Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin: "Türkiye Uluslararası Hukuka Göre Hareket Etti" - Son Dakika
Güncel

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin: "Türkiye Uluslararası Hukuka Göre Hareket Etti"

Görüntü Dökümü : Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin'in konuşması "Türkiye uluslararası hukuka göre hareket etti" Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin: "(Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi) Türkiye, bir dizi uyarıda bulunmasının ardından, uluslararası hukuka göre hareket etti.

31.01.2016 19:47

Görüntü Dökümü :

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin'in konuşması "Türkiye uluslararası hukuka göre hareket etti"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin:

"(Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi) Türkiye, bir dizi uyarıda bulunmasının ardından, uluslararası hukuka göre hareket etti. Böyle bir duruma verilecek her tepki, bunun aynısı olur. Uluslararası hukuka saygı duymak zorundayız"

"Silahlı güçlerimiz, sadece Rusya'nın destekçilerine karşı değil, Rusya'nın düzenli ordusuna karşı da mücadele veriyor. Donbas'ta binden fazla tank ve her türden silahlı araç var. Bu da onların varlığının, Ukrayna'nın içine sadece mühimmat değil her türlü silahı da soktuklarının bir göstergesi"

-"Burada asıl problem, Minsk anlaşmasının tam olarak uygulanmıyor olması. Yeni bir Minsk'e ihtiyacımız yok. Üzerinde anlaştığımız metni uygulamaya ihtiyacımız var"

"( Kırım'ın ilhakı) Bu, bir geçici işgaldir. Ukrayna'nın planı, bu durumu 'tanımama politikası' izlemektir"

AYŞE HÜMAYRA ATILGAN/NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine ilişkin, "Uluslararası hukuk var. Türkiye, bir dizi uyarıda bulunmasının ardından, uluslararası hukuka göre hareket etti. Böyle bir duruma verilecek her tepki, bunun aynısı olur. Uluslararası hukuka saygı duymak zorundayız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmek üzere İstanbul'a gelen Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, bölgedeki gelişmeleri, iki ülke arasındaki ilişkileri ve Kırım konusunu AA muhabirine değerlendirdi.

Ukrayna'nın NATO üyeliğine hazırlanıp hazırlanmadığı sorusuna Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi örneğiyle yanıt veren Klimkin, "Durum çok açık. Türkiye bir NATO ülkesi ama Türk uçakları, Rusya sınırını geçmeye kalkışmadı. Türk sınırını geçmeye çalışan ise Rusya uçağı oldu. Öyleyse burada kim kimi tehdit ediyor? Ukrayna için de aynı durum söz konusu ancak Ukrayna, şimdi tüm NATO standartlarına uyum ve reform sürecinde" dedi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine konusuna değinen Klimkin, "Türkiye, bir dizi uyarıda bulunmasının ardından, uluslararası hukuka göre hareket etti. Böyle bir duruma verilecek her tepki, bunun aynısı olur. Uluslararası hukuka saygı duymak zorundayız" diye konuştu.

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya varlığı

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin ülkenin doğusunda Rusya destekli ayrılıkçılarla mücadelesine işaret eden Klimkin, "Silahlı güçlerimiz, sadece Rusya'nın destekçilerine karşı değil, Rusya'nın düzenli ordusuna karşı da mücadele veriyor. Donbas'ta binden fazla tank ve her türden silahlı araç var. Bu da onların varlığının, Ukrayna'nın içine sadece mühimmat değil her türlü silahı da soktuklarının bir göstergesi" görüşünü dile getirdi.

Her gün yeni mücadele alanlarıyla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Klimkin, sahada ihtiyaç duydukları tek şeyin güvenlik olduğunu söyledi. Güvenlik olmazsa ilerleme kaydedilemeyeceğini vurgulayan Klimkin, "Yeniden güvenliği elde etmek için birkaç şeye ihtiyacımız var. Bunlardan birincisi bombardımanın durdurulması, ikincisi ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun Donbas'ta her şeyi gözlemlemesini ve kontrol etmesini sağlamak" dedi.

"Yeni bir Minsk'e ihtiyacımız yok"

Ukrayna'nın doğusu ve Kırım konularında uluslararası kamuoyunun Ukrayna ile tam bir dayanışma sergilediğini anlatan Klimkin, şöyle devam etti:

"Rusya'ya Minsk anlaşmasının gereklerini yerine getirmesi için uygulanan yaptırımlar devrede. Rusya'ya verilen mesaj, çok açık: Silah, mühimmat ve asker desteği vermeyi durdur. Bombardımanı durdur. AGİT'in sahada neler olduğunu gözlemlemesine izin ver. Tutsakların değişimini sağla. İnsani yardımların ulaşmasına izin ver. Serbest ve adil seçimlerin AGİT kriterlerine ve Ukrayna yasalarına göre yapılmasına engel olma."

Rusya'nın niyetinin Ukrayna ve Donbas'ı istikrarsız hale getirmek olduğunu savunan Klimkin, "Burada asıl problem, Minsk Anlaşması'nın tam olarak uygulanmıyor olması. Yeni bir Minsk'e ihtiyacımız yok. Üzerinde anlaştığımız metni uygulamaya ihtiyacımız var" dedi.

Kırım'ın ilhakı

Klimkin, Ukrayna'nın Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakı konusunda izleyeceği stratejiyi, "Bu, bir geçici işgaldir. Ukrayna'nın planı, bu durumu 'tanımama politikası' izlemektir" sözleriyle aktardı.

Kırım'ın yoğun baskı altında olduğuna işaret eden Klimkin, insan hakları ihlali, yolsuzluk ve ekonomideki çıkmazın Kırım halkını gittikçe zora sokacağını belirtti. Klimkin, "Rusya, bizimle ve medeni dünyayla görüşmeye zorlanacak, buna eminim. Sonuçta, Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olmasının hiçbir yolu kalmayacak" ifadesini kullandı.

Rusya'nın 2016 Ulusal Güvenlik Stratejisi'ni değerlendiren Klimkin, "Güvenlik stratejileri, yapılacak eylemlerin yol haritasıdır. Bizim sahada gördüğümüz ise Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları, Donbas'ın ve Kırım'ın geçici işgali ve Ukrayna'ya karşı yürütülen her türlü propaganda" diye konuştu.

"Türkiye ve Ukrayna, Avrupa'ya aittir"

Donbas'ta yaşananlar ve Kırım'ın Rusya tarafından ilhakı nedeniyle Ukrayna'nın ekonomik faaliyetlerinin yüzde 20 kayba uğradığına dikkati çeken Klimkin, gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 5'ini güvenlik ve savunmaya ayırmak zorunda olduklarını söyledi. Yargı sisteminin iyileşmesi, hukukun üstünlüğünün sağlanması, ülkenin daha rekabetçi olması için çaba gösterdiklerini dile getiren Klimkin, "AB, motivasyonumuz oldu" dedi.

Ukrayna ve AB arasında 2014'te imzalanan Ortaklık Anlaşması'nın serbest ticaret bölgesinin kurulmasını öngören hükmünün 1 Ocak'ta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Klimkin, "Bu, Türk yatırımcıların Ukrayna'ya gelmesi için de büyük bir fırsat. İki ülke arasında serbest ticaret görüşmeleri sürerken bu gelişme de AB, Ukrayna ve Türkiye için serbest ticarette özel bir model ortaya koyabilir" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ve Ukrayna'nın güvenlik ve insanlık konularında ortak mücadele alanları bulunan stratejik ortak olduğunu vurgulayan Klimkin, "Türkiye ve Ukrayna, Avrupa'ya aittir" görüşünü aktardı.

Tutukluların değişimi

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin, Minsk Anlaşması'nda yer alan, tarafların tutuklu değişimi yapması yönündeki kararın uygulanma sürecine ilişkin "Bu konuda ya çok az ya da hiç ilerleme yok" dedi.

Ukrayna'nın tutukluların değişimine hazır ve gönüllü olduğunu söyleyen Klimkin, Kızılhaç dahil pek çok kuruluşa Ukrayna'daki tutukluları ziyaret ederek koşulları görmeleri çağrısı yaptıklarını anlattı.

Klimkin, Donbas'taki duruma ilişkin ise "Oraya herhangi bir insani yardım ulaşıyor mu? İnsanlar, yemeksiz ve ilaçsızlar. En muhtaç olanlara bile yemek ve ilaç temin edemiyoruz" diye konuştu.

Kırım ve Rusya'daki tutuklular

Klimkin, Ukrayna'nın mitingler düzenleyerek Rusya'yı protesto eden Kırım Tatarlarına ne ölçüde destek verdiğine ilişkin soruyu şu yanıtı verdi:

"Bu, politikayla ilgili olduğu kadar, duygular ve bağlılıkla da ilgili bir konu. Eğer siyasi nedenlerle hapse atılmış Kırım Tatarları varsa insanlar kendilerini onların serbest kalmasına nasıl adamasın? Onların duygularını anlıyorum."

Ukrayna Dışişleri Bakanlığında, Kırım'da ve Rusya'daki tutuklu Ukraynalıların portrelerinin yer aldığı bir sergi açıldığını hatırlatan Klimkin, "Tutuklular için daha fazla görünürlük yaratılmalı. Onların özgürlükleri için mücadele etmeliyiz çünkü bu, ortak özgürlüğümüz demek" görüşünü kaydetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin: "Türkiye Uluslararası Hukuka Göre Hareket Etti"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin: 'Türkiye Uluslararası Hukuka Göre Hareket Etti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement