Belgrad'da "Sırp Radikaller"Den Protesto - Son Dakika
Güncel

Belgrad'da "Sırp Radikaller"Den Protesto

Sırp Radikal Partisi (SRS) mensubu bir grup, savaş suçundan Lahey'de yargılanan partinin genel başkanı Voyislav Şeşely'in serbest bırakılması için Belgrad'da protesto düzenledi.

25.10.2014 18:07

Sırp Radikal Partisi (SRS) mensubu bir grup, "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek" iddialarıyla Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICTY) yargılanan SRS Genel Başkanı Voyislav Şeşely'in serbest bırakılması için başkent Belgrad'da protesto düzenledi.

Belgrad'da bir araya gelen SRS mensupları, alınan güvenlik önlemleri altında, çeşitli sloganlar atarak Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Belgrad Temsilciliği önüne kadar yürüdü.  Üzerinde "Voyislav Şeşely'in Katlini Durdurun" yazan bir pankart ve Şeşely'in resimlerini taşıyan grup, protesto boyunca Sırp siyasetçi lehine slogan attı. Grup, daha önce bağırsak ameliyatı geçiren ve son günlerde sağlık durumu ağırlaşan Şeşely ile Sırp doktorların ilgilenmesini talep etti. Güvenlik güçleri, SRS mensuplarının ICTY Belgrad Temsilciliği binasına yaklaşmasına izin vermedi.

SRS Genel Başkan Yardımcısı Nemanya Şaroviç, burada yaptığı açıklamada, Şeşely'in 12 yıldır ICTY'de yargılandığına dikkati çekerek, "Şeşely beş yıl yargılanmasının başlamasını bekledi. Yargılama sona ereli üç yıl oldu, ancak Şeşely hakkında hala karar açıklanmadı" dedi.

Mahkemeye Şeşely'in Sırp doktorlardan oluşan bir heyet tarafından kontrol edilmesi için başvuruda bulunduklarını kaydeden Şaroviç, "Bu hemen olmalı. Bizim talebimiz Voyislav Şeşely'in serbest bırakılması" diye konuştu.

-Voyislav Şeşely kimdir?-

Adı daha sonra Sırp Çetnik Hareketi'ne dönüştürülen Sırp Yenileme Partisi'ni 1990 yılında kurarak siyasete giren Şeşely, partisinin eski Yugoslavya yönetimince yasaklanmasının ardından 1991 yılında Sırp Radilkal Partisi'ni kurdu.

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin öncülerinden olan ve "tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen Şeşely, 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nda Saraybosna, Mostar ve Zvornik şehirlerinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemek, sivil halkı göçe zorlamak, Sırp olmayan halklara yönelik işkenceleri desteklemek, işkence etmek, öldürmek ve bu tür eylemlerin emrini vermek gibi suçlardan yargılandı.

Şeşely, 2003 yılında Lahey'e getirildikten sonra 2007-2012 yılları arasında ICTY tarafından yargılandı. Yargılanması 2012 yılında tamamlanan Şeşely hakkında henüz bir karar verilmedi. - Sırbistan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Belgrad'da 'Sırp Radikaller'Den Protesto - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement