Ak Partili Saral'dan Kobani Açıklaması - Son Dakika
Politika

Ak Partili Saral'dan Kobani Açıklaması

AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, "Kobani’ye müdahale edilmediği zaman açılım sürecinin sabote edileceği iması hamakatlığın galiz bir paradoksudur" dedi.

07.10.2014 10:02

AK Parti İstanbul Milletvekili Oktay Saral, " Kobani'ye müdahale edilmediği zaman açılım sürecinin sabote edileceği iması hamakatlığın galiz bir paradoksudur" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Saral, geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Suriye ve Irak tezkeresi ile son dönemde terör örgütü IŞİD'in Suriye sınırında faaliyetini artırmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Saral, açıklamasında, "Sınırımızda yaşanan kaosa, Amerika, İngiltere, İsrail, Almanya, Fransa müdahilken, sanal korkularla bize seyirci kalmayı telkin edenler, kim adına ve kimin ağzıyla konuşmaktadır. Unutulmamalıdır ki sınırlarınızı koruyabilmek için sınırda yaşanan kaosun sınır ötesine taşınması zarurettir" ifadelerini kullandı.

"KILIÇDAROĞLU'NA AĞZINI KAPATMAYI TELKİN EDİYORUM"

"Esed'in Türkiye sözcüsü gibi davranan Kemal Kılıçdaroğluna sormak gerekir" diyen Saral, "IŞİD'in bin kişinin kafasını keserek öldürmesi elbette şenaattir, vahşettir. ya Esed'in 200 bin kişiyi bomba ile kurşun ile kimyasal ile öldürmesi meşruiyet midir? Öldürme biçimine göre katil ya da terörist mazur görebilir mi? Bu nasıl bir anlayış. Sayın Kılıçdaroğlu bu anlamda bir refleksi hangi vicdan ve hangi insanlık adına ortaya koymaktadır. Bize kurum kapatmayı teklif eden Kılıçdaroğluna ben ağzını kapatmayı telkin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Viyana önlerinden çekilmiş bir millete mevcut sınır çizgilerinin bir mukadderat çizgisi gibi dayatılamayacağını savunan Saral, "Bu çizgilerin bir gün öncesine ya da bir adım sonrasına bakmak haram mıdır, günah mıdır?" diye sordu. Saral, davası kuru bir cihangirlik olmayan ve cihanşümul bir merhamet nizamına memur olan bir milleti, yüz yıldır sahte korku ve endişelerle bu coğrafyada uyutanların devin uyanışından rahatsız olduklarını belirtti.

Bu noktada manidar olanın CHP'nin rahatsızlığı olduğunu vurgulayan Saral, "Bizim tarihimiz 19 Mayıs 1919 veya 23 Nisan 1920 ile başlamaz. Biz kaya kovuğundan çıkmadık. Tarihi insanlık tarihi kadar eski olan, üç kıtada yükselen eserleri, tarihlere sığmayan mefahirleri ile insanın fıtratı üzerinden bir medeniyet inşa eden bu millete, muayyen bir siyaset ve muayyen bir sınır çizgisi kader çizgisi gibi takdir edilemez" dedi.

"AÇILIM SÜRECİNİN SABOTE EDİLECEĞİ İMASI HAMAKATLIĞIN GALİZ BİR PARADOKSUDUR"

Saral açıklamasında şunları kaydetti: "Osman Bey'in 'Davamız kuru bir cihangirlik değil...' ifadesi üzerinden dış politika esasını kalıba döken, insan ve adalet ekseninde ortaya koyduğu tasarruflarla Hıristiyan'a bile sarığını özleten bir mazinin temsilcileri olarak biz, şovenist gürültülere pabuç bırakmadan yine insan ve adalet tabanlı tasarruflarla tarihin bize yüklediği misyonu bu coğrafyada ifa etmeye mecburuz. IŞİD'in Kobani'ye saldırması ile beraber inanç ve vicdan gerekçeleri ile Türkiye'yi müdahaleye davet edenler neden Esed 200 bin kişiyi öldürürken gıkını bile çıkarmamışlardır? İnsan tabanlı bir dış politika anlayışını hiç kimse şantaj üzerinden şekillendirmeye kalkmasın. Kobani'ye müdahale edilmediği zaman açılım sürecinin sabote edileceği iması hamakatlığın galiz bir paradoksudur. Çünkü bir taraftan ahlaki gerekçelerle müdahale edilmelidir diyeceksin, diğer taraftan gayri ahlaki bir üslupla şantaj yapacaksın. Bu noktada herkesi ve her kesimi akla ve makule davet ediyorum. Yaşananlar göstermiştir ki biz bu coğrafyada hem batı hem de doğuyuz bizi medeniyet doğurdu aynı medeniyetin çocuğuyuz bu aynılık çerçevesinde sen ben yokuz, biz varız. Tarih bunu söylüyor, coğrafya bunu söylüyor, akıl bunu söylüyor, makul bunu söylüyor, vicdan bunu söylüyor, biz bunu söylüyoruz. Bunun dışında söyleyenler tarihe, akla ve vicdana kastedenlerdir. Zulüm gören herkese imkanlar ölçüsünde elbette el uzatılmalıdır. Hele bu aynı coğrafyada medeniyet değerleriyle aynılaştığımız kardeşlerimizse... Fakat bunun dili de kardeşçe oluşturulmalı ve kardeş kardeşe güvenmelidir." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Ak Partili Saral'dan Kobani Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement