Malezya'da Düzenlenen 27. Asean Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Malezya'da Düzenlenen 27. Asean Zirvesi

KUALA Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkların çözülmesi için Güneydoğu Asya ülkelerine çağrıda bulundu.

21.11.2015 18:31

KUALA Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, Güney Çin Denizi'ndeki anlaşmazlıkların çözülmesi için Güneydoğu Asya ülkelerine çağrıda bulundu.

Üyeleri arasında Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler, Singapur, Brunei, Vietnam, Laos, Myanmar ve Kamboçya'nın yer aldığı Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN)'ın 27. zirvesi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da toplandı.

Aquino, zirvede yaptığı konuşmada, Güney Çin Denizi'ndeki gerginliğin bölgenin istikrarını tehdit ettiğini belirterek, bunun Çin'in bölgede sürdürdüğü ıslah faaliyetlerinden kaynaklandığını savundu.

Güney Çin Denizi'nin kendi halkı tarafından da Batı Filipin Denizi olarak bilindiğini belirten Aquino, "Hangi güçte olursa olsun, hiçbir zaman tek bir ülke bölgede mutlak bir hak iddia edemez" dedi.

Aquino, bölgedeki anlaşmazlıkların, ASEAN'a üye ülkelerin kolektif refah anlayışıyla çözülebileceğini dile getirerek, birliğin ortak hareket etmesiyle bölgeye istikrar gelebileceğini vurguladı.

Filipinler'in daima hukukun üstünlüğüne inandığına işaret eden Aquino, uyuşmazlıkların barışçıl mekanizmaların tesisiyle aşılabileceğini belirtti. Aquino, ülkesinin her zaman barış ve istikrarın sağlanmasından yana olduğunu söyledi.

Petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında uzun süredir tartışma konusu.

Çin, geçen yıl Güney Çin Denizi'nde uçaklar için pistlerin yapılabileceği ve gemilerin demirleyebileceği büyüklükte suni adalar inşa etmeye başlamış, ABD ve Japonya, buna tepki göstermişti. Filipinler de Çin'in bu girişimini Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesine taşımıştı.

Adalar üzerinde egemenlik iddia eden Çin yönetimi, başka ülkelere ait gemilerin adalara 12 deniz milinden fazla yaklaşmaması gerektiğini savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malezya'da Düzenlenen 27. Asean Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement