18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü - Son Dakika
Güncel

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla törenler yapıldı.

18.03.2015 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Afyonkarahisar, Kütahya, Bilecik ve Yalova'da, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla törenler yapıldı.

Bursa'da, Heykel semtindeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törenin ardından Tayyare Kültür Merkezi'ne geçildi.

Vali Münir Karaloğlu, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, daire müdürleri, askeri öğrenciler, şehit yakınları ve vatandaşların katıldığı etkinlik, "Ben Şehidim" adlı video gösterimiyle başladı.

Hava Üsteğmen Rüstem Kılıç'ın konuşmasından sonra "Geldiler, Gördüler, Döndüler" adlı anlatı sunuldu. Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerinin seslendirdiği kahramanlık türküleriyle devam eden programda, yine öğrencilerin sahnelediği "Vatan Toprağını Yar Bilenler" adlı tiyatro oyunu sunuldu.

Protokol üyeleri ve şehit yakınları, resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle tamamlanan programın ardından Pınarbaşı Şehitliği'ni ziyaret etti.

Eskişehir

Hava Şehitliği'ndeki törende, şehit aileleri adına konuşan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Hacı Şahin, Çanakkale Zaferi'nin kolay kazanılmadığını anlattı.

Çanakkale şehitlerini rahmetle andıklarını belirten Şahin, "Çanakkale'yi Çanakkale yapan, bitmek bilmeyen düşman mevzisinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine kadar götüren, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir. Çanakkale'yi Çanakkale yapan, cepheye gönderdiği oğluna 'ya şehit ol ya gazi' diyerek, vatanın her bir karış toprağını, evladının canından üstün tutan Türk analarıdır" ifadesini kullandı.

Hava Pilot Üsteğmen Fatih Elkan da özgür vatanın temellerinin Çanakkale'de atıldığını dile getirerek, bu zaferin, sinesini siper eden aslan yüreklerin insanlığa verdiği bir ders olduğunu söyledi.

Öğrenciler tarafından okunan şiirler ve İl Müftüsü Niyazi Ersoy tarafından şehitler için dua ettirilmesinin ardından Vali Vekili Ali Çetin, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar ile şehitlik defterini imzaladı.

Protokol üyeleri ve şehit yakınlarının mezarları gezerek karanfil bırakmasının ardından Kanlıpınar Şehitliği de ziyaret edildi.

Balıkesir

Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen törende, İl Müftüsü Turgut Açari, şehitler için Yasin Suresi'ni okudu.

Törende konuşan Kurmay Binbaşı Mehmet Aslan, vatan için sayısız bedel ödendiğini söyledi.

Yüzyıllar boyu verilen mücadeleler, vatan toprağı altında yatan binlerce kefensiz şehit, yaşanmayan gençlikler, kavuşulamayan hasretliklerin bugünkü Türk yurdu için ödenen en anlamlı ve büyük bedel olduğun vurgulayan Aslan, "Bağımsızlığı karakteri haline getirmiş olan yüce Türk milleti, tarihin her döneminde vatan, bayrak, namus ve özgürlük gibi kutsalları uğruna ne gerekiyorsa yapmış ve namusunu korumayı bilmiştir" diye konuştu.

Vali Mustafa Yaman, Garnizon ve Okullar Komutanı Tuğgeneral Lokman Ali Yılmaz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Haydar Filiz'in ziyaretçi defterine notlar yazmasıyla devam eden tören, şehit mezarlarına karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

Afyonkarahisar

Kocatepe Asri Mezarlığı'ndaki Hava Şehitliği'nde, Vali Hakan Yusuf Güner, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral İsmet Gökhan Gülmez, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı tarafından anıta çelenk bırakıldı.

Hava Levazım Yüzbaşı Şükrü Coşkun'un, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü dolayısıyla yaptığı konuşmanın ardından Güner, "şehitlik defteri"ni imzaladı.

Tören, şehit mezarlarına karanfil bırakılmasıyla tamamlandı.

Kütahya

Hava Şehitliği'nde yapılan törende, Hava Piyade Yüzbaşı Mehmet Ufuk Zengin, 18 Mart'ın, Türk bayrağını yeryüzünün her köşesine taşıyanların ve üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerin, bedenlerini vatan toprağına koydukları gün olduğunu söyledi.

Bu tarihin aynı zamanda Malazgirt, Niğbolu, Mohaç, Kosova, Yemen, Galiçya, Kafkasya, Sarıkamış, Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar, Kocatepe, Kore ve Kıbrıs'ta, yurdun her karış toprağında ölümsüzlük şerbeti içenlerin Hakk'a yürüdüğü gün olduğunu dile getiren Zengin, "Bugün, 'Şehitlik son rütbesidir askerin' deyip oğlunun tertemiz alnını öperek oğlunu son yolculuğuna uğurlayan şehit ana ve babaların günüdür. Bugün, barutun kan, kanın can, canın vatan, vatanın bayrakla destanlaştığı gündür" diye konuştu.

Tören, şehitliğin gezilmesi ve mezarlara karanfiller bırakılmasının ardından anı defterinin Vali Şerif Yılmaz tarafından imzalanmasıyla son buldu.

Bilecik

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan 2'nci Jandarma Tugay Komutanlığında görevli Üsteğmen Emre Çelebi, 18 Mart 1915'in, dünyanın en kuvvetli ordularının Çanakkale topraklarında kahraman Türk askerinin iman dolu göğsüne çarparak bütün ümitleriyle Türk sularına gömüldüğü gün olduğunu kaydetti.

Bilecik Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Hayati Durak ise bu savaşların sadece cephedekilerin değil, cephe gerisinde bekleyen anaların, bacıların, gelinlerin ve yavukluların savaşı olduğunu belirtti.

Öğrenciler tarafından şiirler okunması ve askeri bando ekibinin gösterisinin ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, 2'nci Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Belediye Başkan Vekili Nihat Can, daire müdürleri, şehit yakınları ve gaziler, şehitliğe ziyarette bulundu.

Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi Salonu'nda da Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan program sunuldu.

Yalova

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende konuşan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimler Derneği Yalova Şube Başkanı Mustafa Ürkmez, şehitleri rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.

Vatanın her karış toprağının, şehit kanlarıyla sulanarak alındığını ifade eden Ürkmez, Çanakkale Zaferi'nin asla unutulmayacağını vurguladı.

Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığından Binbaşı Mert Topkaraoğlu ise şehit ve gazilerle gurur duyduklarını kaydetti.

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tezcan Kızılelma, Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, daire müdürleri, şehit yakınları ve gazilerin katıldığı törenin ardından Yalova Şehitliği ziyaret edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü - Son Dakika


Advertisement