Bdt Devlet Başkanları Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Bdt Devlet Başkanları Zirvesi

Kazakistan'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) liderler zirvesinde 16 anlaşma imzalandı.

16.10.2015 19:31

Kazakistan'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) liderler zirvesinde 16 anlaşma imzalandı.

Akmolin Eyaleti'ne bağlı Burabay Köyü'nde düzenlenen zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov katıldı.

Liderler zirvesinde, BDT ülkeleri arasındaki bağların geliştirilmesi, beşeri, hukuki ve askeri alanlardaki işbirliği ve uluslararası konular görüşüldü.

Zirvenin ardından liderler, uluslararası terörizmle mücadele, karşılıklı göç politikaları, 2016-2020 yıllarını kapsayan sınır güvenliği, kültürel ve askeri alanları kapsayan 16 anlaşmaya imza attı.

Kazakistan'da ayrıca, Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan liderlerinin katıldığı Avrasya Ekonomik Birliği toplantısı düzenlendi. Zirvenin ardından ekonomik konularda çok sayıda anlaşma imzalandı.

Putin'den Suriye değerlendirmesi

Rusya Devlet Başkanı Putin, BDT liderler zirvesinde yaptığı konuşmada, ülkesinin Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarının etkili sonuçları olduğunu söyledi.

Putin, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının Esed güçlerinin kara operasyonları süresince devam edeceğini belirterek, Rusya'nın bombardımanları sonucu yüzlerce hedefin imha edildiğini kaydetti.

Teröre karşı daha büyük bir koalisyon önerdiklerini hatırlatan Putin, ilk adım olarak ilgili herkesi Bağdat'ta kurulan koordinasyon merkezine katılmaya çağırdı.

Putin, bu kapsamda bazı Ortadoğu ülkeleriyle bağlantı kurduklarını ve Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, İsrail, ABD ve Türkiye ile de müzakere yürüttüklerini aktardı.

İstihbarat verilerine göre DAEŞ saflarında Rusya ve diğer BDT ülkelerinden yaklaşık 7 bin kişinin bulunduğunu bilgisini paylaşan Putin, bunların Suriye'deki tecrübelerini BDT ülkelerinde uygulamasının engellenmesi için istihbarat birimlerinin koordineli şekilde çalışması gerektiğini vurguladı.

Putin, BDT sınırları dışındaki olayların dikkatle izlenilmesi gerektiğini vurgulayarak, Afganistan olaylarının tedirginlik doğurduğunu ve bu ülkedeki durumun kritik hale doğru gittiğini belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bdt Devlet Başkanları Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement