Termik Santral Karşıtları Yeşilovacık'ta Toplandı - Son Dakika
Yerel

Termik Santral Karşıtları Yeşilovacık'ta Toplandı

Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık beldesinde, termik santral yapılmasını istemeyen vatandaşlar bir araya geldi.

03.06.2013 09:50

Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık beldesinde, termik santral yapılmasını istemeyen vatandaşlar bir araya geldi.

Yeşilovacık Belediye Hizmet binası altında bir araya gelen termik santral karşıtları, limana kadar yürümek istedi. Yeşilovacık Belediye Başkanı İhsan Küpük'ün, yürüyüş güzergahındaki bir evde cenaze olması nedeniyle yürüyüş yapılmaması ricasında bulunması üzerine Termik santral karşıtları da yürüyüşü iptal etti.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sebahat Aslan, grup adına yaptığı açıklamada, bölgede termik santralleri istemediklerini kaydetti.

Termik santrallerin insan ve çevre sağlığı açısından zararlı olup, doğal ve kültürel değerlere yapılan bir saldırı olduğunu iddia eden Aslan, "Anayasa'nın 56. maddesine de aykırıdır. Çünkü Anayasa'nın 56. maddesine göre herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Kurulması planlanan termik santrallerin yerleşim alanlarına ve tarım arazilerine yakınlığı, hava ve toprak kirliliği yaratması, insan ve çevre sağlığını bozması, soğutmada kullanılan suyun denize deşarjı sonucu oluşacak ısı artışı ile bazı deniz canlılarının yok etmesi bizlerin yaşam hakkını gasp edecektir. Ayrıca Termik santraller küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine neden olmaktadır" dedi.

Aslan, Akkuyu nükleer santrali, termik santraller ve çimento fabrikalarının çevreye yayacağı radyasyon, ağır metaller, zehirli gazlarla hava, su, toprak ve gıda kirliliği yaratacağını dile getirerek "Bu kirlilik bölgemizde yaşayan insanların sağlığını bozacak, turizmi, tarımı ve hayvancılığı bitirecek işsizlik ve göçü arttıracaktır. Kurulacak termik santrallerin, teknolojileri ithal, makineleri ithal, yakıtı ithal olup, kurucu personel dışında, teknik personel çalışacağından bölgeye istihdam da sağlamayacağı açıktır. Ülkemiz termik santrallerin zararlarını Yatağanda ve Elbistanda çok acı ödedi ve hala ödemektedir. Buralarda yaşayan insanların başta kanser olmak üzere birçok hastalıkla boğuştuğu ve bu hastalıkların tedavilerinde çok zorluk çektiklerini hepimiz biliyoruz" diye konuştu.

CHP Mersin milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer de kısa birer konuşma yaparak, Silifke bölgesinin hem termik hemde nükleer tehdit altında olduğunu iddia edip, bu santraların yapılmasına karşı olduklarını söylediler.

Grup, yapılan açıklamaların ardından açtıkları pankartlarla slogan attı ve olaysız olarak dağıldı. - Mersin

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Termik Santral Karşıtları Yeşilovacık'ta Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement