Süleyman Şah Operasyonu'na Öcalan'dan "Eşme Ruhu" Mesajı - Son Dakika
Güncel

Süleyman Şah Operasyonu'na Öcalan'dan "Eşme Ruhu" Mesajı

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajında Şah Fırat Operasyonu'ndan "Eşme ruhu" olarak bahsetmesi dikkat çekti.

21.03.2015 16:06  Güncelleme: 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Abdullah Öcalan'ın Nevruz mesajı Diyarbakır'da HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu. Öcalan mektubunda, 40 yıldır süren silahlı mücadelenin sonlandırılmasının zamanının geldiğini söylerken dikkat çeken bir başka nokta ise "Eşme ruhu" mesajıydı.

ÖCALAN ŞAH FIRAT OPERASYONUYLA İLE İLGİLİ NE DEDİ?

Öcalan, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi'nin, PYD kontrolündeki Eşme Köyü'ne taşınmasına vurgu yaptığı mektubunda şunları söyledi:

"Hem bölgemiz için hem de uluslararası dünya için büyük anlamı olan Kobani direnişini ve zaferini selamlıyorum. Bu temelde gelişen 'Eşme ruhunu' halklarımız arasında yeni tarihin sembolü olarak selamlıyorum. Yukarıda belirlemeye çalıştığım tüm bu saptamalar tek cümleyle tarihimizin ve güncelliğimizin toplum olarak yeniden revizyonu, restorasyonu ve yeniden inşası için değerli bir çağrıdır."

ÖCALAN'IN SÖZLERİNİN ANLAMI

Siyasi yorumcular Öcalan'ın bu sözleri, Şah Fırat Operasyonu'nun YPG ve TSK ile koordinasyon içerisinde gerçekleştiğini anlatmak için kullandığını belirtiyor.

OPERASYONLA İLGİLİ YPG NE DEMİŞTİ?

Öcalan, Şah Fırat Operasyonu'nu "Eşme ruhu" ve "yeni tarihin sembolü" olarak görüyor ancak YPG, PKK ve AK Parti'nin operasyondan sonra yaptığı açıklamalar Öcalan'ın mesajı ile çelişiyor.

Hafızalarımızı biraz tazeleyelim. Sizi bundan yaklaşık 1 ay öncesine götürelim.

Tarih: 23 Şubat 2015

YPG, operasyonun hemen ardından bir açıklama yaparak, operasyonun kendi kontrollerinde ve onayında yapıldığını bildiriyordu. Yapılan açıklamada aynen şu ifadeler yer almıştı:

"Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir. Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobani güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir"

PKK NE DEMİŞTİ?

Aynı gün YPG'nin ardından PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Murat Karayılan da bir açıklama yapmıştı. Karayılan da YPG'nin açıklamalarına paralel olarak şunları söylemişti:

"Türk devlet yetkilileri bu operasyonla ilgili olarak Kobanê Kanton yöneticileri, yine YPG temsilcileri ve PYD Eşbaşkanlığı ile 5 kez görüşme yapmışlar ve Süleyman Şah'taki askerlerin kurtarılması operasyonu için kendilerinden izin ve destek istemişlerdir. Açıklamalardan da anlaşılacağı üzere Kobanê'den Süleyman Şah'a 3 km yakınlaşana kadar olan tüm alan boyunca YPG güçleri tedbir alıyor, koridor açıyor, YPG araçlarının eskortluğunda Türk devlet güçleri oraya getiriliyor ve bu temelde bazı araçlar da yol boyu ilerleyerek Süleyman Şah Saygı Karakolu'na gidiyorlar."

AK PARTİ NE DEMİŞTİ?

Tüm bu açıklamaların ardından şimdi sizi 1 gün sonrasına götürelim.

Tarih: 24 Şubat 2015

Başbakan Ahmet Davutoğlu, YPG ve Murat Karayılan'ın açıklamalarının ardından kamera karşısına geçerek yapılan açıklamaları yalanlamıştı. Kimseden izin almadıklarını belirten Davutoğlu, şu sözleri söylemişti:

"Türkiye kendi hukukunu korumak için izin de almaz destek de istemez. Biz sadece sivil kayıpları önlemek için teknik olarak bildirimde bulunduk."

EŞME'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Eşme, Süleyman Şah türbesinin Şah Fırat operasyonu ile taşındığı bölgenin adı. Eşme bölgesinin özelliği ise, kontrolünün Suriye'de PYD kontrolündeki Kobani bölgesinde yer alması.

Süleyman Şah Operasyonu\'na Öcalan\'dan "Eşme Ruhu" Mesajı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Süleyman Şah Operasyonu'na Öcalan'dan 'Eşme Ruhu' Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • PÎR SULTAN: Isidi kaninda bogacagiz YPG PKK 216 21 Yanıtla
  • PÎR SULTAN: BIJI BERXWEDANA YPG 200 12 Yanıtla
  • cem tekin: Öcalan ve ekibi satılmış kürdlerdir. kürd ve kürdistan ka hiç bir alakaları yoktur. madem amacınız türkiyenin demoktratikleştirilmesi ise neden bunca kürd kanı döktünüz-döktürdünüz! 7 159 Yanıtla
  • YNK PKK: HERKES PKK DAN YAKA SİLKİYOR. . KÜRTLER PKK DAN TİKSİNMİŞ. KÜRTLER PKK DAN TİKSİNMİŞ. PKK DAN NEFRET EDİYİİ: EZİDİ KOMUTAN ŞEŞO BİLE PKK ŞENGALDEN ÇEKİLSİN. KARIŞTIRMASIN DİYOO. KDP ORTALIĞA FİTNE SOKUYONUZ DEFOLUN KÜRDİSTANDAN DİYOO. İŞTE BİR İRAN İŞBİRLİKCİSİ YNK PKK YA SES ETMİYİİİ 9 51 Yanıtla
  • MUSTAFA: lan şuraya bir atom bombası sallayacan nekadar haşare varsa geberecek gidecek pis kokuşmuş böcekler 18 21 Yanıtla
  • Hasan: Olmasi Gereken Budur O topraklar icin Baris Baris Vede Huzur. Yasasin Haklarin Kardesligi 26 9 Yanıtla
  • Anti Faşist: Şimdi anladınızmı sah fırat operasyonun perde arkası gerçeğini ey ülkücü ulusalcı faşistler 20 12 Yanıtla
  • gül: türk ya da kürt olmak önemli değil bence insan olmak önemli bu iki ırktan da iyi de var kötü deneyse ki iyi insanlar çoğunlukta 22 9 Yanıtla
  • Insan: Yaşasın Türk Kürt Kardeşliği kahr olsun ırkçılık oylar Hdp e 20 8 Yanıtla
  • mualla: Ulan bu pkk kadar deccal görmedim küfür ehlidirler kekolar 22 5 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement