Kılıçdaroğlu: Erken Seçim İhtimali Daha Yüksek - Son Dakika
Güncel

Kılıçdaroğlu: Erken Seçim İhtimali Daha Yüksek

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum" dedi. "Saray'a gider misiniz?" sorusuna "Umarım Erdoğan beni Saray'a çağırmaz" yanıtını verdi.

23.07.2015 07:46  Güncelleme: 09:57

AK Parti ile CHP arasında muhtemel bir koalisyon için ikinci etap müzakerelerin yaşandığı şu günlerde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yeni Şafak gazetesine birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. "Paralel yapıyı kabul etmeyiz. Her demokratik devlet paralel yapılarla mücadele eder, bu da gayet doğaldır" diyen CHP Lideri, koalisyonda aslolan unsurun 'güven' olduğuna dikkat çekti.

ERKEN SEÇİM KONUSUNDA FİKRİ DEĞİŞTİ

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Başbakan Davutoğlu'nu güvenilir bulduğunu ve Davutoğlu ile koalisyon kurulabileceğini" düşündüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu buna rağmen AK Parti ile koalisyondan ziyade erken seçimi daha olası görüyor. Daha önce erken seçim konusunda "Erken seçim, zaman kaybından ve bizlere umut bağlamış halkımızın teveccühüne saygısızlıktan başka bir işe yaramayacaktır" diyen Kılıçdaroğlu'nun fikri değişmiş görünüyor. CHP lideri, "Cumhurbaşkanı görevi size verme gereği duyarsa görevi almak için saraya gider misiniz?" sorusuna ise "Umarım beni saraya çağırmaz." diyerek cevap veriyor.

İşte Kılıçdaroğlu'nun Yeni Şafak'a verdiği röportaj:

AK Parti ve CHP arasında koalisyon görüşmeleri daha başlamadan 14 maddelik ilkeler açıkladınız. 'Olmazsa olmaz' dediğiniz hususlar nelerdir?

14 ilkemiz, biri hariç aslında evrensel ilkelerdir. Bunların içinde belki tartışma konusu olabilecek bir madde, cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi... Bu ilke belki tartışma konusu olabilir. Bize göre aslında bu da tartışma konusu olmamalı. Zaten cumhurbaşkanı anayasal sınırları içinde görev yapmak zorunda.

"TARTIŞILMASINI İSTEMEYİZ"

Koalisyon görüşmelerinde bu maddeyi masaya getirip bir ön şart olarak öne sürer misiniz?

Biz cumhurbaşkanının görüşmeler sırasında ne taraf olmasını ne de tartışılmasını isteriz. Sayın Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içinde kalmalı, koalisyon görüşmelerinin bir parçası olmamalı. Eğer cumhurbaşkanını anayasal konumunda tutabilirsek ve öyle kalabilirse bizim açımızdan herhangi bir sorun yok.

"CUMHURBAŞKANI ALANI DIŞINA ÇIKMADIKÇA BİR SORUNUMUZ ZATEN YOK"

'Cumhurbaşkanının tartışılmamalı' dediniz; bu yeni bir açılım mı?

Sayın Cumhurbaşkanı seçimler sırasında alanlara çıktığı andan itibaren tarafsızlığı konusunda bizde yarattığı düşünce 'Artık Sayın Cumhurbaşkanı tarafsız değil' şeklinde oldu. Çünkü açıkça iktidara oy istiyor. O zaman anayasa ile tanımlanmış ve yemin ile perçinlenmiş alanı dışına çıkmış oluyor. Bunun dışına çıkmadığı sürece herhangi bir sorunumuz yok zaten Sayın Cumhurbaşkanıyla. Ama çıktığı zaman doğal olarak biz eleştiri konusu yaparız.

"HÜKÜMET İÇİN ASLONAN GÜVEN"

Koalisyon için muhakkak üzerinde durulması gereken öncelikler neler?

Eğer bir hükümet kurulacaksa, bu hükümet birinci olarak 'yüksek profilli' olmalı. İkincisi, 4 yıllık süre için kurulmalı. Üç, samimi temeller üzerinde inşa edilmeli. Yani karşılıklı güven olması lazım. Eğer bu 3 koşul bir arada olmazsa bu hükümet başarısız olur, ne size fayda sağlar ne de bize fayda sağlar. Bunu Sayın Davutoğlu'na da söyledim, kendileri de hak verdi. Biz tabanımızı neden koalisyon kurduğumuz konusunda elbette ikna etmeliyiz. Kuşkusuz Adalet ve Kalkınma Partisi de kendi tabanını 'CHP ile neden koalisyon kuruyoruz' hususunda ikna etmeli.

"DUYGULARDAN ARINIP ÇÖZÜM BİÇİN BİR ARAYA GELMEMİZ LAZIM"

Neden koalisyon peki?

Türkiye'yi bekleyen çok temel sorunları var. Dikkat ederseniz yüksek profilli bir hükümet ihtiyacındayız demiyorum, zorundayız diyorum. Türkiye'nin Kürt sorunu gibi bir sorunu var; çözülmesi gerekir. 12 Eylül darbe hukuku var; değişmesi lazım. Başta anayasanın değişmesi lazım. Duygularımızdan, algılarımızdan arınarak ve aklımızı egemen kılarak Türkiye'nin bu temel sorunlarının çözümü noktasında bir araya gelmemiz lazım.

"YILLARDIR GERİLEN TARAFLAR BİR ARAYA GELECEK"

Koalisyon toplumu rahatlatır mı?

Evet, toplumsal bir rahatlama sağlayacaktır. Bu koalisyonun Türkiye'ye getireceği katkılardan birisi de o aslında. Yıllar yılı gerilen taraflar bir araya gelecekler. Gerilimden uzak bir toplum çıkacak ortaya aslında.

"UZLAŞMAYI DİLİYORUM"

Siyasal bir uzlaşının ortaya çıkabileceğine inanıyor musunuz?

İnanmanın ötesinde diliyorum. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasını istiyorum ama çok zor olduğunu da biliyorum. Bunları söylerken Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlara bakılırken 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten bir siyasi parti ve o iktidara muhalefet eden başka bir parti var. Bunlar biraraya gelip ülkeyi beraber yönetecekler. Gerçekçi olmamız lazım, bunun zorluğunu da düşünmemiz gerekiyor. Tabii ben arzu ederim. Demokrasilerde uzlaşı çok önemlidir. Siyasi partiler doğal olarak elbette farklı dünya görüşüne sahiptir, farklı kültürleri var. Dolayısıyla ülkeyi yönetme konusunda yüzde 100 koalisyon içinde bütün talepleri hayata geçirmek mümkün değildir. Ama uzlaşı kültürünü oluşturmak zorundayız.

"17-25 ARALIK MECLİS'İNDİR"

17-25 Aralık konusu koalisyon görüşmelerinde gündeme geldi mi?

Hiç önümüze gelmedi ve hiç de tartışma konusu olmadı. Ben sadece bir örnek olarak verdim. Zaten bu konu yargının ve parlamentonun görevidir, icra organının değil. Dolayısıyla bu konu bizim alanımız değil. Diğer yandan yolsuzluklar konusunda ben Sayın Davutoğlu'nun duyarlılığını biliyorum. Aynı duyarlılığı biz de taşıyoruz. Diyelim ki parlamentoya bir yolsuzluk dosyası geldi. Bizim bütün vekillerimiz bu işin araştırılmasını isterler. Bir yerde bir şey varsa çıkmalı, bir şey yoksa da onun aklanmasına izin verilmeli. İyi niyetle yola çıkmalıyız. Bizim vekillerimiz düşüncelerini daha özgürce ifade edebilirler ama sonuç olarak bizde bir parti disiplini de var, onu da sağlarız. Disipline aykırı hareket ederse onu disiplin kuruluna veririz.

"DIŞ POLİTİKA DEĞİŞMELİ"

AK Parti ile CHP'nin özellikle 'dış politika'da ayrışıyor. CHP Türkiye'nin tam olarak nerede durmasını istiyor?

Biz mevcut dış politikanın tamamen değişmesini istiyoruz. Ortadoğu'daki siyasal oluşumlara taraf veya karşı taraf olmak istemiyoruz. Tümüyle daha yukarıdan bakan, daha uzlaşmacı ve sorun çıktığında başvurulan ülke konumunda olmak istiyoruz. Tümüyle barış eksenli bir dış politika yürütülmesini istiyoruz. Suriye, İran, Irak, Libya ve İsrail'le ilişkilerimizin düzelmesini istiyoruz. Tabii Adalet ve Kalkınma Partisi bu politikayı değiştirme iradesine sahip mi sorusu koalisyonun zor alanlarından birisi. Çünkü bu politikanın mimarlarından biri Sayın Davutoğlu. Biz bu politikanın tamamen değişmesini istiyoruz.

"PARALEL YAPIYI KABUL ETMEYİZ"

'Paralel yapı ile mücadele' AK Parti'nin en çok önem verdiği konular arasında. Koalisyon olursa bu konuda duruşunuz ne olacak?

Biz devlette paralel yapıyı kabul etmeyiz ve doğru da bulmayız. Devletin bir yapısı vardır, o yapıyı anayasa belirlemiştir. Bunun dışında paralel bir devlet yapılanmasını hem doğru bulmayız hem de kabul etmeyiz. Ama bunu yaparken insanları inançları veya kimlikleri dolayısıyla suçlamamamız gerekir. O özel bir alan ama o kişi kendi düşüncesini yasalardan bağımsız olarak farklı bir süreç içinde değerlendiriyor ve paralel bir yapı oluşturmak istiyorsa her demokratik devlet paralel yapılarla mücadele eder. Bu da gayet doğaldır.

"ERKEN SEÇİM DAHA YÜKSEK İHTİMAL"

Bir erken seçim ihtimalini mümkün görüyor musunuz?

Evet. Ben erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum. Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var ama gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var.

"BAHÇELİ ÜZMEDİ, ŞAŞIRTTI"

Muhalefet blokunun bir araya gelmesini önerdiniz. Hatta Sayın Bahçeli'ye Başbakanlık teklif ettiniz. Ancak tepkisi sert oldu. Sizi üzdü mü bu?

13 yıllık iktidara karşı yüzde 60'lık muhalefet blokunun bir araya gelip ülkeyi pekâlâ daha rahat yönetebileceğini düşünüyordum. Bu konuda çağrı da yaptım. Ama Sayın Bahçeli bunu uygun görmedi. Benim düşündüğümden çok daha sert cevap verdi. Siyasette bu tür sert söylemlere alışık olduğumuz için beni pek üzmedi, ama şaşırttı. Çok iyi niyetlerle yapılmış bir teklif, üstelik bir başbakanlık teklifi ve hayata geçirilme şansı çok yüksek bir öneriydi. Olmadı. Söylenecek çok şey de yok. Sayın Bahçeli'ye özel kırgınlığım yok, onu da söyleyeyim.

"TEK PARTİ ÇÖZEMEZ"

Öngörünüz ne olur, bir erken seçim olursa?

CHP açısından çok fazla şey değişmez. Bazı anketler bizi bir puan artmış gösteriyor. Bir puan artar mı, bilmiyorum ama MHP oy kaybedebilir. Bu da hükümet kurma aşamasında biraz rijit davranmasıyla ilgili olabilir. Ama bence şöyle değerlendirmek en doğrusu; diyelim ki bir erken seçim oldu, Adalet ve Kalkınma Partisi tekrar iktidar oldu. Tek başına iktidar olmak için 18 vekil eksiği var, bunu 25 sayı artırdı. Bu çoğunlukla 4 yıllık bir iktidar çok zor olur ve bu muhalefetle götüremez. Karar veremez, anayasayı değiştiremez, Kürt sorunu gibi devasa bir sorunu çözemez. Hele Ortadoğu'daki bu politika böyle devam ederse Türkiye çok daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalır. O nedenle koalisyon gerçekten de çok sağlıklı bir çıkış yolu.

"UMARIM BENİ SARAY'A ÇAĞIRMAZ"

Sayın Davutoğlu hükümeti kuramaz da Sayın Cumhurbaşkanı görevi size verme gereği duyarsa görevi almak için saraya gider misiniz?

Umarım beni saraya çağırmaz.

Kılıçdaroğlu: Erken Seçim İhtimali Daha Yüksek

Son Dakika Güncel Kılıçdaroğlu: Erken Seçim İhtimali Daha Yüksek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (10)

  • Hastane taşeron: Erken seçim olsa da sonuç değişmez artık millet uyandı 11 8 Yanıtla
  • POWERLOVES: ERKEN SEÇİMDE 2 İHTİMAL VAR BENCE YA AYNUI SONUÇ ,YA TEK BAŞINA AKP 8 10 Yanıtla
  • dominant: evlat olsa sevilmeyecekken bu Kemal Genel Başkan olmuş. ALLAH CHP başka keder vermesin 8 9 Yanıtla
  • Sivridil: Erken secim olunca olan mhp ye olacak, chp nin hdp ye giden emanet oylari geri gelerek giden oy gelen oy dengeleyecek 25_26 ayni kalacak, akp ise mhp den gelen oylarla 276 bulacak, mhp baraja takilacak, hdp nin artik baraj sorunu yok, guneydoguda akpye oy veren dindar kurtlerin oyunu alacak 17_18 araliginda guclenecek, 8 6 Yanıtla
  • OYUNCAKLA ÇIKSALARDI SİLAHLA GERİ DÖNERLERDİ ::: EVET ÇARKÇI KEMAL ERKEN SEÇİM OLACAK VARMISIN HDP İLE BİR DAHA SEÇİM İŞBİRLİĞİNE 5 7 Yanıtla
  • cenk: Sorun cumhurbaşkanı değil akpartili kardeşlerim. Sorun içinizdeki büyük bölümü olan hirsizlar kardeşler. Benim verdigim vergileri caliyorlar birde mahkeme önünde hesap vermekten kacarsa kusura bakmayın ben akp ye hırsız gözüyle bakarim 9 0 Yanıtla
  • Sorunsal: Ülkesini seven biri olarak iktidar partisi dışındaki partiler birlikte hareket ederek yolduzlugun üstüne gidebilirdi.diye düşünüyorum.mhp nin yapıcı usluptan uzak olması üzüntü verici..önplanda devletin halkın gelecegi olmalı..hırsları egoları bir tarafa bırakmalı.. 9 0 Yanıtla
  • Sorunsal: Mevzu chp veya akp değil,ortak cıkarımız sadece halkın geleceği olmalı.. yolsuzluk yoksa da bu da ortaya cıksın ki aklayın partinizi.. 4 0 Yanıtla
  • ayşegül: kafayımı yediniz millet evde çoluk çocuk ekmek gelecek bekler.....bırakın siyaseti artık,,,,,asgari ücret ve taşeron derdimizi kim çizecekse oylar onadır... 3 0 Yanıtla
  • aho: memur affını çıkar oyları kap 0 1 Yanıtla

Advertisement