"Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" Düzenlendi - Son Dakika
Güncel

"Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" Düzenlendi

"Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" Düzenlendi

Şırnak Üniversitesi tarafından 27-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" nun tüm hazırlıkları bitti.

26.09.2013 17:37  Güncelleme: 17:36

"Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" için basın toplantısı düzenlendi. Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hamdi Gündoğar, düzenlenen basın toplantısında; sempozyuma yaklaşık 15 üniversite rektörünün katılacağını beklediklerini, bunun yanı sıra Hz. Nuh ve Tufan için yıllardır bilimsel araştırma yapan Amerikalı 10, Polonya, Almanya, İsrail'den bilim insanı sempozyumumuza katılacağını, yine 2 Pakistanlı, 2 Kuzey Iraklı ve Azerbaycanlı bilim insanları sempozyumumuzda tebliğ sunacağını dile getirerek; "2008 yılında kurulan üniversite, kurulduğu bölgenin şu ana kadar farklı gündemlerin altında örtülmüş olan tarihi, kültürel ve ekonomik potansiyelini gün yüzüne çıkarmak amacıyla farklı bilimsel etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. Aynı zamanda bir iletişim köprüsü olan bu etkinliklerle bölgenin kültürel ve iktisadi potansiyeli ülke gündemine getirilmektedir. Son dönemde siyasal alanda meydana gelen gelişmelerle yeniden ülke gündeminde üst sıralara taşınan bölgenin inanç turizmi açısından sahip olduğu imkânlar uluslararası bir etkinlikle gündeme taşınmaktadır. Bu bağlamda Şırnak Üniversitesi'nin öncülüğünde 27-29 Eylül tarihleri arasında "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" düzenlenecektir. Bilindiği üzere Hz. Âdem'den sonra insanlığın ikinci atası Hz. Nuh'tur. Hz. Nuh'un yaşadığı bölge Şırnak'ın da içinde bulunduğu bu bölgedir. Güvenilir tarihi ve dini kaynaklardan gelen bilgiler doğrultusunda Nuh Tufanının, içinde bulunduğumuz Mezopotamya bölgesinde meydana geldiğine ve Hz. Nuh'un gemisinin Cudi dağına oturduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Öyle ki Kur'an-ı Kerim'de Hud suresi 44. Ayette bahsedilen Cudi dağının Şırnak ilinde yer alan Cudi Dağı olduğu eski ve yeni dönem İslam âlimlerince de sıklıkla dile getirilmiştir" şeklinde konuştu.

Açıklamanın devamında ise şöyle denildi; "Ancak Tevrat'tan yola çıkılarak Hz. Nuh'un gemisinin Ararat yani Ağrı dağında olduğuna dair iddialar ve tartışmalar bulunmaktadır. Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu'na katılacak olan tebliğciler bu tartışmaya dair argümanlarını da ortaya koyacaklardır. Sempozyum'da Hz. Nuh'un Gemisi, kavmi, Nübüvvet Mücadelesi, ailesi, bunun yanı sıra Tufan ile ilgili arkeolojik, antropolojik, mitolojik ve dini metinlerden hareketle bilgilere de yer verilecektir. Katılımcılar arasında daha önceden Nuh'un Gemisi'nin Ağrı dağında olduğu görüşünü savunurken, bu tezinden vazgeçip Gemi'nin Cudi dağında olduğunu benimseyen bilim insanları da yer almaktadır. Bunun yanı sıra Nuh'un Gemi'sinin Ağrı dağında olmayıp, Cudi de olduğuna yönelik çok önemli arkeolojik ve bilimsel kanıtlar ortaya koyan tebliğler bulunmaktadır. Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumuna yurt içi ve yurt dışından 70 civarında bilim insanı tebliğlerini sunmak üzere katılacaktır. Bunların 20 den fazlası yurtdışından iştirak etmektedir. İnanıyoruz ki Şırnak'ta gerçekleştireceğimiz "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu Hz. Nuh ve Tufan olayı ile ilgili devam etmekte olan tartışmaya olumlu yönde önemli bir katkı sunacak ve konuyla ilgili birçok soru cevabını bulmuş olacaktır. Yine bu sempozyum sayesinde genelde Şırnak bölgesinin özelde ise Cudi dağının inanç turizmi açısından önemi gündeme getirilecektir."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu' Düzenlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement