Van Depreminden Sonra İlk Tazminat Kararı Verildi - Son Dakika
Güncel

Van Depreminden Sonra İlk Tazminat Kararı Verildi

Van Depreminden Sonra İlk Tazminat Kararı Verildi

Van'da 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan Sefa apartmanın sahibi Nezir Baş, apartmanlarında ölen 3 kişi için yasal faizi hariç toplam 684 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

11.10.2013 17:08

Van'da 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan Sefa apartmanın sahibi Nezir Baş, apartmanlarında ölen 3 kişi için yasal faizi hariç toplam 684 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Ailelerin avukatı Mustafa Aladağ, bu ilk tazminat kararının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Bu, Van ve Erciş'te verilen ilk tazminat kararıdır. Mahkeme bu kararı kusur incelemesi yapmadan verdi. Mahkeme 'Bir bina yıkılmaşsa ölüm varsa bina sahibi tazminat ödemek zorundadır' diyerek karar verdi. Depremde zarara uğrayan, yakınlarını yitiren ya da sakat kalan kişilere ilişkin olarak emsal karar niteliğindedir" dedi.

Van'ın en işlek yeri olan Kazım Karabekir Caddesi'nde bulunan ve kentte 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki ilk depremde yıkılan Sefa apartmanında 18 kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında yıkılan Sefa Apartmanı'nın sahibi Nezir Baş, 8 Kasım 2012'de gözaltına alınarak tutuklandı.

HAKKINDA CEZA DAVASI AÇILDI

Sanık Baş hakkında Van 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek' suçundan 22.5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanık Baş, 22 Şubat 2013'te görülen ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Depremin hemen ardından hayatını kaybeden Emel ve Özgür Subaşıay çifti ile yakınları Hanım Yavaş'ın akrabaları Sefa apartmanının sahibi Nezir Baş hakkında, maddi ve manevi tazminat davası açarken, 14 aile de şikayetinden vazgeçti. Van 1'inci ve 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemelerinde görülen ve sonuçlanan davada mahkeme, bina sahibi Baş'ın, Emel Subaşıay ile teyzesi Hanım Yavaş için yakınlarına yasal faizi hariç 326 bin lira, Özgür Subaşıay için de 358 bin lira maddi ve manevi olma üzere toplam 684 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

TAZMİNAT FAİZİYLE 900 BİN LİRA

Ailelerin avukatı Mustafa Aladağ, depremin ardından Van ve Erciş'te verilen ilk tazminat kararı olduğunu belirterek, "Mahkeme kusur incelemesi yapmadan karar verdi. Mahkeme 'Bir bina yıkılmaşsa, ölüm varsa, bina sahibi tazminat ödemek zorundadır' dedi. Bu karar depremde zarara uğrayan yakınlarını yitiren ya da sakat kalan kişilere ilişkin olarak emsal karar niteliğindedir. Bu açıdan çok önemlidir. Bu apartmanda 18 kişi hayatını kaybetmişti. 14 aile de şikayetinden vazgeçmişti. Baş, 3 kişi için yasal faizi hariç 684 bin lira maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkum edildi ve yasal faiz ve avukatlık ücreti hesaplandığında yaklaşık 900 bin lira tazminat ödeyecek" diye konuştu. - Van

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van Depreminden Sonra İlk Tazminat Kararı Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement