Ft Yazarı: Irak Kürtleri İçin Sorun, Türkiye'nin İstikrarlı Olmaktan Uzak Oluşu - Son Dakika
Dünya

Ft Yazarı: Irak Kürtleri İçin Sorun, Türkiye'nin İstikrarlı Olmaktan Uzak Oluşu

Iraklı Kürtlerin petrol ihracatı ve bağımsızlık istekleri, Batı'da haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor.

21.07.2014 12:53

Iraklı Kürtlerin petrol ihracatı ve bağımsızlık istekleri, Batı'da haber ve yorumlara konu olmaya devam ediyor. Financial Times gazetesine katkı yapan enerji uzmanı Prof. Nick Butler, Irak Kürtlerinin petrol ihracatının Türkiye'de olup bitenlere bağlı olduğunu düşünüyor. Butler, "Kürtler için sorun, Türkiye'nin kendisi de, istikrarlı olmaktan uzak oluşu" iddiasını da öne sürüyor.

Financial Times sitesinde bloğu olan Nick Butler, "Petrol ve bağımsız Kürdistan" başlığı ile yayımladığı yorumunda Kürtlerin giderek Bağdat'tan ve 1. Dünya Savaşı'ndan galip çıkan müttefiklerce empoze edilen sınırlardan kopmakta olduklarını söylüyor ve Kürt liderliğinin bir bağımsızlık referandumu planladığını anımsatıyor.

-"TÜRK LİDERLİĞİ ÖNGÖRÜLEMEZ OLDU"-

Kürt bölgesi ve Irak'ta yaşananların petrol piyasası ve bu alandaki yatırımlar için ne anlamı geldiğini irdeleyen Butler, Iraklı Kürt Bölgesinde petrol üretiminin artabileceğini, bunun da "Kürdistan'ı yeni ve önemli bir oyuncu hale getirebileceğini" ancak bunun "riskler" içerdiğini de düşünüyor. Butler Türkiye ile ilgili şu savları da dile getiriyor:

"Kürdistan'dan ihracat, hayati biçimde Türkiye'de halen olup bitenlere bağlı. Kürdistan, mevcut özerklik derecesine bile Türkiye'nin olanları kabulü olmadan ulaşamazdı. Kürtler için ve daha genel olarak dünya petrol piyasaları için sorun, Türkiye kendisi istikrarlı olmaktan uzak. Laik toplumu kavramı tehdit altında ve Başbakan ( ki yakında Cumhurbaşkanı olacak) Erdoğan'ın yönetimindeki Türk liderliği bencil ve öngörülemez oldu."

Nick Butler, Türkiye'nin "şimdilik Kürtlerin bağımsızlık planını kucaklamadığını, ancak bölgedeki kaynakların ve altyapının geliştirilmesindeki oynadığı ekonomik rolün hızla arttığını" belirttiği yazısında "Mesele, Türkiye'nin, bölge çapındaki Kürt diasporası açısından taşıyabilecek anlamı dikkate alarak Kürt devleti fikri ile rahat olup olmayacağı. Türkler başka ittifakları ararken Kürtleri engellemeyi tercih edebilir. Böyle yaparlarsa, piyasaya petrol akışına yeni bir kısıtlama ekleyebilirler" görüşünü de öne sürdü.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Ft Yazarı: Irak Kürtleri İçin Sorun, Türkiye'nin İstikrarlı Olmaktan Uzak Oluşu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement