100 Yıllık Bina Tarihe Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika
Yerel

100 Yıllık Bina Tarihe Ev Sahipliği Yapıyor

İSMAİL ÇİMEN Çorum'da 1914 yılında hastane olarak inşa edilen ve ardından okul hizmeti veren bina, 100 yıllık tarihinde öğrencilerin ayak sesleriyle çınlayan koridorlarında, 15 bin eserle tarihe ev sahipliği yapıyor.

30.12.2014 14:08

İSMAİL ÇİMEN - Çorum'da 1914 yılında hastane olarak inşa edilen ve ardından okul hizmeti veren bina, 100 yıllık tarihinde öğrencilerin ayak sesleriyle çınlayan koridorlarında, 15 bin eserle tarihe ev sahipliği yapıyor.

Bir zamanlar yakalandıkları hastalıklara şifa arayanların akın ettiği, ardından öğrencilerin gelecek hayallerine şahitlik eden 100 yıllık geçmişe sahip bina, günümüzde Çorum Müzesi olarak kullanılarak koridorlarında barındırdığı sayısız eserlerle tarih tutkunlarını ağırlıyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Özüdoğru, bir asırlık geçmişe sahip binanın hikayesini ve duvarlarına kazınan tarihi AA muhabirine anlattı.

Özdoğru, Osmanlı döneminde, Vakıflar Başkanlığı ve Çorum halkının el ele vererek inşası gerçekleştirilen binanın ilk olarak Genel Hastalıklar Hastanesi adı altında hizmete açıldığını ifade etti.

Farklı mimari özelliklerle sahip binanın zaman içerisinde çeşitli amaçlarla hizmetini sürdürdüğünü vurgulayan Özdoğru, şunları kaydetti:

"Yakalandıkları hastalıklara şifa arayanlara Genel Hastalıklar Hastanesi adı altında ev sahipliği yapan bina, sırasıyla Ziraat Mektebi, Vali Konağı, Sıhhat Mektebi, Erkek Sanat Enstitüsü, Ticaret Lisesi, Makine Meslek Yüksekokulu olarak Çorum halkının hizmetinde kalmıştır. 1988 yılına kadar da Atatürk Lisesi olarak kullanılan bina o dönemde yaşanan bir yangın hadisesinde tahrip olmuştur. Hem eğitim alanında hem de sağlık alanında uzun yıllar duvarlarında umudun ve geleceğin hayallerini barındıran bina, restorasyonu sonrasında 2001 yılından bugüne kadar da müze olarak tarihe ev sahipliği yapmaktadır."

Çorum Müze binasının mimari yönden özgün bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Özüdoğru, binanın dış kısmının orijinal olduğunu, iç kısmında ise düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Mimarisi ve dış görünümü ile binanın müze olarak tahsis edilmesinin yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Özüdoğru, "Binamız, iç kısmında yapılan değişiklik sonrasında müze olarak hizmet vermeye başladı. Binanın müze olarak tahsis edilmesi çok yerinde bir karar olmuştur. Son 10 yıldır da müze olarak hizmet veren binamızın içerisindeki eserler, teşhir sistemi ve bahçe düzeni ile sayılı müzeler arasında yer aldığı ifade ediliyor. Müzemiz ilimizin, ülkemizin, dünyanın kültürünü yansıtan bir aynadır."

15 bin tarihi eseri barındırıyor

Müze binasının Hitit dönemi başta olmak üzere farklı dönemlere ait 15 bin tarihi esere ev sahipliği yaptığını, duvarları arasında tarihe nefes verdiğini belirten Özüdoğru, Çorum Müze binasının teşhir sistemi, yapı düzeni ve depolama bölümleri ile örnek alınan müzeler arasında yer aldığını kaydetti.

Özüdoğru, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze binasının örnek gösterildiğini, Türkiye'deki diğer müze yöneticilerinin kente gelerek müze binasındaki örnek yapılaşmayı incelediğini söyledi.

Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından "Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı" olarak tescillenmiş binada, arkeolojik ve etnografik eserleri barındıran teşhir salonları ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. - Çorum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 100 Yıllık Bina Tarihe Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement