AK Parti'nin Muş Mitingi - Son Dakika
Yerel

AK Parti'nin Muş Mitingi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim çözüm sürecinden anladığımız, annelerin çocuklarıyla ebediyen ayrılmamasıdır.

06.05.2015 17:24

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim çözüm sürecinden anladığımız, annelerin çocuklarıyla ebediyen ayrılmamasıdır. Ne dağdaki gencin, ne askerlik görevini yapan şerefli Mehmetçik'in annelerinin acı, ısdırap duymamasıdır" dedi.

Davutoğlu, Muş'ta partisince düzenlenen mitingde, Meclis görüşmeleri sırasında kendisinin, " İstanbul'un kaderi Saraybosna'nın, Kudüs'ün, Şam'ın, Bağdat'ın, Semerkant'ın kaderidir" dediğini, HDP'li bir milletvekilinin ise "Neden 'İstanbul'un kaderi ile Diyarbakır'ın kaderi aynıdır' demiyorsunuz?" karşılığını verdiğini söyledi.

Söz konusu milletvekiline, "Bunu söylemeyi bir zül addederiz. Dışarıda olan için bu söyleniyor, içeride olan için söylenmez. Diyarbakır biziz, biz Diyarbakır'ız" dediğini belirten Davutoğlu, "Burada da söylüyorum: Muş biziz, biz Muş'uz. Eğer bir gün, bu ülkenin Başbakanı olarak değil bir hizmetkarı olarak, Konya Ovası ile Muş Ovası arasında, Konyalı ile Muşlu arasında bir an dahi, bir saniye dahi herhangi bir fark gözetirsem, Rabbim değil bu mevkiyi, bu canı bile bizden alsın diye dua ederiz" ifadesini kullandı.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi birileri çıkmış, 'Kürtleri biz temsil ederiz' diyor. Hayır, Kürtleri Sultan Alparslan'ın, Sultan Selahaddin Eyyübi'nin yolunda gidenler temsil eder. Siz Sultan Selahaddin Eyyubi'nin yolunda gidenler, Kürtleri temsil eden parti hangi parti? 'Kudüs bizimdir' diyen parti hangi parti? Kudüs'ü Yahudilere verenler, sizleri temsil edebilir mi? 'Kudüs Yahudilerindir' diyenler, Selahaddin Eyyubi'nin torunlarını temsil edebilir mi?

Aynen CHP zihniyeti gibi halka baskı uygulayanlar, demokrasiyi bu ülkeye getirebilirler mi? Sandığa baskı uygulayanlar, uygulamaya çalışanlar özgürlükten bahsedebilirler mi? Şimdi gelmişler, Doğu'da baskı uyguluyorlar; işte Ağrı'da, Diyadin'de gördüğümüz gibi. Siirt'te milletvekili adayımıza saldırdılar, Van'da saldırdılar. Baskıyı yoğunlaştırıyorlar. Batıda da dün Kocaeli'de, demokrasi türküsü söylüyorlar, birtakım marjinal sol gruplarla. Bu milletin tarihiyle, ahlakıyla alakası olmayanlarla batıda beraberler. Buraya da gelip müftü efendiyi milletvekili adayı yapıyorlar. Siz buna aldanır mısınız?"

Davutoğlu, Muşlulardan, 7 Haziran'da sandıklara sahip çıkmalarını istedi ve partisinin 3 milletvekili adayını da Ankara'da görmeyi arzu ettiklerini söyledi.

-"Çözüm süreci baltalanmak isteniyor"

Çözüm Süreci'nin sadece demokrasi için değil, ekonomi için de önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Büyük kan kaybettik. 30 yılı aşkın süre bu Muş Ovası'nın bereketi büyük bir refaha dönüşemedi. 80'li yıllarda 12 Eylül rejimi, 90'lı yıllarda terör, şimdi de HDP ve onun arkasındaki bazı güçlerin takip ettikleri yollar ve siyasetler sebebiyle istediğimiz ekonomik kalkınmayı sağlayamıyoruz" dedi.

Davutoğlu, ülkede ekonomik kalkınmanın AK Parti sayesinde gerçekleştiğini belirterek, bu kalkınmanın durdurulması için çözüm sürecinin baltalanmak istendiğini kaydetti.

Muş'a yapılan hizmetleri anlatan Davutoğlu, organize sanayi bölgesini, üniversiteyi kendilerinin getirdiğini ifade ederek, "Düşünün Muş'ta 2002 yılında sadece üç ambulans vardı. Şimdi 29 ambulans var" dedi.

Kendisi 4 yaşındayken, annesinin, Toroslar'ın zirvesinden Konya'nın şehir merkezine yetiştirilemediği için vefat ettiğini anlatan Davutoğlu, "Anneler Günü yaklaşıyor. Ona da bir Fatiha bağışlarsınız" dedi.

Muş'taki durumun da Toroslar'daki gibi olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, bu nedenle, kentteki 29 ambulansın 6'sının kar paletli olduğunu söyledi. "Tek bayrak" derken, bunu kastettiklerine işaret eden Davutoğlu, Muşlulardan, ellerindeki bayrakları dalgalandırmalarını istedi.

Ahmet Davutoğlu, "Bu bayrağın altında yaşayan herkes devletimizin, hükümetimizin şefkat elinin himayesindedir. Hiçbir hastamız dağda, bayırda kalmıyor, kalmayacak. Hiçbir çocuk okulsuz kalmayacak. Biz iktidara geldiğimizde Muş'ta 2 bin 345 derslik vardı. Bizim dönemde, sadece 12 yılda 2 bin 950 yeni derslik yapıldı. Sadece Muş'ta, 12 yılda 15 milyon bedava ders kitabı dağıttık" diye konuştu.

-"Çözüm süreci artık partilerin meselesi değildir"

Muş Havalimanı'ndan miting alanına gelinceye kadar halkın gösterdiği ilgiyi anlatan Davutoğlu, özellikle çocuklara dikkati çekti. Davutoğlu, "Muşlu çocuklar var ya... Allah şahittir, benim çocuklarımdan farkı yok. Şimdi o çocuklarımızı kim şiddet diliyle dağa çıkarabilir? Anneleri çocuklarından kim ayırabilir? Bizim çözüm sürecinden anladığımız, annelerin çocuklarıyla ebediyen ayrılmamasıdır. Ne dağdaki gencin, ne askerlik görevini yapan şerefli Mehmetçik'in annelerinin acı, ıstırap duymamasıdır" dedi.

Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dedik ki 'Silahları bırakın.' 2013 Mayısında bırakacaklardı. Türkiye'yi terk edeceklerdi silahlı unsurlar. Yaptılar mı? Silahları bıraktılar mı? Neden bırakmıyorlar? Bu memlekette artık herhangi bir şekilde silahlı mücadele yapma yoluyla bir şey elde etmek mümkün mü? Siz silaha teslim olur musunuz? Teröre teslim olur musunuz? Neden bırakmıyorlar?

Seçime gidiyoruz. Gelin özgürce yarışalım. Ne istiyorsanız söyleyin. Türkiye'de artık fikir özgürlüğü var. Konuşun ama şu silahı artık terk edin. Diyarbakır annelerinin acısını ben yüreğimde hissediyorum. Artık bu anneler ıstırap çekmesin. Bu özgürlük ortamını hep beraber koruyalım.

Buradan bütün siyasi partilere sesleniyorum:  Çözüm Süreci artık partilerin meselesi değildir, milletin meselesidir. Her ne suretle olursa olsun başarıya ulaşacaktır. Doğu ile batıyı, Türkmen ile Kürdü, Sünni ile Aleviyi, Şiiyi kardeş kılma kararlılığımızdan hiçbir zaman fedakarlık etmeyeceğiz.

Biz 'tek devlet' derken, herkesin eşit vatandaş olduğu devleti kastediyoruz. 12 Eylül devletini kastetmiyoruz. Şeyh Edebali'in devletini kastediyoruz. Milletle barışık devleti. İnsanla, insan onuru ile barışık devleti..."

Davutoğlu, kendilerinin hava limanları inşa etmeye çalıştığını, birilerinin de şantiyeleri bastığını, fabrika ve barajları sabote etmeye çalıştığını vurgulayarak, Muşlulara, "(Bu topraklarda artık şiddet, silah, terör istemiyoruz) diyecek misiniz?" diye seslendi. "Evet" karşılığını alan Davutoğlu, "İşte bu evetler, yeni Türkiye'nin temelini oluşturuyor" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'de 2002 yılında toplam 1,8 milyar lira tarımsal destek verildiğini, şimdi bu desteğin 10 milyar liraya ulaştığını belirtti. 2002'de 26 ilde havalanı bulunduğunu, şimdi havaalanı olan il sayısının 53 çıktığını vurgulayan Davutoğlu, vatandaşın artık her yere uçakla gidebildiğini söyledi.

Davutoğlu, Muşlulara, Muş Havalimanı'nın terminalinin yenileneceği ve en iyi şartlara getirileceği müjdesini de verdi. Davutoğlu, gençlere de Muş Stadyumu'ndan boşalan alanı Gençlik Parkı olarak değerlendirecekleri müjdesini verdi ve şehir dışında modern bir Muş Stadyumu yapılacağını duyurdu.

-Kalkınma Bakanı Yılmaz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise alandakileri Kürtçe selamladı ve meydandaki görüntünün kendileri için moral kaynağı olduğunu söyledi.

Alanda gösterilen ilgiyi Türkiye'ye, Ortadoğu'ya mesaj olarak nitelendiren Yılmaz, Muş'tan her zaman destek gördüklerini söyledi. Kentin AK Parti misyonunu en iyi anlayan şehirler arasında yer aldığını aktaran Bakan Yılmaz, bunun için Muşlulara minnettar olduklarını belirtti.

Kendisinin de "bu bölgenin evladı" olduğunu ifade eden Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu'ya ilk defa AK Parti hükümetleri döneminde önemli yatırımların yapıldığını vurguladı. Özgürlük alanlarını genişlettiklerini söyleyen Bakan Yılmaz, "Bu yeni dönemde bayrağı devralan Başbakanımızın öncülüğünde bunları katlayarak devam ettireceğiz" diye konuştu.

Yılmaz, Doğu Anadolu Bölgesi'ne 12 yılda  92 milyar lira yatırım yaptıklarını, 2018 yılına kadar 21 milyar lira daha yatırım yapmayı planladıklarını belirterek, "AK Parti hizmet partisidir, laf değil, icraat partisidir. AK Parti sorun çıkaran bir parti değildir,  sorunları çözen bir partidir. İnşallah Çözüm Süreci'ni de sonuçlandıracak olan son damgayı vuracak olan yine AK Parti olacaktır" diye konuştu. Bakan Yılmaz,  Çözüm Süreci ile sağladıkları huzur ortamının ve yatırımların temel amacının çocuklara gençlere iyi bir gelecek hazırlamak olduğunu kaydetti.

-Notlar

Mitingin yapıldığı meydan AK Parti flamaları ve balonlarla süslendi. Meydanda, "Çözüm Süreci başladı anaların gözyaşı dindi" ile Muş halkı imzalı ve Kürtçe "Tu lı ser seran lı ser çavanra hati" yazan, "Başımız gözümüz üstüne geldiniz" anlamına gelen pankartlar dikkat çekti.

Davutoğlu'nun çocukluk fotoğrafı ve babaannesinin "Oğlunla ordu, kızınla oba olasın. Koç koç oğlanların ardına düşe, dünyalar ayaklarına gele, herkes sana akıl danışa" duasının yer aldığı pankart ile Hükümet tarafından kente yapılan yatırımların yer aldığı ve altında "Muş halkı adına teşekkürler" yazılı pankartlar da alanı çevreleyen binalarda yer aldı.

Başbakan Davutoğlu alana gelmeden önce, platformun yanındaki iki dev ekranda, AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımlara ilişkin kısa tanıtım filmleri gösterildi.

AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu, miting alanına gelişinde kendisine yol boyunca sevgi gösterisinde bulunanlara karşı?lık verdi. Zaman zaman parti otobüsünü durduran Davutoğlu, vatandaşlarla sohbet etti. Miting alanına gelişinde eşi Sare Davutoğlu ile ellerinde kentin simgesi olan lalelerle alandakileri selamlayan Başbakan Davutoğlu'nu vatandaşlar, Türk bayrakları ve AK Parti flamalarıyla karşıladı. Bu sırada Başbakan Davutoğlu için uyarlanan "Kiziroğlu Mustafa Bey" türküsü Kürtçe dinletildi.

Mitinge Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile bazı milletvekilleri de katıldı. Davutoğlu, konuşmasının ardından bakanlar ve partisinin milletvekili adaylarıyla alandakileri selamladı, eşi Sare Davutoğlu ile karanfil dağıttı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel AK Parti'nin Muş Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement