"Zor Yerlerde Görevdeyiz" - Son Dakika
Güncel

"Zor Yerlerde Görevdeyiz"

"Zor Yerlerde Görevdeyiz"

Sarp Özer - Soğuk ve karanlık sular.

20.02.2013 11:11

Sarp Özer - Soğuk ve karanlık sular... Birçok insana korkutucu gelse de buralar Jandarma Sualtı Arama Kurtarma Timi'nin görev yerleri. Onlar Van'ın Muradiye ilçesinde oynarken dereye düşerek kaybolan çocuğu buzlu suda arayan, Menderes Nehri'ne düşen otomobile ulaşan ekip. Suyun soğuk olması veya görüşün bulunmaması onlar için sadece küçük bir detay. Tek amaçları görevlerini yerine getirmek, vatandaşların zor günlerinde acılarını bir nebze de olsa dindirebilmek. Bunun için de tim, "Zor yerlerde görevdeyiz" sloganıyla eğitimlerini aralıksız sürdürüyor ve göreve hazır bekliyor.

Türkiye'nin arama kurtarma konusunda uzman ekiplerini bünyesinde barındıran Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı kapılarını AA'ya açtı. AA ekibi, Sualtı Timi'nin zorlu eğitimlerini görüntüledi.

Vatandaşların zor günlerinde acılarını bir nebze de olsa dindirebilmek için görev yapan Jandarma Arama Kurtarma Taburu'nun iki subay, bir basınç odası operatörü ve sağlık astsubayı, 12 dalgıç uzman jandarma ve 5 bot operatöründen oluşan Sualtı Timi her an göreve çıkacakmış hazır bulunuyor.

Sürekli eğitimde olan tim haftanın bir günü barajda, bir günü havuzda eğitim dalışları yapıyor. Geri kalan günlerde ise eğitimlerine birliklerinde devam ediyor. Baraj dalışlarında suyun soğuk veya görüş mesafesinin düşük olması timin eğitimlerini etkilemiyor.

-Suyun altında iletişim kesilmiyor-

Ankara Kurtboğazı Barajı'nda eğitimlerini yapan tim, ilk olarak yapacakları eğitimin niteliğine göre malzemelerini belirliyor. Suya atılan bir tabancayı bulmaya yönelik o günkü eğitimlerini gerçekleştiren timde ilk olarak yardımcı dalgıçlar, dalgıçların hazırlanmasına yardım ediyor.

Kontrollerin ardından dalgıçlar ve tim personeli bota biniyor. Botun daha önceden belirlenen alana gelmesinin ardından dalış amiri dalgıçların son kontrolünü yapıyor. Kontrollerin tamamlanmasıyla da dalgıçlar aldıkları işaretin ardından bottan soğuk suya atlıyor.

Bottan uzatılan su altında çalışan detektörü de almalarının ardından dalgıçlar suyun derinliklerine iniyor. Karanlık sulara girmelerine rağmen dalgıçların birbirleriyle ve bottaki ekiple iletişimi kopmuyor. Su altı muhabere cihazı sayesinde bottaki tim komutanı dalgıçlarla iletişim kurabiliyor, suyun üzerinden onları yönlendirebiliyor.

Bir süre yapılan aramanın ardından dalgıçlar detektörün yardımıyla suya atılan tabancaya ulaşıyorlar. Telsizden bota iletilen "Satıh, delili bulduk" mesajının ardından dalgıçlar beraberinde delil kabına koydukları silahla su yüzüne çıkıyor. Delil kabını bota iletmelerinin ardından dalgıçlar görevli personel tarafından bota çekiliyor.

Suyun altındaki delilinin büyük olması durumunda ise dalgıçlar kaldırma balonlarını kullanıyor. Bu balonlar 250 kilodan 5 tona kadar ağırlıkların su üzerine çıkarılmasını sağlıyor. Kaldırma balonuyla da çalışmalar yapan dalgıçlar daha sonra eğitimlerini başarıyla tamamlıyor.

-Tim Komutanı Yardımcısı Üsteğmen Adıgüzel-

Sualtı Tim Komutanı Yardımcısı Jandarma Üsteğmen Orhan Adıgüzel, timlerinin su altı ve su üstü suç delillerini aramak ve bulmak, akarsu, baraj ve göllerde boğularak kaybolan, yardım isteyenlere yönelik arama kurtarma faaliyetiyle sel, su baskını gibi doğal afetlerde arama kurtarma görevlerini yapmak için kurulduğunu belirtti.

Timin yapısına yönelik de bilgi veren Üsteğmen Adıgüzel, şunları kaydetti:

"Sualtı Timi'nde görevli dalgıçlarımız, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde açılan kurbağa adam kursunu başarıyla bitirdikten sonra başlıyor. Bu kursa ek olarak görev süreleri boyunca, arama teknikleri kursu, dalış amiri kursu, olay yeri dalış kursu, cankurtaran kursu, ilk yardım kursu, bot operatörlüğü kursu, temel tahrip kursu, geliştirilmiş patlayıcı düzenekleri kursu ve helikopterden atlama, toplama kurslarını görüyorlar.

Tim kurulduğundan bugüne değişik göl, gölet, akarsu ve barajlarda 88 arama kurtarma faaliyeti icra etmiş, 72 vatandaşımızı suyun altında arayarak yetkili makamlara teslim etmiştir.

Ayrıca adli olayların aydınlatılması maksadıyla çeşitli suç delillerini suyun altında arayıp bularak adli makamlara teslim etmiştir. Vatandaşımızın zor günlerinde acılarını bir nebze olsun dindirebilmek ve yanlarında olmak maksadıyla Sualtı Arama Kurtarma Timimiz daima göreve hazırdır."

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Zor Yerlerde Görevdeyiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement