Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz "Cumhurbaşkanı Seçimi" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika
Güncel

Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz "Cumhurbaşkanı Seçimi" Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek...

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan: ''(Başkanlık sistemi) Nedense biz dillendirince birileri rahatsız olmaya başladı.

05.08.2014 17:13

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemi tartışmalarına  ilişkin olarak, "Nedense biz dillendirince birileri rahatsız olmaya başladı. Ama ben şimdi görüyorum ki milletim başkanlık sistemini bu seçimle beraber benimseyecek ve konuşmaya başlayacak. Çünkü 'Ben cumhurbaşkanını seçiyorum. Madem cumhurbaşkanını seçiyorum niye başkan seçmeyeyim' diyecek, ondan sonra başkanı seçecek" dedi.

Erdoğan, Kanal 24'te katıldığı "Cumhurbaşkanı Seçimi Özel" adlı canlı yayın programında, seçilmesi durumunda nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını açıkladığını belirterek, "Şimdi diğer arkadaşların da ne yapacaklarını söylemeleri lazım. 'Biz gelirsek veya ben gelirsem şunu şunu yapacağım' demeleri lazım. Ama kalkıp da bir aday, 'ben yolla filan uğraşmam' derse, 'onu zaten hükümet yapıyor' derse, bu tabii şöyle bir şeyi ortaya koyar; demek ki siz hizmete talip değilsiniz, efendiliğe talipsiniz" ifadesini kullandı.

Erdoğan, "Şimdi ben Sayın Başbakan ile diyelim ki haftada bir normal rutin görüşmem olmasıyla yetinmeyebilirim, belki daha farklı burada bir çalışma esası da getirebiliriz. Ne yapıyoruz, ne diyoruz, neler yapacağız, şu ana kadar biz 12 senede bir şeyler yaptık ama bunlar bizim için yeterli değil. Bundan sonra neler yapacağız. Bunların da takipçisi olmaya mecburuz" görüşüne yer vererek,

bir taraftan cumhurbaşkanını, başbakanı halkın seçeceğini, parlamentosunu halkın oluşturacağını, dolayısıyla halkın kendi seçtiklerinin halkı yöneteceğini belirtti.

"Cumhurbaşkanı, devletin başı o kadar rahat olamaz. Zaten eğer o ülkenin sorunlarını kendinde hissedemiyorsa onu çözmenin heyecanını kendinde hissedemiyorsa o zaman bu yapılan seçimin bana göre hiçbir anlamı yok"  diyen Erdoğan,  Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin olarak da " Nedense biz dillendirince birileri rahatsız olmaya başladı. Ama ben şimdi görüyorum ki milletim başkanlık sistemini bu seçimle beraber benimseyecek ve konuşmaya başlayacak. Çünkü 'Ben cumhurbaşkanını seçiyorum. Madem cumhurbaşkanını seçiyorum niye başkan seçmeyeyim' diyecek, ondan sonra başkanı seçecek" görüşüne yer verdi.

Erdoğan, "Seçildikten sonra hemen bir MKYK toplantısı yapmak istiyorum ve o MKYK toplantısında bütün arkadaşlarımızla A'dan Z'ye istişare yapacağız. O istişareden sonra kararımızı veririz" dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Eğer Türkiye'de hür seçim olacaksa, millet kendi cumhurbaşkanını seçecekse her şeyin şeffaf olması lazım" ifadesini kullandı.. İhsanoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) seçimle ilgili raporunun yayımlandığını hatırlatarak,  şunları söyledi:

"Orada şu gerçekle karşı karşıya geldik. Biz bunu duyuyorduk. Fakat emin değildik. Şimdi uluslararası bir teşkilat, Yüksek Seçim Kurulu mensuplarıyla konuştuktan sonra raporuna aldığı bir gerçek var. 18 milyon seçim pusulası fazla basılmış. Elbette pusulaların bir kısmı zarar görebilir. Yağmur olur, çamur olur, şu olur, bu olur, sel olur. Bu kadar, 18 milyonu basmak ne manaya gelir? Kanunda bunun bir orantısı yok mu? Bu 18 milyon pusula, kimin emrinde, nasıl kullanılacak? Bu nasıl, yanlış yerlere gitmeyecek? Biz bunu soruyoruz. Sorumluluk kime aittir? Bunun sayımı yapıldı mı? Nasıl yapılacak? Bu miktardaki oy pusulalarının basılması hangi kanun ve gerekçelere göre yapılmıştır, hukuki temeli nedir ve kimin talimatıyla yapılmıştır? Türk vatandaşları bunu bilme hakkına sahip. Bu cevabı bekliyoruz. Bu cevabı vermeyenler vazifelerini ve sorumluluklarını suistimal ediyorlar demek. Kanunu muhatap alacaklar, millete de muhatap olacaklar"

-  Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  "Bu devletin kuruluşunda canımızı verdik, zulmünü gördük ama biz artık bu devletten korkmak istemiyoruz. Gece gündüz başımızda, ne zaman bizi tutuklayacak, ne zaman bize ceza kesecek, ne zaman telefonumuzu dinleyecek, ne zaman evimizi basacak diye korkacağımız bir devlet istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu devletin her kişiye  hizmet etmek için kurulmuş bir devlet olduğuna işaret eden Demirtaş, " Zulüm etmek, korkutmak için değil. Cumhurbaşkanlığı olacaksa ancak böyle bir anlayışla yönetilirse anlamlı olur" dedi.

Demirtaş, "Benim Kürt olmamın yanında başka meziyetlerim yoksa fikirlerimin bir kıymeti yoksa yine bana oy vermesinler. Herkesin huzuru, barışı, özgürlüğü ve onurlu yaşamı için mücadele ediyorum. Buna oy verin, budur kıymetli, değerli olan" görüşüne yer verdi.

Demirtaş, "Kalıcı barış en hızlı şekilde, en büyük ihtimalle bizim kazanmamız üzerinden gerçekleşir. Ama diğer adayların kazanması durumunda barış sürecinin bozulmaması, ilerlemesi gerekir" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler de Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak "Son kullanım tarihi geçmiş bir adayı, çatı adayı olarak açıkladılar, 5 gün sonra da bu çatı, birilerinin üstüne çökecek" dedi.

- Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "10 Ağustos saat 21.30-22.00 gibi muhtemelen şöyle bir haber çıkacak, 'İlk defa Türk tarihinde vatandaş kendi eliyle oy kullanmıştır, yüzde 56 diyelim ama daha fazla bir oyla cumhurbaşkanı seçilmiştir milletimize hayırlı olsun' diyecektir" şeklinde konuştu.

-Siyasi partilerden değerlendirmeler

MHP Genel Devlet Bahçeli, "Aday Erdoğan Bey, tarihi bir hataya düşmüştür. Millet iradesiyle yapılacak olan bir seçimin meşruiyetini tartışılabilir bir halde tutarak Türkiye'ye sadece ve sadece 'cumhurbaşkanı olacağım' demek suretiyle bir inatla girdiği yarışta farkında olmadan milletimize, devletimize, demokrasimize zarar verir bir konuma gelmiştir" dedi.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, cumhurbaşkanlığı seçimini, Türkiye'nin 12 yıldır biriktirdiği ama beraberinde geniş bir perspektiften değerlendirildiğinde pek çok tarihi meselelerin de çözebileceği bir eşik olarak, bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustos'ta seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olacağını ifade ederek, "Ondan sonra Türkiye'nin ayağına çelme takmak isteyenlerin hepsinin rüyaları kaçmaya devam edecek. Bir daha hiç kimse Türkiye'de bu gidişatın önünü kesmeye asla niyet edemeyecek. Hiç kimse bir daha devlete, AK Parti'ye, millete karşı kumpas kuramayacak, kumpas kurmayı aklından geçiremeyecek" görüşüne yer verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, seçim öncesi Türkiye'nin kredi notunu düşürmeye yönelik bir takım girişimlerin olduğuna dair söylentiler bulunduğunu belirterek, "Kimse dış kaynaklı birtakım uluslararası kuruluşlar eliyle bu seçimlere gölge düşürmeye kalkmasın" ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, "Bu seçim, aynı zamanda halkın cumhurbaşkanlığı köşküne gitmesi anlamına geliyor" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Erdoğdu, Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun nitelikleri bilindiğini ifade ederek, "Bir devlet adamı ve bilim adamı niteliği, tarafsız kişiliği. En önemli özelliği de hiçbir biçimde Türkiye vatandaşları arasında Alevisi, Sünnisi, Türkü, Kürdü hangi etnik yapıdan, hangi mezhepten olursa olsun ve hatta hangi siyasi partiden olursa olsun bir ayrım yapmaması çok önemli bir özellik" şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Yargıya güvenin sıfırlandığı, yargı kararlarının uygulanmadığı, kutuplaşmanın derinleştiği ve dünyayla itibarımızın sıfırlandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemi bize yaşatan cumhurbaşkanı adayıdır" görüşünü dile getirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, hafta sonu yapılacak  seçimin cumhurbaşkanlığı seçiminin ötesine geçerek rejim tartışmasına dönüştüğünü savunarak,  Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesi halinde bugüne kadarki cumhurbaşkanlarının kullandığı yetkilerle yetinmeyeceğini ve hem başbakanlık hem de cumhurbaşkanlığı makamını kontrolü altında tutacak totaliter eğilimler göstereceğini ileri sürdü.

-Seçim çalışmalarına destek için bağışta bulunuldu

AK Parti Harran İlçe Teşkilatı üyeleri, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a destek olmak amacıyla bağışta bulundu.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkci, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve partililer de  Erdoğan'ın seçim çalışmalarına destek olmak amacıyla bağışta bulundu.

Türkiye'de 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için Almanya'nın başkenti Berlin'de ve Hannover'de kullanılan oylar Türkiye'ye gidecek uçağa yüklendi.

Trabzon'da çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından cumhurbaşkanı adayı  Erdoğan'a destek için "Milletin Adamına Destek Platformu" kuruldu.

AK Parti Siirt İl Başkanı Fevzi Sevgili, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda seçileceğini belirtti.

AK Parti Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkci, Malatya'nın 12 yıl boyunca yapılan 8 seçimde olduğu gibi, 10 Ağustos'ta da cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a rekor düzeyde destek vereceğine inandığını bildirdi.

Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri ) Başkanı Rifat Feyziç, Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a mektup yazarak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisi için dua edeceklerini belirtti.

Adıyaman'ın Gerger ilçesi Saadet Partili Belediye Başkanı Zeynal Aslan, cumhurbaşkanı seçimi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıkladı. CHP, MHP ve DP Yatağan ilçe başkanları, cumhurbaşkanlığı seçiminde herkesi oyuna sahip çıkmaya davet etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Derleme<br/>gün İçinde Geçtiğimiz 'Cumhurbaşkanı Seçimi' Başlıklı Haberlerimizi Derleyerek... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement