Dha Yurt Bülteni-11 - Son Dakika
Güncel

Dha Yurt Bülteni-11

Dha Yurt Bülteni-11

ŞEHİT OĞLUNU POLİS SELAMIYLA KARŞILADI (EK)1)GÖZYAŞLARIYLA TOPRAĞA VERİLDİADANA'da bölücü terör örgütü PKK yandaşlarının yaptığı korsan gösteriye müdahale sırasında ağır yaralanıp kaldırıldığı hastanede şehit düşen 22 yaşındaki Çevik Kuvvet polisi Mustafa Yeli Malatya'da baba ocağında...

07.11.2016 16:17

ŞEHİT OĞLUNU POLİS SELAMIYLA KARŞILADI (EK)

1)GÖZYAŞLARIYLA TOPRAĞA VERİLDİ

ADANA'da bölücü terör örgütü PKK yandaşlarının yaptığı korsan gösteriye müdahale sırasında ağır yaralanıp kaldırıldığı hastanede şehit düşen 22 yaşındaki Çevik Kuvvet polisi Mustafa Yeli Malatya'da baba ocağında helallikten sonra gözyaşları arasında toprağa verildi.

Şehir mezarlığında, İkindi namazına müteakip düzenlenen yaklaşık bin kişinin katıldığı cenaze törenine, aileleri ve yakınlarının yanı sıra, Malatya Valisi Mustafa Toprak, Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, Malatya İl Emniyet Müdürü Ömer Urhal, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle, binlerce vatandaş katıldı. İl Müftüsü Ümit Çimen tarafından Kıldırılan cenaze namazında Baba Nurettin, anne Fındık, kardeşi Ahmet yakınlarının desteğiyle güçlükle ayakta durabildi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

Mikail PELİT/MALATYA, -

=================================================

2)BİNGÖL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN BALUKEN AÇIKLAMASI

BİNGÖL Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş, HDP Diyarbakır Milletvekili ve Grup Başkan Vekili İdris Baluken'in ifadeye çağrıldığını, gelmediği için hakkında gözaltı kararı verildiğini açıkladı. Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Bektaş yazılı açıklama yaptı. Başsavcı Bektaş, HDP Diyarbakır Milletvekili, 24'üncü Dönem BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in, TBMM tarafından yasama dokunulmazlığının kaldırılması üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlık kaydında bulunan soruşturma dosyaları ile ilgili olarak savunmasının alınması için çağrı kağıdı gönderildiği, gönderilen çağrı kağıdının usulune uygun olarak tebliğine rağmen şüphelinin Cumhuriyet Başsavcılığımıza gelmediğini söyledi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Şüpheli hakkında yürütülen hazırlık soruşturmaları kapsamında gözaltı kararı verildiği, Ankara ilinde gözaltına alınan şüpheli İdris Baluken'in Cumhuriyet Başsavcılığımıza intikalinin sağlandığı, 4 Kasım 2016 tarihinde Cumhuriyet başsavcılığımızca alınan ifadesinin ardından tutuklanması talebiyle Bingöl Sulh Ceza Hakimliği'ne gönderildiği, Bingöl Sulh Ceza Hakimliği'nin 4 Kasım 2016 tarihli kararıyla şüphelinin silahlı terör örgütüne üye olma, terör örgütü propagandası yapma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama suçlarından tutuklanmasına karar verilmiştir. Şüpheli hakkında soruşturma çok yönlü olarak devam etmektedir."

BİNGÖL, -

=====================================================

CEZAEVİNDE İKEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ, MİLLETVEKİLİ İKEN CEZAEVİNE GİRDİ (EK)

3)IRMAK'IN TUTUKLULUĞUNA İTİRAZ EDİLDİ

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Kasım'da gözaltına alınan ve 5 Kasım'da çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ın tutukluluğuna avukatı tarafından itiraz edildi.

Avukatı Erhan Ürküt, Hakkari Sulh Ceza Hakimliğine bugün verdiği 17 sayfalık itiraz dilekçesinde, tutuklanmasına gerekçe gösterilen konuşma ve açıklamalarının müvekilinin siyasi kimliğinin getirdiği sorumluluk gereği yaptığı konuşmalar ve açıklamalar olduğunu belirterek, daha önce Anayasa Mahkemesinin kapatılan BDP'li bir yönetici ile ilgili verdiği karara da atıfta bulunduğunu söyledi.

DHA-Genel - Türkiye-Diyarbakır - Ferit ASLAN

=======================================================

BURSA'DA HDP VE DBP'YE TERÖR OPERASYONU: 29 GÖZALTI (EK)

4)2 AVUKATIN GÖZALTINA ALINMASINA ÇHD'DEN TEPKİ

Bursa'da terör örgütü PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında 2 avukatın gözaltına alınmasına Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Bursa Şubesi tepki gösterdi. ÇHD Bursa Şube Başkanı Umut Beyaz, Bursa Adliye Sarayı önünde sivil toplum örgütlerin temsilcileri, avukatların katıldığı basın açıklamasında, operasyonda üyeleri olan Avukat Engin Yalçın ile HDP Parti Meclisi Üyesi de olan Avukat Cahit Kırkazak'ın gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınanların duruşma salonlarında, meydanlarda her gün yan yana omuz omuza mücadele ettikleri arkadaşları olduğunu ifade eden Umut Beyaz, serbest bırakılıncaya kadar onları yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.

BURSA/DHA

==========================================================

5)ANNESİ VE KIZ KARDEŞİNİ ÖLDÜREN OĞULA 2 AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

ADANA'da otoyolda annesi 48 yaşındaki Semire Balık ile ablası 24 yaşındaki Ayşe Işık'ı öldürdüğü iddiasıyla yargılanan 21 yaşındaki Abdullah Budak 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Semire Balık'ın eski eşi firari Hüseyin Budak'ın ise dosyasının ayrılmasına karar verildi.Eşinden boşanan 7 çocuk annesi Semire Balık ile kızı Ayşe Işık'ın, 16 Mart 2015'de Tarsus- Adana- Gaziantep (TAG) Otoyolu kenarında cesetleri bulundu. Cinayetin, mal paylaşımı anlaşmazlığı yüzünden kadının mahkemelik olduğu boşandığı eşi Hüseyin Budak ile oğlu Abdullah Budak tarafından işlendiği iddiası üzerine, bu kişiler hakkında yakalama emri çıkarıldı. Polis cinayet şüphelileri Hüseyin Budak, oğlu Abdullah ile 4 çocuğu ve 2 torununu Şanlıurfa'ya götürdüğünü belirlediği İbrahim Öztürk'ü gözaltına aldı. İbrahim Öztürk tutuklanırken, firari baba-oğul hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Hüseyin Budak ile oğlu Abdullah Budak hakkında 'tasarlayarak öldürme, tasarlayarak üstsoy ve altsoya karşı öldürme' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu, onlara yardım ettiği öne sürülen İbrahim Öztürk hakkında ise 40 yıla kadar hapis cezası istemiyle 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Bu sırada otoyoldan Adana'ya gelen Abdullah Budak'ı Yeşiloba Mahallesi'nde yakalanıp tutuklandı.

SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ

6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmanın 4'üncü celsesinde hakim karşısına çıkan Abdullah Budak suçlamayı kabul etmedi. Budak savunmasında şunları söyledi:

"Olay günü kardeşim gelip babamın sinirli bir şekilde ablam Sibel'i alıp dışarı çıktığını söyledi. Taksiyle hipodromun oradaki iş yerimize gittiğimde ablam Sibel oradaydı. Ablam, babamın çok sinirli olduğunu ve konuştuktan sonra annem ile Ayşe ablamı götürdüğünü söyledi. Kendisine 'niye bırakıyorsun' diye de kızdım. Yardım istemek için aile dostumuz İbrahim'in yanına gittim. Babam oradaydı, arabanın lastiğini değiştiriyordu. Annem ve ablamı sordum. Önce cevap vermek istemedi. Israr edince, 'herkes layığını buldu' dedi. Başka bir şey demedi. Ancak, ben ablam ve anneme bir şey yaptığını anladım. Babam, İbrahim'den beni ve kardeşlerimi Şanlıurfa'ya götürmesini istemiş. Biz Şanlıurfa'ya gittik. Ben o günden sonra babamı bir daha görmedim. Televizyondan annem ve ablamın öldürüldüğünü, benim de failler arasında olduğumu öğrenince geri dönmek istemedim. Annem ile ablamı öldürmedim."Celse arasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İbrahim Öztürk ise yardım suçlamasını kabul etmedi.

SAVCI BERAAT DEDİ MAHKEME CEZA VERDİ

Duruşma savcısı mütalaasında Abdullah Budak ile İbrahim Öztürk'ün delil yetersizliğinden beraatlerine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, Abdullah Budak'ın anne ve kız kardeşini öldürdüğü gerekçesiyle 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasına karar verirken herhangi bir ceza indirimi uygulamadı. Firari Hüseyin Budak'ın dosyasının ayrılmasına karar verilirken İbrahim Öztürk ise yardım suçundan 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Duruşma çıkışında basın açıklaması yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sözcüsü Berithan Atmalı, kararı doğru bulduklarını söyledi. Semire Balık'ın annesi Lamia Balık ise "Adalet yerini buldu. Kanları yerde kalmadı" dedi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Kızı ile torunuöldürülen Lamia Balık'ın konuşması

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sözcüsü Berithan Atmalı'nın konuşması

SÜRE: 51" BOYUT: 96 MB

Haber-Kamera: Salih ÜÇTEPE/ADANA,

===========================================

6)SİNCİK'TE 65 ÖĞRENCİ OKULDA YEMEKTEN ZEHİRLENDİ

ADIYAMAN'nın Sincik İlçesi'nde 65 öğrenci, taşımalı eğitim verilen okulda yedikleri öğle yemeğinden sonra rahatsızlanınca hastanelerde tedaviye alındı.

Olay, öğle saatlerinde ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Çamdere Köyü'nde bulunan taşımalı eğitim verilen ortaokulda meydana geldi. Taşımalı eğitim gören 65 öğrenci, öğle vakti okulda verilen nohut yemeği, pirinç pilavı ve tulumba tatlısını yedikten sonra rahatsızlandı. Mide bulantısı ve kusma şikayetleri görülen öğrenciler için öğretmenleri sağlık görevlilerine haber verdi. İhbar üzerine okula gelen sağlık görevlileri öğrencileri ambulanslarla Sincik ve Kahta'daki hastanelere götürdü. Acil serviste müdahale edilen ve yedikleri yemekten zehirlendikleri belirlenirken öğrencilere serum tedavisi uygulandı. Olayı haber alarak okula gelen bazı öğrenci velileri, çocuklarına verilen tulumba tatlısının bayat olabileceğini öne sürdü. Öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken,i İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

--------------------------------

Kahta Devlet Hastanesi

Öğrencilerin acil servise getirilmesi

Öğrencilerin tedavi edilmesi

Öğrencilerle röp.

Öğrencilere serum takılması

Öğrencilerin yakınları

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Haci BOZKURT-ADIYAMAN-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 30 MB

=====================================================

7)ÇOCUK İSTİSMARI ÇANKIRI'DA PROTESTO EDİLDİ

ÇANKIRI Belediyesi'nin düzenlediği yürüyüşle ülke genelinde yaşanan çocuk istismarı ve çocuklara uygulanan şiddet protesto edildi. Çankırı Belediye Üniversiteli Kız Öğrenciler Koordinasyon Merkezi öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe erkekler de destek verdi. Grubun en önünde ise kendi haklarına sahip çıkmaya çalışan çocuklar yer aldı. Kucaklama Taşı Meydanında başlayan protesto yürüyüşüne katılanlar Atatürk Bulvarı üzerinden "Ben kirlenirsem dünya kirlenirö sloganı atarak Belediye Meydanına geldi.

Belediye Başkanı İrfan Dinç burada yaptığı konuşmada, çocuk istismarına 'hayır' diyerek bu tür istismarların bir daha yaşanmaması için herkesi uyardı. Grup adına üniversiteli bir kız öğrenci basın bildirisinde, örselenerek ellerinden hayalleri çalınan çocuklar için mücadeleye devam edileceğini söyledi.

Bildiride anneler de uyarılırken yeni mağdurların yaratılmaması için hukuksal alanda kalıcı düzenlemelerin yapılması ve çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve şiddete karşı caydırıcı önlemlerin alınması gerektiği de vurgulandı. Bildiride, "Çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve şiddete karşı önlemler alınmalı, toplum olarak şiddetin karşısında ortak ve net bir tavır sergilemeliyiz. Bu ülkenin annelerini, çocuklarının başına her an kötü bir şey gelebilir, başkası zarar verebilir kaygısı içerisinde yaşatamayız. Bu şehrin, bu ülkenin ve hatta bu dünyanın tüm çocuklarının sadece güler yüze ve sevgiye ihtiyacı var. Onların kirlenecekleri tek yer ancak oyun alanları olabilir.

Geleceğimizin emanetçileri çocuklarımızın fiziksel, ruhsal, cinsel ya da sosyal açıdan zarar görmesine Çankırı'da yaşayan kadınlar ve anneler olarak artık 'Dur!' diyoruz. Toplumun büyük fertleri olarak; çocuklara karşı sabırlı, anlayışlı ve adil olmayı öğrenmeli, her çocuğu kendi çocuğumuz gibi korumalı ve telafisi mümkün olmayan durumlardan koruyarak onlara her koşulda hayatı keşfetme fırsatı tanımalıyız. Çocuklarımızın gözlerinde hep sevinç, ellerinde hep yeşeren umutları ve gerçek hikayelerinde de kazanan hep iyi kahramanları olsun…ö ifadelerine yer verildi.

Başkan Dinç, çocuk istismarı konusuna dikkat çekmek ve bu konuda halkta bilinç uyandırmak istediklerini söyleyerek yürüyüşe destek veren herkese teşekkür etti. Dinç'in çağrısına esnaflar da duyarsız kalmadı. Bazı esnaflar, iş yerlerinin camlarına astıkları yazılar ile çocuk istismarını kınadı.

Görüntü Dökümü

---------------------

Çankırı'daki çocuk istismarını protesto yürüyüşünden genel ve detay görüntüler

Çocuk istismarı ile ilgili basın açıklamasının okunması

Ethem YENİGÜRBÜZ/ÇANKIRI -

=============================================================

8)UZBEK KONAĞI'NDA RESTORASYON TAMAMLANDI

AYDIN'ın Söke İlçesi'ndeki tarihi yapılarından Uzbek Konağı'nda restorasyon çalışmaları tamamlandı. Konağın anahtarı restorasyon ekibi tarafından Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran'a teslim edilirken, konakta ilk çaylar içildi.

Rum Kalyanco tarafından kızı ve damadı için 1900'lü yılların başında inşa edilen, tarihi süreci içerisinde Halveti Şeyhi Hilali Bey'in dergahı olarak da kullanılan Uzbek Konağı, Söke'nin Kemalpaşa Mahallesi'nin en görkemli yapılarından birisi oldu. Söke Belediyesi ekiplerince tamamlanan drestoranyon çalışmalarını, Söke Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Toyran yerinde inceledi. Bu gezide Uzbek Konağı'nın sahibi Hülya Uzbek, restorasyon projesinin danışmanı Mimar Mine Şavkay, Söke Belediyesi Sanat Tarihçisi Buket Eröz ve restorasyon ekibi de bulundu.

Yüzyıllık geçmişe sahip binada aslına uygun, dönemin mimarisine göre yapılan çalışmalar başta Belediye Başkanı Süleyman Toyran olmak üzere evin sahibi Hülya Uzbek tarafından çok beğenildi. Yakın zamanda evin içindeki düzenlemeler yapılacak, daha önce Hülya Uzbek tarafından Söke Belediyesi'ne bağışlanan Uzbek Ailesi'nin yadigarı olan tarihi eşyalar bu evde sergilenecek.

Çalışmaların 2015 Haziran ayında başladığını hatırlatan restorasyon projesinin danışmanı Mimar Mine Şavkay, "Çalışmaların tamamlanmasının ardından konağı Başkanımız Süleyman Toyran'a teslim etmekten dolayı mutluyuz. Burada çalışan her arkadaşımızın çok emeği var, Belediyemiz ve Hülya Uzbek hanımın büyük destekleri var. Restorasyon ruhuna uygun bir yenileme oldu. Konağın bulunduğu konum itibariyle de hem Söke'nin, hem de Kemalpaşa Mahallesi için yüz akı bir bina oldu" dedi.

"KEMALPAŞA'YA AYRI KİMLİK KAZANDIRDI"

Başkan Toyran ise, "Kemalpaşa Mahallesi Sokak Sağlıklaştırma ve Restorasyon Projesi bizden önceki dönemde belediyemiz tarafından başlatılan bir çalışmaydı. Söke'ye kazandırılması gereken bir proje olduğu için bizde dört elle sarıldık. Kemalpaşa Mahallesi tarihi dokusuyla çok önemli bir yerleşim yeridir. Bu restorasyonun Söke Belediyesi tarafından açılan kalifiye eleman yetiştirme kursunda yer alan arkadaşlar tarafından yapılmış olması da ayrıca önemli. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yapılan çalışmaların takdir görmesi ve vatandaşlarımız tarafından beklenti oluşması bizi ayrıca mutlu ediyor. Geçmişte vatandaşlar yerlerini satmak için belediyenin yollarını aşındırırken, şimdi gelecek görüyorlar ki yerlerini satmama eğilimi içindeler. Yapılan çalışmalarla Kemalpaşa Mahallesi'ne ayrı bir kimlik kazandırmak istiyoruz. Kültürel ve tarihi değerlerinin olması Sökemiz için bir avantaj. Birkaç yıl içinde Kemalpaşa Mahallesi çok ayrı bir konuma gelecek" dedi.

Duygularını ifade etmekte güçlük çektiğini, çok duygusal anlar yaşadığını ifade eden Hülya Uzbek ise, "Eşim ve ailesi burada yaşamışlar ve anıları var. Şartlar onları buradan ayırmış. Evin tekrar ayağa kaldırılmasında hizmeti ve emeği geçen herkese başta Söke Belediyesi ve Başkanımız Süleyman Toyran'a hem kendi adıma hem de ailem adına çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------

Uzbek Konağı'ndan görüntü

Başkan Süleyman Toyran ve Hülya Uzbek'in konuşması

Genel ve Detay görüntü

Haber- Kamera: Burhan CEYHAN/ SÖKE (Aydın),

=================================================

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Yurt Bülteni-11 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement