Rakka Operasyonu YPG'li Kadın Komutanla Başladı - Son Dakika
Güncel

Rakka Operasyonu YPG'li Kadın Komutanla Başladı

Suriye'de IŞİD'in merkez olarak kullandığı Rakka kentine Suriye Demokratik Güçleri operasyon başlattı. YPG'li kadın komutanın yönettiği operasyona ABD havadan destek veriyor.

25.05.2016 08:11  Güncelleme: 12:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YPG'nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), dün IŞİD'in başkenti saydığı Rakka'ya yönelik üç koldan operasyon başlattı. Arap güçlerinin de olduğu 12 bin savaşçının katıldığı operasyona, koalisyon uçakları da hava desteği sağlıyor.

3 KOLDAN SALDIRI BAŞLATILDI

Suriye'de PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği PYD'nin silahlı kanadı YPG ile Arap müttefiklerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'in iki yıl önce "hilafetin başkenti" ilan ettiği Rakka kentinin kuzeyine operasyon başlattı.

SDG'den yapılan açıklamaya göre, 'Rakka'nın Kuzeyini Özgürleştirme Hamlesi' adlı operasyon, dün 14.00 sıralarında Tel Abyad'a bağlı YPG'nin kontrolündeki Ayn İsa kasabasından 3 koldan başlatıldı. Operasyona, SDG bünyesindeki, Rakkalılardan oluşan Ahrar Rakka ve Liva Tahrir Tugayları öncülüğünde 12 bin savaşçının katıldığı belirtiliyor.

OPERASYONU YÖNETEN KADIN KOMUTAN: ZAFERE ULAŞACAĞIZ

Rakka merkezine yaklaşık 50 km öteden başlatılan operasyon aşamalı olacak. Operasyonun, 4 km uzunluğunda, 15 km genişliğindeki bir alanı kapsadığı belirtildi. SDG'nin kadın komutanlarından Rojda Felat, gazetecilere yaptığı açıklamada Rakka ve çevresinde yaşayan halkların isteği üzerine hamleyi başlattıklarını söylerken "Koalisyonun hava desteği ve önemli oranda bir gücümüzle zafere ulaşacağız." dedi.


ABD TEMKİNLİ

Öte yandan ABD'nin IŞİD'e karşı yürüttüğü Öz Kararlılık Operasyonu'nun sözcüsü Steve Warren "SDG, Rakka'nın kuzeyinde kırsal bölgeyi kurtarmak için operasyonlara başladığını duyurdu. IŞİD'i Rakka'dan çıkartma bizim her zaman odaklandığımız bir konu ve kenti daha fazla izole edecek kara operasyonları düzenledikleri sürece SDG'ye destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

Bir Pentagon kaynağı ise, operasyonun ana unsurunun YPG olması nedeniyle Türkiye'nin nasıl reaksiyon göstereceğiyle ilgili soruya, "Bu konuda bir sorun olacağını zannetmiyorum. Türklerin kaygıları Fırat Nehri'nin batısını içeriyor ve bu bölge Fırat'ın doğusunda kalıyor" cevabını verdi.


ABD: KÜRTLERLE İŞBİRLİĞİ VAR FEDERASYONU TANIMA YOK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye'nin terör örgütü saydığı PYD ile IŞİD'e karşı mücadele için görüşmeler yaptıklarını ancak bunun Suriyeli Kürtlerin öncülüğünde ülkenin kuzeyinde tek taraflı ilan edilen federasyonu tanıdıkları anlamına gelmediğini açıkladı. Öte yandan operasyonla ilgili net bilgileri olmadığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ancak Rusya olarak ABD koalisyonu ve Kürtlerle şehrin kurtarılması için birlikte çalışmaya hazırız" dedi.


YPG İLE İŞBİRLİĞİNE TEPKİ

Suriye'nin kuzeyine giderek SDG yetkilileriyle görüşen ve daha sonra Ankara'ya gelen ABD'li General Joseph Votel'in önceki gün Ankara'da görüştüğü Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler tarafından YPG ile işbirliği konusunda uyarıldığı öğrenildi. Görüşme Genelkurmay Karargâhı'nda yaklaşık iki saat sürdü. Edinilen bilgiye göre, Orgeneral Güler ABD'nin YPG ile işbirliği yapma eğiliminden ciddi şekilde rahatsızlık duyulduğunu iletirken, "IŞİD'le mücadelede yarın zora düştüğünüzde YPG sizi yolda bırakırsa şaşırmayın" dedi. Güler, uluslararası bir karar olmadan Türk askerinin Suriye'ye girme gibi bir düşüncesinin olmadığını son derece net ifadelerle aktardı.

RUSYA'DAN DESTEK GELDİ

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğini alan Demokratik Suriye Güçleri'nin Rakka'yı IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyon hakkında bir açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan geldi. Lavrov, "Rakka'nın geri alınması aynı Irak'ın Musul kentinin geri alınması gibi uluslararası terör karşıtı koalisyonun hedeflerinden biri" dedi.

"HAVA EYLEMLERİNİ KOORDİNE EDEBİLİRİZ"

Rus ve ABD'nin hava güçlerinin eylemlerini koordine etmesi halinde bu kentlerin daha etkili ve çabuk bir biçimde geri alınacağına inandıklarının altını çizen Lavrov, "Böyle bir koordinasyonun gerçekleşmesi için şans var" vurgusunu yaparak şunları söyledi: "Rus hava güçleri ve ABD öncülüğündeki koalisyonun hava kuvvetlerinin senkronize ve koordine olmuş bir biçimde çalışıp sahada terörist gruplarla gerçekten mücadele edenlere yardım etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunlar da öncelikle Suriye ordusu ve PYD'nin silahlı kanadının (YPG) da aralarında olduğu farklı Kürt gruplar."

Rakka Operasyonu YPG\'li Kadın Komutanla Başladı

Son Dakika Güncel Rakka Operasyonu YPG'li Kadın Komutanla Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • Şair: Alllahın izniyle rakka kavuşacak haka. Kahrolacak cehenemlik işid ve yandaşları baka baka. 60 13 Yanıtla
  • wwww: türkler yorum yapmasın kıskanırlar 46 12 Yanıtla
  • diren ışid: diren ışid , allah aşkına diren. allah azze ve celle sizin yanınızdadır. geri püskürtün şu kafirleri islam topraklarından. 6 50 Yanıtla JamaL Dersim: Gel sana tuzları verem... 4 4
  • kc: kürtler devlet oluyor türkler korkudan battaniyenin altında titriyor 47 5 Yanıtla
  • zago: helal olsn aslan parcaları kürdün gücünü herkez görecek 33 14 Yanıtla
  • Putinist: Türkmendağı bizimdir diye havlayanlar Türkmendağı düştü ama Kobani düşmedi, hadi şimdi yaylanın 32 12 Yanıtla
  • Cengiz: Keleşlerle başlayan mücadeleye bak şimdi ne silahlar var maşallah...gazaniz mübarek olsun 23 15 Yanıtla
  • Şair: Fıratın doğusunda kim kimi vurmuş kovmuş başa geçmiş hakimiyet sağlamış bize fark etmez. Bizi fıratın batı tarafı ilgilendirir. Kırmızı çizgiye yaklaşan imha edilir bu kadar açık. 6 29 Yanıtla
  • Ali: Bizimkiler evlilik programlarında koca ararken, kürt kadınları devlet kuruyor. Kıskandım. 26 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement