Meclisin Başı İsim Değişiklikleriyle Dertte - Son Dakika
Güncel

Meclisin Başı İsim Değişiklikleriyle Dertte

Meclisin Başı İsim Değişiklikleriyle Dertte

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nce daha önceleri Topçu- Rabia ismiyle tartışılan isim değişikliğine Hilvan'daki İnönü Caddesi de katıldı.

13.11.2015 13:58

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki cadde ve meydanlarla ilgili isim değişiklikleri ve yeni isimlerin verilmesi tartışması bitmek bilmiyor.

Daha önceleri eski valilik binası yerine yapılan otoparkın üstündeki meydana Rabia isminin verilmesi tartışılmıştı. Bu isim değişikliğine karşı çıkanlar meydanın Topçu Meydanı olduğunu dile getirmiş. Rabia ismini savunanlar ise buranın yeni bir meydan olduğunu tezini savunmuşlardı.

Kasım ayının üçüncü birleşim gündemini gerçekleştiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine yine isim değişiklikleri, yeni isimlerin verilmesi tartışma konusu oldu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlığında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü Binasında bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonundaki birleşimde ihtisas komisyonlarından gelen raporlar ele alındı.

Hilvan'da bulunan İnönü Caddesi'nin İzollu Bozan Bey olarak değiştirilmesi yönünde gelen talebi inceleyen araştırma ve inceleme komisyonunun verdiği raporda cadde isminin aynı kalması, yeni yapılacak olan park, cadde veya sokağa İzollu Bozan Bey isminin verilmesi tartışma konusu oldu.

CİN: URFA'NIN KURTULUŞUNDA TEK BİR ASKER YOK

Verilen rapora karşı çıkan Viranşehir Belediyesi Eş Başkanı Emrullah Cin, "Önergenin sahibi ben değilim. Ama Şanlıurfa'nın tarihine bakıldığında Bozan Bey'in Urfa'nın kurtuluşunda diğer arkadaşları gibi bir emeği var. Sayın İnönü'nün emeği var mı Şanlıurfa'ya? Bence Şanlıurfa'nın kurtuluşunda tek asker yok. Urfa halkı Fransızlara karşı Urfa'yı korudu. İlkesel olarak isim değişikliğinin, eğer incitici bir isim değilse, isim değişikliğinin doğru bulmayacağımızı ilk gün açıklamıştık. Ama ne yazık ki, bu meclis isim değişikliğine ilişkin bir kararını vermişti. Madem ki, Siverek ilçesiyle ilgili ilk kararını vermişse ve meclis üyelerimiz yaklaşık 8 aydan beri böyle bir önergeyi vermişse ve biz çözüm bulmakta zorlanmışsak acaba biz meclis üyelerinin acizliği midir? Bazı konularda ideolojik bakmaktan ziyade genel düşünmek lazım ve kucaklayıcı olmak lazım. Urfa'nın kurtuluşunda emeği geçen bütün isimlerin yaşatılmasının doğru olacağını düşünüyorum" dedi.

RABİA İSMİ TEKRAR GÜNDEMDE

Cin'in tutumunu taktir eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi AK Partili Meclis Üyesi Yusuf Aktaşoğlu, "Muhakkak ki, Bozan İzollu ve o günkü milli mücadeledeki kahramanlıklar gerçekten ilimizde yaşatılmalı. Bu çok elzem ve önemli bir mesele. Çünkü geçmişini hakkıyla bilmeyen milletlerin geleceği olamaz. Biz, bu hassasiyetimizi Topçu Meydanı'nda da göstermiştik. Çünkü Rabia bir değerimiz olsa bile Topçu Meydanı çok önemli bir meseleydi. Çünkü Urfa'nın kalbinde, milli mücadelenin simgesi olması münasebetiyle inşallah meclisimiz Topçu Meydanıyla ilgili bir karar da alır" dedi.

KAYTAN: DEĞİŞİKLİK GEREKİRSE YAPILABİLİR

Cin'in hassasiyetlerine katıldığını belirten Meclis Başkan Vekili Kaytan ise isim değişikliğiyle ilgili meclisin herhangi bir ihmalkarlığının söz konusu olmadığını söyledi. Kaytan, "Bu isim değişiklikleri belediyelerin bünyesinde bulunan birim tarafından gerçekleştirilir. Elbette komisyon raporu değerlendirilir. Yapılan değişikliklerin üyelerin yüreğinde yer alması arzusu içerisindeyiz. Biraz hassas davrandık. Bu hassasiyetimiz gecikmelere sebep oldu. Bozan Bey milli mücadelenin önemli şahsiyetlerinden biridir. Sayın İnönü, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık yapmış. Herkesin İnönü Caddesi olarak bildiği bir yeri 'hadi hemen değiştirelim' demek de doğru değildir" dedi. Rabia isminin verilmesiyle ilgili verilen kararın yanlış olduğuna inanmadığını kaydeden Kaytan, "Değişiklik gerekirse yapılabilir. Topçu Meydanı'nın da Urfa tarihi üzerinde ne kadar önemli olduğunu bilmiyorum. Şehbenderiye Vakfı'nın çok büyük izlerini biliyorum da. Topçu Meydanı'nın, Topçu Hanı'nın Urfa'nın kurtuluşunda ne kadar etkisinin olduğunu ben bilmiyorum" diye konuştu. Üzerinde tartışılan rapor kararı tekrar görüşülmek üzere araştırma ve inceleme komisyonuna havale edildi. Diğer ihtisas komisyon raporlarını görüşen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi bugün saat 10.00'da yeniden toplanacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Meclisin Başı İsim Değişiklikleriyle Dertte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement