Yeni Bir Kavram İmovasyon - Son Dakika
Güncel

Yeni Bir Kavram İmovasyon

Yeni Bir Kavram İmovasyon

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi'nden (EDU) tartışma yaratacak bir konferans daha!

30.05.2012 16:42

İnovasyon mu? İmitasyon mu? Yeni bir kavram İMOVASYON

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi'nin Exclusive Line konferans dizisinin ikincisinde konuşmacı olan Prof. Oded Shenkar, Çin'in başarı modeli olarak imovasyon kavramını anlattı. Shenkar, konuşmasında katılımcılara "İmitasyon da harikadır, inovasyona odaklandığınız sürece imitasyonu da bırakmayın" mesajını verdi.

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi (EDU), 28 Mayıs 2012 Pazartesi günü, Sabancı Center'da işletme yönetiminde güncel tartışma konusu olan ve karşıtlıkları gündeme taşıyan Exclusive Line konferans dizisinin ikincisini düzenledi. Konferansın konuk konuşmacısı, uzun yıllar Çin'de kazandığı deneyimlerinin ürünü olan son kitabı COPYCATS ile iş yönetimi stratejilerine bir yenisini ekleyen Ohio Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Oded Shenkar oldu. Prof. Shenkar konuşmasında, Çin örneğinden yola çıkarak, başarılı iş stratejilerinin şifrelerini paylaştı.

Sabancı Üniversitesi EDU Exclusive Line Konferansları dizisinin ikincisi olan konferans, Çin'in kalkınma modeli olan İmovasyon'un, Türkiye'nin de modeli olup olamayacağını irdeleyerek, katılımcı şirketlere yeni bir yol haritası sunmayı amaçladı. "İnovasyon mu? İmitasyon mu? Yeni bir yaklaşım IMOVASYON" başlığı altığında yapılan konferans, Sabancı Üniversitesi EDU'nun uluslararasılaşma sürecindeki Türk şirketlerine yönelik düzenlediği Business Beyond Borders program etkinliği olarak duyuruldu.

İş dünyasının imovasyona bir şans vermesi gerek

Konuşmasında, iş dünyasının imovasyona bir şans vermesi gerektiğinin altını çizen Oded Shenkar, bugünkü iş dünyasında rekabet için hem imitasyon hem de inovasyonun bir arada gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Sadece inovasyonun firmalara kattığı değerin düşük olduğunu savunan Shenkar, geçmiş deneyimlerden ders alarak daha etkin çözümler üretilebildiğini, maliyetlerin indiğini ve pazara daha hızlı girildiğini belirtti. Shenkar, iyi bir kopyacının da kendi ürününü inovatörlere oranla daha iyi koruyabildiğini ifade etti.

Ayakta kalabilmek için imitasyon da yapmalıyız

İmitasyona olumsuz bir çağrışım yüklenmiş olduğunu dile getiren Oded Shenkar, Shenkar, kendi buluşunu yapmayı beklemenin firmaları iş hayatında geride bırakacağını savundu. Shenkar; küreselleşme, modernizasyon, kodifikasyon ve çalışan hareketliliği ile imitasyonun daha çok önem kazandığını, yaygınlaştığını ve daha kolay hale geldiğini belirtti.

Özellikle ilaç sektöründe bütün inovatörlerin imitasyona girmeye çalıştığını söyleyen Shenkar, "Ayakta kalabilmek için imitasyonu da yapmalıyız" dedi. İmitasyondan elde edilen gelirin inovasyon için kullanılabileceğinin de altını çizdi. Oded Shenkar imitasyonun, zeki ve seyrek bulunan bir beceri olduğunu savunurken, dünyadan başarılı imitasyon örneklerini de paylaştı.

İmovasyonun altın kuralları

Oded Shenkar konuşmasında imovasyonun altın kurallarını da katılımcılar ile paylaştı:

· Tekerleği yeniden keşfetmeyin.

· Stigmaları geride bırakın. İmitasyona saygı duymalıyız.

· Çapraz işlere bakın. Neden sonuç ilişkisine bakarak derin analizler yapın.

· Zamanlama son derece önemlidir ama her şey demek değildir. Kimi, neyi organizasyonun hangi aşamasında imite edeceğinize karar verin.

· İnovasyonun da imitasyonunun da bir maliyeti var. İnovasyonun karşılığında ne alıyoruz, ekonomik değeri nedir sorularını sorun.

· İyi imitasyon yapan şirket iyi savunmacıdır. İnovasyon yapın, imitasyon yapın ve imovasyona getirin.

· İmitasyon artan bir biçimde inovasyon değildir. Kopyalamadan ziyade bir ürünün bir versiyonu olabilir.

· İnovasyon her yerden gelecektir, ama imitasyon yapmazsanız geride kalacaksınız.

· Çin önemli bir ekonomik dönüşüm geçirdi. İmitasyon bunun büyük bir parçasıydı.

Çin'in medeniyet tarihinde birçok önemli buluşu olduğunun altını çizen Oded Shenkar konuşmasında Çin'in önemli imovasyon başarı ve başarısızlıklarına da yer verdi. Çin'in geliştirmeye araştırmadan daha fazla kaynak ayırdığını belirten Shenkar, Çin'deki şirketlerin genellikle yabancı ortaklarından teknoloji transferi yaptıklarının da altını çizdi.

Çin uyumlular ve hazırlıksız olanlar için bir tehdittir

İmitatör konumunda bulunan Çin'in kopyalamaya bakışı değiştirdiğini söyleyen Oded Shenkar, Çin'in dünyayı değiştirdiğini belirtirken, "Bunu nasıl kaldıraç olarak kullanacaksınız?" sorusu üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi. Shenkar, bu bağlamda Çin'in uyumlular ve hazırlıksız olanlar için bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

İkinci bölümde ise moderatörlüğünü Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu'nun yaptığı paneller gerçekleşti. "İmovasyon'da Türkiye'nin Başarı Hikayeleri" isimli ilk panelde, A101 CEO'su Erhan Bostan, Pegasus Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Sertaç Haybat ve Orka Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ve Teknosa Genel Müdürü Mehmet T. Nane panelist olarak katıldılar. Panelistler sektörleri ve kendi imovasyon başarıları ile ilgili bilgi verdiler.

"IMOVASYON Türkiye için Yeni Bir İş Modeli mi? adlı ikinci panelde ise, T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü- Anıl Yılmaz, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Genel Müdürü- Ahmet Kesik ve T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı- Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı – Mustafa Akmaz katılımcı oldu. Bu panelde kamu kurumlarında imovasyon çalışmaları hakkında bilgi verildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yeni Bir Kavram İmovasyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement