TMMOB Üyelerinden Çeşitli Kentlerde Eylem - Son Dakika
Güncel

TMMOB Üyelerinden Çeşitli Kentlerde Eylem

TMMOB Yasasında değişiklikler içeren yeni bir torba yasa tasarısı hazırlığı yapıldığı gerekçesiyle TMMOB üyeleri, çeşitli kentlerde eylem yaptı.

16.12.2014 17:42  Güncelleme: 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Yasası'nda da değişiklikler içeren yeni bir torba yasa tasarısı hazırlığı yapıldığı gerekçesiyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri, çeşitli kentlerde eylem yaptı.

TMMOB Artvin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hakan Yavuz, düzenlediği basın toplantısında, AK Parti iktidarının, yeni bir torba yasa tasarısıyla kamusal alanlara el koyma ve rant süreçlerinin önündeki son engelleri kaldırma hazırlığında olduğunu öne sürdü. Yavuz, "Bugün ülkemizde egemen olan ranta dayalı sermaye birikim politikaları, AKP iktidarı elinde esasen kentsel-kırsal-kültürel-doğal varlıkların el değiştirmesi veya el konulması şeklinde yapılaşma üzerinden, inşaat sektörü ve bağlantılı olarak arazi ve mülkiyet düzenlemelerine dayanmaktadır" dedi.

Yavuz, Artvin Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetine de değinerek, "TMMOB olarak Cerattepe bölgesinde çeyrek asırdır sürdürülen maden karşıtı mücadelede Artvin halkının yanındayız. 23 Aralık'ta Rize İdare Mahkemesi'nde görülecek Cerattepe davası duruşmasına katılacağız" diye konuştu.

-Samsun

İstiklal Caddesinde toplanan TMMOB Samsun Şubesi üyeleri, hükümetin içinde imar, iskan, yapı denetim ve TMMOB Kanunu'nun bulunduğu yeni torba yasa ile ilgili yapılması düşünülen değişiklilere tepki gösterdi.

TMMOB Samsun Koordinasyon Sekreterliği adına açıklama yapan Adnan Korkmaz, hükümetin çıkardığı yasalar ile odaların yapılarını tamamen değiştirmeyi hedeflediğini öne sürerek, "Yeni değişikliklerle mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetleri ve ilgili meslek örgütlerinin, böl, parçala, küçült, etkisizleştir ve yönet yaklaşımıyla demokratik ve merkezi yapılardan rekabetçi yerel yapılara dönüştürülmesi, siyasi iktidarın yönetimine, bakanlıklara bağlanması amaçlanmaktadır" görüşünü savundu.

Basın açıklamasının ardından grup üyeleri dağıldı.

-Adana

Atatürk Parkı'nda toplanan TMMOB'a bağlı oda başkanları, yöneticileri ile üyeleri, pankart açarak slogan attı.

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, iktidarın uzun süredir TMMOB'a ve bağlı odalarına müdahale etmek için türlü girişimlerde bulunduğunu öne sürdü.

Devlet Denetleme Kurulunun TMMOB hakkında 5 tır dolusu evrak incelediğini ancak herhangi bir kara lekeye ulaşılamadığını savunan Atıcı, şunları söyledi:

"Kamunun ortak birikimlerini hızla özelleştiren AKP iktidarı, ustalık evresinde bütün ülkenin imara açılmasına, suların, derelerin, ormanların satışına yönelmiş, daha doğrusu doğayı piyasalaştırma yolunu seçmiş ve önündeki engelleri de tek tek yok etmeye çalışmıştır. Tam da bu noktada TMMOB, AKP hükümetlerinin hedefi haline geldi. 2 yıl önce de TMMOB'u teslim almaya yönelik gündeme gelen TMMOB yasa değişikliği hazırlıkları TMMOB örgütlülüğünün güçlü bir mücadelesi ile geri püskürtülmüştü. Ancak bugüne geldiğimizde mevcut siyasi iktidar tarihten ders almamış olacak ki aynı yasa değişikliğini tekrar gündeme getirdi."

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

-Denizli

Candoğan Parkı önünde toplanan TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu üyeleri adına açıklama yapan Mehmet Sarıca,TMMOB ve odaların "kentsel ve doğal değerlerin talanına ve meslek örgütlerinin etkisizleştirilmesi"ne karşı mücadelesinin süreceğini kaydeden Sarıca, şu ifadeleri kullandı:

"AK Parti daha da ileriye giderek hukuku, bilimi yok sayan bir perspektifle mühendisleri, mimarları ve şehir plancılarını itibarsızlaştırmayı kendine görev edinmiştir. Hükümet, yeni bir torba yasayla 12 yasada yapacağı değişiklikle kamusal alanlara el koyma ve rant sürecinin önündeki engelleri kaldırma ve çevre sorunlarına dair algı yönetme hazırlığındadır. Bilinmelidir ki mühendis, mimar, şehir plancıları ve meslek örgütleri, ülke, halk, meslek ve meslektaş yararı bütünlüğündeki mücadelesini sürdürecek."

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Konuyla ilgili Antalya, Çanakkale, Kırklareli, Şanlıurfa, Manisa, Hatay, Kayseri, Tunceli, Van ve Zonguldak'ta da TMMOB tarafından basın toplantıları düzenlendi. - Artvin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel TMMOB Üyelerinden Çeşitli Kentlerde Eylem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement