Kuzey Ege 'İncileriyle' Kalkınacak - Son Dakika
Yerel

Kuzey Ege 'İncileriyle' Kalkınacak

Kuzey Ege \'İncileriyle\' Kalkınacak

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Kuzey Ege İncileri adlı proje kapsamında 3. kez gerçekleşen ortak destinasyon toplantısında, Yunanistan’ın Midilli Adası’nın da söz konusu projeye dahil edilmesine ilişkin görüş benimsendi.

26.08.2015 14:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Kuzey Ege İncileri adlı proje kapsamında 3. kez gerçekleşen ortak destinasyon toplantısında, Yunanistan'ın Midilli Adası'nın da söz konusu projeye dahil edilmesine ilişkin görüş benimsendi.

Yaklaşık 1 buçuk ay öncesinde Bergama'da 'Kuzey Ege İncileri' adı altında Menemen'den başlayan Foça, Bergama, Ayvalık, Burhaniye, Edremit arasında turizm alanında ortak işbirliği, bu bölgelerdeki tarihi-kültürel ve doğal güzelliklerin ortak bir destinasyonla değerlendirilmesi amacını taşıyan oluşumun 3. toplantısı Ayvalık Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi.

Ayvalık'ta Ticaret Odası Başkanlığı öncülüğünde; Bergama, Menemen, Edremit, Burhaniye ve Aliağa Ticaret Odaları, Foça Kaymakamlığı, Edremit Borsası, kısa adı AYTUGEB olan Ayvalık Turizm Alt Yapı Geliştirme ve Hizmet Birliği temsilcileriyle, Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli'nin katılımıyla gerçekleşen toplantı üst kurul seçimi ve Yunanistan'ın Midilli Adası'nın da bu ortak destinasyonun içerisine dahil edilmesi konuları masaya yatırıldı.

Bergama ve Kazdağları arasında yaşayan insanların da var olacağı proje kapsamında bir yandan da Kuzey Ege'de kültürel bir köprünün kurulabilmesinin de hedeflendiği öğrenildi.

Ayvalık Ticaret Odası yönetimi, Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Sarıbaş, Genel Sekreter Ersel Pazarbaşı, Edremit Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Denizer, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Genel Sekreter Gülay Koç, Akreditasyon Sorumlusu Merve Biçer, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu Araştırma Görevlisi Emre Ataberk, AYTUGEB'den de Ümit Özgültekin ve Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz'in hazır bulunduğu toplantının açılış konuşmasını Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı yaptı.

Kuzey Ege İncileri adını taşıyan projeye, Kuzey Ege'nin incisi olarak nitelendirilen ilçelerin kaymakamlık, belediye ve ticaret odalarının destek verdiğini anlatan Kantarcı, Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli'nin de aralarında olmasının projenin hayata geçmesi adına son derece önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz hafta; Türkiye ile Yunanistan arasında ticari ve sosyo-ekonomik ilişkileri güçlendirmek ve Ege'nin iki yakasının dostluk gölüne dönüştürülmesi amacıyla bu yıl 3. sü düzenlenen Expo-Aegean 2015 Fuarı çerçevesinde organize edilen Ticari Turistik ve Kültürel Fuarı kapsamındaki Türk -Yunan Turizm Forumu her iki ülkenin işadamları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Midilli ve Ayvalık'taki Ticaret Odalarında karşılıklı toplantıların yapıldığını anlatan ATO Başkanı Kantarcı, daha öncede Midilli ile benzeri ekonomik işbirlikleri için girişimlerde bulunduklarını ancak bu girişimlerin her defasında sonuçsuz kaldığını ancak bu kez oldukça umutlu olduklarını kaydetti.

"PROJE BÖLGEYE BÜYÜK BİR TURİZM HAREKETLİLİĞİ GETİRECEK"

Geçtiğimiz hafta; Midilli ve Ayvalık'ta düzenlenen karşılıklı toplantılarda 'Kuzey Ege İncileri' projesine Midilli'li yetkililerinin de sıcak baktığını ifade eden İbrahim Kantarcı, "Aldığımız karar neticesinde 10 gün içerisinde Midilli ve Ayvalık Ticaret Odaları arasında bir tarih kararlaştıracağız. Ekim yada Kasım ayı arasında kararlaştırdığımız tarihte de, üst kurulumuz çalışmalarına başlayacaktır. Bizim bunu yapmak istememizin amacı; Ayvalık ve Midilli arasında 1978 yılında başlayan gidiş-geliş trafiği var. Bu trafiğin verilerine bakıldığında, geçtiğimiz Temmuz ayında Ayvalık Deniz Hudut Kapısında Midilli'ye giriş yapan yolcu sayısı 17 bin 287 kişi, araç sayısı 567 ve toplamda da 137 sefer düzenlenmiş. Yine Temmuz ayı verilerine göre; Ayvalık'tan Midilli'ye giden yolcu sayısı 17 bin 603, giden araç sayısı 582 ve toplamda da 128 sefer düzenlenmiş. Yılsonuna kadar bu rakamların 100 bin sınırını aşmasını bekliyoruz. Bu bağlamda bizim hedefimiz 2016 yılında Avrupa'dan bölgeye en fazla turisti getirecek bir fuara ortak katılmaktır. Bunun dışında da Midilli'yi de Kuzey Ege İncileri adını taşıyan projemize katabilirsek, bunun bölgemiz için inanılmaz bir turizm hareketliliğine yönelik bir ivme kazandıracağına inanıyorum" dedi.

AK PARTİLİ VEKİL SÜREKLİ, "PROJE BENİ İNANILMAZ HEYECANLANDIRDI"

Toplantıda konuşan Ak Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli de, Türkiye'nin güney bölgelerindeki turizm potansiyelinin küresel ısınmayla cazibesini yitirmeye başlayacağını ve bu potansiyelin Kuzey Ege'ye kayacağını inandığını ifade ederek, "Zaten bu düşünce hemen hemen herkes tarafından kabul edilen bir tezdir. Bu yüzden de Kuzey Ege'de, 'Kuzey Ege İncileri' adını taşıyan oluşumun başlatılıp, bu seviyeye getirilmesi çok güzel. Şahsım olarak ben bu projeye elimden gelen katkıyı koyacağım. Çünkü bu proje beni inanılmaz heyecanlandırdı" diye konuştu.

"ORTAK DESTİNASYONDAN EGE'NİN İKİ YAKASI DA KAZANÇLI ÇIKACAK"

Toplantıda konuşan Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper ise, Kuzey Ege İncileri adını taşıyan projenin bölgedeki turizm ve ekonomik canlılık açısından pozitif getirilere sahip olduğunu belirterek, "Projenin her iki ülke için önemli olduğuna inanıyorum. Bergama'nın tarihi ve kültürel değerleri var. Midilli halkı Ayvalık'ta kendilerini çok rahat hissediyorlar. Dolayısıyla da bu bölgeyi Midilli ile birlikte Avrupa'da tanıtabilirsek, bunun ekonomik geri dönüşümünü bölgeye büyük bir kazanç olarak getirilmesinin önü açılabilecektir. Bundan bizlerde, Midilli'dekilerde karlı çıkacaktır" dedi.

Toplantı; Doç. Dr. Ayhan Gökdeniz'in AYTUGEB hakkında katılımcılara bilgi vermesinin ardından birlik haline getirilmesi planlanan Kuzey Ege İncileri proje merkezinin Bergama olmasına karar verildi.

Bu kapsamda birliğin üst kurul toplantısının da 5-10 Ekim'de Edremit'te yapılacak toplantıda belirlenmesine karar verildi.

4. toplantıda oluşturulacak üst kurula Ayvalık Ticaret Odasından bir kişinin yanı sıra ilçede bir akademisyenin de görevlendirilmesi benimsendi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kuzey Ege 'İncileriyle' Kalkınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement