Kalkınma Bakanı Yılmaz Hakkındaki Gensoru Önergesi - Son Dakika
Politika

Kalkınma Bakanı Yılmaz Hakkındaki Gensoru Önergesi

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi yönetimini Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklara bırakması gerektiğini ifade ederek, "Kılavuzu jöleli olanın burnu krizden kurtulmaz" ifadesini kullandı.

16.03.2015 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi yönetimini Merkez Bankası ve ilgili bakanlıklara bırakması gerektiğini ifade ederek, "Kılavuzu jöleli olanın burnu krizden kurtulmaz" ifadesini kullandı.

HDP'nin, yanlış kalkınma stratejisi uyguladığı gerekçesiyle Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmede önerge sahibi olarak konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, bir ülkenin kalkınmasının iktidar ve muhalefetin ortaklığında, devletin kurumlarının katılımıyla mümkün olacağını dile getirerek, AK Parti iktidarları döneminde muhalefetin dışlandığını ve hedeflenen kalkınmanın sağlanamadığını savundu.

GAP projesinin devasa olduğunun altını çizen Kaplan, "GAP bölgesi 75 bin kilometrekarelik alan. Tarım endüstrisinin, istihdamın, yatırımların müthiş gelişebileceği alan. Sulama için, yeraltı boruları için ayırdığınız para ne oldu? 1,7 milyon hektarlık alanın sadece yüzde 20'si sulanabiliyor. 32 milyar lira harcayıp suyu Harran Ovası'na akıtmamanın sorumluluğu olur" diye konuştu.

"Kalkınma Bakanlığı var, kalkınma yok"

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, ekonomi yönetimini eleştirerek, "Kalkınma Bakanlığı var kalkınma yok, plan var uygulama yok, eylem planı var eylem yok" dedi.

Ekonomide dönüşüm programı adı altında bin 400 başlığa ulaşıldığını, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da üç paket açıkladığını anımsatan Günal, "Kaç tanesini gerçekleştirdiniz, bir söyleyin bakalım" diye konuştu.

Ekonomi yönetiminde ayrışma olduğunu savunan Günal, "Ekonomi yönetimi böyle olmaz. Vecize deyimle kılavuzu jöleli olanın burnu krizden kurtulmaz. Cumhurbaşkanı'nın kendi işine bakıp bu işleri Merkez Bankası ve ilgili bakanlara bırakması lazım" dedi.

Günal, hammadde ithalatının yüzde 73'e çıktığına dikkati çekerek, ithalat girdisinin arttığını yapısal önlemlerin hala alınmadığını ifade etti.

Türkiye'nin sıcak paraya muhtaç olduğunu, bu nedenle faizlerin düşürülemeyeceğini savunan Günal, en önemli sorunun kalkınma ve büyüme olduğunu dile getirdi.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise AK Parti hükümetlerinin eski ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in programlarıyla belli noktaya kadar geldiğini belirterek, "Sermaye bitti, düşüş başladı. Artık yurt dışından yurt içine yabancı sermaye akışı sağlayabilmek için Cumhurbaşkanı düzeyinde piyasalar speküle ediliyor" diye konuştu.

Türkiye'de bütün bölgelerin çalıştığını, ancak kaynakların sadece Marmara Bölgesi'nin kalkınması için kullanıldığını savunan Zozani, "Kendi iline dahi çivi çakamamış, kendi ilinin kalkınması için bile iş yapmamış bir bakanın Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlamasını beklemek abesle iştigaldir" dedi.

Zozani, GAP'ın 3 milyon 800 bin kişiye istihdam sağlayacağının açıklandığını dile getirerek, güncel verilere göre Diyarbakır'da yüzde 25, Batman'da yüzde 26,5, Siirt'te yüzde 27, Şanlıurfa'da yüzde 28,5 işsizlik olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kalkınma Bakanı Yılmaz Hakkındaki Gensoru Önergesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement