosna-Hersek Avrupa Hareketi Başkanı Predrag Praştalo da benzer toplantıların geçen yıl ülkenin kuzeyindeki Prnyavor kentinde yapıldığını, bugün de Doboy'da bir araya geldiklerini, ilerleyen tarihlerde Biyelina kentinde de bir toplantı yapmayı planladıklarını kaydetti.

Türkiye'nin ekonomik anlamda son derece gelişmiş bir ülke olduğunu belirten Praştalo, iki ülkenin birbirine tarihi ve kültürel bağlarla bağlı olduğunu, bu avantajın en iyi şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

-"Türkiye, Balkanlar'a bir bütün olarak değer veriyor"-

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız da Türkiye'nin Balkanlar'a bir bütün olarak değer ve destek verdiğini belirtti. Türkiye'nin 60 yıldır NATO üyesi ve neredeyse tüm Avrupa kurumlarının kurucu ülkesi olduğuna işaret eden Yıldız, bu bağlamda Bosna-Hersek'in AB ve NATO çatısı altında Avrupa ile birleşmesini de desteklediklerini vurguladı.

Büyükelçi Yıldız, Bosna-Hersek'in kendine özgü sorunları bulunduğunun farkında olduklarını ve her alanda Bosna-Hersek'e yardımcı olmaya çalıştıklarını belirtti. Bosna-Hersek'in gerek iç kalkınmada gerekse Avrupa yolunda komşularının gerisinde kalmasını istemediklerini ifade eden Yıldız, bu anlamda Türkiye'nin desteğinin tam olduğunu söyledi.

Özel sektör yatırımlarının geliştirilmesi konusunda hem Türkiye'nin büyüklüğüne hem de Türkiye-Bosna Hersek dostluğuna yakışmayan bir eksiklik olduğunu dile getiren Yıldız, bu eksikliği giderme noktasında neler yapılabileceğini görebilmek için bu tür temasları gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Türk işadamlarının dünyanın her yerinde iş yaptığını, Bosna-Hersek'te de başarılı Türk yatırımlarının olduğunu ifade eden Yıldız, bu örneklerin devam etmesi için çalıştıklarını belirtti. Yıldız, Türkiye'de en az 7 milyon Balkan göçmeninin yaşadığını, bunların en az 2 milyonunun da kendisini Boşnak olarak adlandırdığına dikkati çekti.

Türkiye'nin Bosna-Hersek'te "NATO temas noktası büyükelçiliği" konumunda olduğunu vurgulayan Yıldız, bu anlamda da yakın zamanda Bosna-Hersek için güzel haberler alınabileceğini söyledi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız başkanlığındaki Türkiye heyeti, Doboy ziyareti kapsamında bölgede faaliyet gösteren yaklaşık 50 işadamıyla görüşecek, ardından da şehirdeki tarihi ve turistik yerleri ziyaret edecek.

Muhabir: Kayhan Gül - Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - DOBOY

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'den Bosna-Hersek'e Kalkınma Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement