Zehir Saçtığı İddia Edilen Fabrika ile İlgili Açıklamalar Yetersiz Bulundu - Son Dakika
Güncel

Zehir Saçtığı İddia Edilen Fabrika ile İlgili Açıklamalar Yetersiz Bulundu

Zehir Saçtığı İddia Edilen Fabrika ile İlgili Açıklamalar Yetersiz Bulundu

İzmir Gaziemir'de kurşun üretimi yaptığı sıralarda atık maddeleri fabrika arazisine gömdüğü iddiasıyla inceleme altına alınan bölgeye ilişkin açıklamada bulunan Okan Üniversite Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Tolga Yarman, Türkiye'nin...

26.12.2012 17:02

İzmir Gaziemir'de kurşun üretimi yaptığı sıralarda atık maddeleri fabrika arazisine gömdüğü iddiasıyla inceleme altına alınan bölgeye ilişkin açıklamada bulunan Okan Üniversite Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, Türkiye'nin radyoaktif atıklar konusunda "yol geçer hanına" dönüştürüldüğünü öne sürdü.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhun Balcı, Çevre Mühendisleri Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helin Kınay, DEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Ergör katılımı ve Okan Üniversite Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman'ın da telefon bağlantısıyla yer aldığı toplantıda konuya ilişkin kamuoyunda açıklamaların yetersiz olduğu ifade edildi. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhun Balcı, "Europiyum 152 içeren radyoaktif maddeler nükleer reaktör atığı olduğu daha önce uzmanlarca açıklanmıştı. Henüz nükleer reaktörü olmayan ülkemize bu atıkların nasıl sokulmuş olduğu ayrıca araştırılmayı gerektiren bir durum olarak yetkililerin önünde durmayı sürdürmektedir. Şu anda ivedilikle ilgilenilmesi gereken sorun söz konusu atıkların yaratmış olabileceği ya da yaratmış olduğu çevre ve toplum sağlığı sorunlarıdır. Sürecin başından bu yana, yetkililerin sergilemekte olduğu ilgisiz, edilgen ve saydamlıktan yoksun tutum kaygılarımızı katlayan önde gelen etkenler olmayı sürdürmektedir" dedi. Gaziemir'de depolandığı anlaşılan radyoaktif ve zehirli maddelerin bölgeden uzaklaştırılması yönünde neler yapıldığına ilişkin bilgilerin paylaşılması gerektiğini kaydeden Balcı, kendilerinde sınırlı bilgi olmasına karşın yetkililerin ciddi kararları hızla alması gerektiğini ifade etti.

Çevre Mühendisleri Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helin Kınay da hukuksal olarak başvurularda bulunduklarını, alanla ilgili yeterli bilginin kendilerine verilmediğini söyledi. TAEK'in açıklamalarının yetersiz kaldığını, TBMM Çevre Komisyonu'nun da bölgede yaptığı incelemenin tartışılması gerektiğini kaydeden Kınay, "Kirlilik oranının bölgede nereye ne kadar yayıldığının belirlenmesi için detaylı incelemeler yapılması gerekir. Alanın toprakla örtülmesi bir karardır ancak çalışmalar ayrıntılı yapıldıktan, konunun bütün bileşenlerinin incelemeleri ortaya çıktıktan sonra düşünülmelidir. Şimdiye dek yapılan açıklamalar bizi tatmin etmemektedir" diye konuştu.

Okan Üniversite Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman da bölgedeki durumun vahim olduğunu, Türkiye'nin yol geçen hanı gibi kullanıldığını ileri sürdü. Yarman, "Bölge ve o alanda çalışanlara yönelik detaylı tetkikler yapılması gerekir. Vahim bir olayla karşı karşıyayız.

Bu maddeler Türkiye'ye nasıl getirilmiş, konu detaylıca incelemeli" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Zehir Saçtığı İddia Edilen Fabrika ile İlgili Açıklamalar Yetersiz Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement