Turistlerin Çanak- Çömlek Yapımı İlgisi - Son Dakika
Güncel

Turistlerin Çanak- Çömlek Yapımı İlgisi

Turistlerin Çanak- Çömlek Yapımı İlgisi

Nevşehir'in Avanos İlçesi'ne gelen tatilci ve turistler kayadan oyma galerilerdeki geçmişi Hititlere kadar uzanan tezgahlarda çanak çömlek yapımını meraklı gözlerle izliyor.

15.09.2014 11:35

Nevşehir'in Avanos İlçesi'ne gelen tatilci ve turistler kayadan oyma galerilerdeki geçmişi Hititlere kadar uzanan  tezgahlarda çanak çömlek yapımını meraklı gözlerle izliyor.

Antik dönemde adı 'Venessa' olan Avanos İlçesi'nde çok sayıda çanak çömlek atölyesi bulunuyor. Hititler'den süre gelen seramik yapım geleneğini ilçede 50'ye yakın usta geleneksel yöntemlerle, ayakla çevirdikleri tezgahlarda, Kızılırmak'ın getirdiği kırmızı toprak ve milden elde edilen çamura şekil veriyor. Tas veya kaya oyma tezgahlarda Avanoslu seramik sanatçılarının elinden şekil alan Kızılırmak çamurunu yerli ve yabancı turustler hayranlıkla izleyip, fotoğraf makinaları ve kameraları ile görüntülüyor.

Kapadokya'da üretilen yemek kapları, su testileri, kışlık yiyecek saklamak için çömlek ve küpler önde gelen çanak ürünleri olarak  taştan yapılma ve kayadan oyma galerilerde müşterilerini bekliyor. Buralara gelenler önce ustaların oturduğu tezgahta çanak ve çömleğin nasıl yapıldığını görüylor. Hatta, yerli ve yabancı turistlerden yörede 'Dimi' adı verilen şalvarı giyip tezgahta çanak çömlek yapmaya kalkanlar bile oluyor. 'Kör de bilir Avanos'un yolunu, tesdi bardak kırığından bellidir' yakıştırmasıyla da tanınan Avanos'da atadan kalma çanak çömlek yapımının yanı sıra bu işi fabrikasyon olarak yapan çok sayıda işyeri de bulunuyor. - Nevşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Turistlerin Çanak- Çömlek Yapımı İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement