Doğa Severlerden Taş Ocakları Tepkisi - Son Dakika
Yerel

Doğa Severlerden Taş Ocakları Tepkisi

Finike'deki taş ocaklarına çevreyi tahrip ettiği gerekçesiyle tepki gösteren çevreciler, taş ocaklarına karşı toplumsal eylem kararı aldı.

16.02.2013 09:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Finike'deki taş ocaklarına çevreyi tahrip ettiği gerekçesiyle tepki gösteren çevreciler, taş ocaklarına karşı toplumsal eylem kararı aldı.

Finike'de bulunan taş ocaklarından bazılarını inceleyen çevreciler, düzenledikleri toplantıda taş ocaklarına karşı toplumsal eylem kararı aldılar. Finike belediye binasında gerçekleştirilen toplantıya CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu, Antalya, Isparta ,Burdur, Denizli, Kaş, Platformu sözcüsü Hediye Gündüz ve doğa severler katıldı.

Toplantıda konuşan CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, mecliste yaptığı konuşmalarda taş ocakları sorununu sürekli gündeme getirdiğini, ancak taş ocağı sayısının arttığını söyledi. Taş ocakları nedeniyle Antalya'nın köstebek yuvasına döndüğünü iddia eden Kaptan, "Maalesef taş ocakları sebebiyle Finike'de portakal bahçelerimizdeki verim düştü. Biz ne kadar söylersek söyleyelim, hiç kimse bizi anlamıyor. Eskiden Orman ve Çevre bakanlıkları ayrıyken çevre korunmaya çalışılıyordu, ama şimdi ikisi bir arada, bu da mümkün değil. Adete taş ocağı, maden ruhsatı vermek için çalışıyorlar" dedi.

Antalya Kent Konseyi Tüketici Hakları Grubu Başkanı Ali Ulvi Büyüknohutçu da Finike'de tonu 120 dolara satılan bir taş için portakal ağaçlarının, bahçelerin yok edildiğini ileri sürdü. Sadece portakal ağaçları değil, başka bölgelerde sedir ağaçları, çam ağaçlarının yok edildiğini iddia eden Büyüknohutçu,

"Buralarda hayatımız yok ediliyor, geleceğimiz yok ediliyor, çocuklarımız yok ediliyor. Biz şu anda burada portakalımız, narımıza, çamımıza, sedirimize, çocuklarımıza, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için bir araya geldik" diye konuştu.

Mermer ocaklarından çıkan tozun portakal bahçelerinde büyük zarara yol açtığını ve son yıllarda portakal veriminde yüzde 30'lara varan rekolte düşüklüğü görüldüğünü savunan Büyüknohutçu, normal vatandaşın ormandan bir sedir ağacı kesse, çam kozalağı toplayarak arabasında yakalansa hapis yatacağını, ancak taş ocakları nedeniyle kesilen ağaçlardan dolayı hiç kimseye bir ceza uygulanmadığını ileri sürdü.

Antalya, Isparta,Burdur, Denizli, Kaş, Platformu sözcüsü Hediye Gündüz de taş ocaklarının sadece Türkiye'nin değil dünyanın bile en temel çevre sorunları arasında yer aldığını söyledi. Önceki zamanlarda Antalya ve çevresinde birçok taş ocağı açıldığını, çevreciler olarak buna tepki koyduklarını anlatan Gündüz, burada da yine çevre gönüllüleri olarak en doğal hak olan tepkilerini ortaya koyacaklarını ifade etti.

Türkiye'de 85 bin taş ocağı ruhsatı verildiğini kaydeden Gündüz, şöyle konuştu:

"Bu ruhsatlardan bin 627 tanesi Antalya'dadır. Finike'de 12, Elmalı'da ise 35 taş ocağı bulunmaktadır. Antalya'mız hem tarım hem de turizm açıcından ülkemiz adına, dünya adına çok önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak bu şekilde taş ocaklarıyla doğa tahrip edilirse ne turizm ne de tarım kalacaktır. Biz tüm bunlar için, geleceğimiz için taş ocaklarına tepki koyuyoruz. Burada hep birlikte bu bölgede yaşayan insanlar olarak geleceğimiz adına, çocuklarımız adına sizlerin de tepkisini ortaya koymanızı istiyoruz."

Toplantı sonunda Finike'de bulunan taş ocakları için "Taş ocaklarına hayır" platformu oluşturuldu. Platform üyeleri tarafından önümüzdeki günlerde taş ocaklarına karşı toplumsal tepki eylemi yapılması kararlaştırıldı.

Muhabir: Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Doğa Severlerden Taş Ocakları Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement