"Türkmenistan İle İlişkiler Gelişmeye Devam Edecek" - Son Dakika
Güncel

"Türkmenistan İle İlişkiler Gelişmeye Devam Edecek"

"Türkmenistan İle İlişkiler Gelişmeye Devam Edecek"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Türkmenistan arasında karşılıklı saygı ve kardeşliğe dayalı ilişkilerin devam edeceğini belirtti.

30.05.2011 22:10

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Türkmenistan arasında karşılıklı saygı ve kardeşliğe dayalı ilişkilerin devam edeceğini belirtti. Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile Türkmenbaşı şehrinde yaptığı görüşmede, özellikle Türkmenistan doğalgaz kaynaklarının uluslararası pazarlara ulaşmasındaki işbirliğine önem verdiklerini söyledi.

Hazar Denizi kenarındaki Türkmenbaşı şehrinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ile görüşen Cumhurbaşkanı Gül'ün Serdar Otel'de baş başa yaptığı görüşme 1 saat 45 dakika sürdü. Gül'ün ziyaretine eşlik eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise bu sırada Türkmenistan'ın İnşaattan Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Deryageldi Orazov, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ve Türkiye ile Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov ile toplantı yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında, ata vatanı Türkmenistan'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkmenistan'ı dördüncü kez ziyaret ettiğini hatırlatan Gül, her ziyaretinde bu ülkenin ne kadar geliştiğini görmekten kıvanç duyduğunu dile getirdi. Bağımsızlığının 20. yılını kutlayan Türkmenistan'ın büyük gelişme kaydettiğini belirten Gül, 'Türkiye ile Türkmenistan arasında karşılıklı saygıya ve kardeşliğe dayalı ilişkiler gelişmeye devam edecek' dedi.

Gül, Türkmenistan'ın Berdimuhammedov liderliğinde büyük kalkınma gösterdiğini, ülkenin gelecek yıllarda cazibe merkezi olacağını söyledi.

Türkmenistan'ın takip ettiği dış politika ile uluslararası toplumun dikkatini çektiğini dile getiren Gül, Aşkabat yönetiminin politikalarının Türkiye ile paralellik göstermesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Gül, 'Türkmenistan'ın doğalgaz kaynaklarının uluslararası pazarlara ulaşmasındaki işbirliğimize çok önem veriyorum' diye konuştu.

Türkmenistan'ın jeostratejik konumu ve zengin enerji kaynaklarıyla küresel enerji güvenliği, bölgesel refah ve istikrarın gelişmesi bakımından önemli rol oynamaya başladığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bu durumdan gurur duyduğunu öne sürdü. Gül, yapılan görüşmelerde öncelikle ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini, ticaret hacminin 1, 5 milyar dolara ulaşmasından duydukları memnuniyeti belirtti. Türkmenistan'da faaliyet gösteren 600 Türk şirketinin büyük projelere imza attığını ifade eden Gül, Türk şirketlerine duyduğu güvenden dolayı Berdimuhammedov'a teşekkür etti. Türkmenistan ile başta kültür ve eğitim olmak üzere bütün alanlarda sıkı işbirliği olmasından duydukları memnuniyeti teyit ettiklerini de belirten Gül, Berdimuhammedov'u kısa süre içinde Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyacağını belirtti.

Türkiye'nin Türkmenistan için stratejik bir ortak olduğunu belirten Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov ise iki ülke arasındaki ilişkilerin uzun vadeli çıkarlara dayalı yürütüldüğünü belirtti. Berdimuhammedov, bugünkü görüşmenin karşılıklı güven içinde geçtiğini belirtirken, 'Bu görüşmeler Türkmen-Türk kardeşliğinin daha da gelişmesine hizmet edecektir' dedi.

Ticari ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirme konusundaki kararlılığını dile getiren Berdimuhammedov, özellikle inşaat, sanayi, ulaştırma, haberleşme, petrol ve doğalgaz alanlarında verimli işbirliği sağlanmasından yana olduklarını söyledi. Berdimuhammedov, Türkmenistan'da iş yapan 600'den fazla Türk şirketinin iki ülke ilişkilerine önemli katkıları bulunduğunu belirtti. Berdimuhammedov, Türkmen petrolü ve doğalgazının uluslararası piyasalara sevkıyatı konusunda çeşitliliğin kendileri açısından önem arz ettiğini de belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Türkmenistan İle İlişkiler Gelişmeye Devam Edecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement