Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Toplu Sözleşme, Kelimenin Tam Anlamıyla Bir Fiyasko - Son Dakika
Güncel

Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Toplu Sözleşme, Kelimenin Tam Anlamıyla Bir Fiyasko

Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Toplu Sözleşme, Kelimenin Tam Anlamıyla Bir Fiyasko

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce memur ve memur emeklisinin haklarının Toplu Sözleşmeyle gasp edildiğini vurgulayarak, "Kamu personelinin hiçbir demokratik ve sosyal haklarının"...

19.08.2013 12:40

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce memur ve memur emeklisinin haklarının Toplu Sözleşmeyle gasp edildiğini vurgulayarak, "Kamu personelinin hiçbir demokratik ve sosyal haklarının görüşülmediği, yeni haklar ve kazanımlardan söz edilen Toplu Sözleşme, kelimenin tam anlamıyla fiyaskodur" dedi Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce memur ve memur emeklisinin haklarının Toplu Sözleşmeyle gasp edildiğini vurgulayarak, "Kamu personelinin hiçbir demokratik ve sosyal haklarının görüşülmediği, yeni haklar ve kazanımlardan söz edilen Toplu Sözleşme, kelimenin tam anlamıyla fiyaskodur" dedi.

Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş yaptığı yazılı açıklamada, Toplu Sözleşme'nin memurun beklentilerini karşılamadığını belirterek, "Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yüz binlerce memur ve memur emeklisinin hakları bu sözleşme ile gasp edildi. Malum Konfederasyonun, hükümet ile yaptığı gizli pazarlıklar sonucunda imzaladığı Toplu Sözleşme, maalesef memurun beklentilerini karşılamamıştır. Memurun taleplerini dahi dillendirmeyen malum Konfederasyon ise Toplu Sözleşme için "büyük kazanımlar elde ettik" demektedir" ifadelerine yer verdi.

-"MEMURUN BEKLENTİSİ YERİNE GETİRİLMEYEREK, HUKUKSUZLUĞUN ALTINA İMZA ATMIŞLARDIR"-

Toplu Sözleşme Görüşmeleri "nin 1 Ağustos 2013 tarihinde başladıktan sonra normal şartlarda 31 Ağustos 2013 tarihine kadar devam etmesi gerektiğini ama sadece 3 görüşmeden sonra mutabakata varıldığına dikkat çeken Yokuş, "Yeniden düzenlenen Sosyal Güvenlik Yasalarıyla çalışma süreleri artırılan memurlar, artık en az 35-40 sene çalışarak, ancak emekli olabiliyorlar. İşçilerimiz ise ne kadar çok çalışırsa, o kadar fazla ikramiye ve emekli maaşı almaktadır. Bu adaletsizlikler düzeltilmemiştir. Toplu Görüşmelerde, 2005 yılı sonrası işe giren memurlara 1 derece verilerek adaletin sağlanmasını kararlaştırmıştı. Ancak hükümet ve yandaş konfederasyon, yüzbinlerce memurun bu beklentisini de yerine getirmeyerek adaletsizliğin, hukuksuzluğun altına imza atmışlardır" değerlendirmesinde bulundu.

-"VERGİ ADALETİNİ SAĞLAYACAK BİR ANLAŞMA TOPLUM SÖZLEŞMEDEN ÇIKMADI"-

Yokuş, bundan 2 ay önce hükümetin, Meclis'ten geçirdiği bir yasa ile Grup Müdürü, İl Müdürü ve Daire Başkanlığı kadrolarında yöneticilik yapanların ek göstergelerini 3 bin 600'e kadar yükselterek, üst düzey yöneticilerinin emeklilikte daha fazla emekli ikramiyesi ve emekli maaşı almasını sağladığını vurgulayarak, ek göstergesiz çalışan Hizmetlilere, memurlara da bir düzenleme yapılmadığını açıkladı. Çalışan kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası izin süreleri artırılmayarak, mağduriyetlerinin sürdürüldüğünün altını çizen Yokuş açıklamasında, "Engellilere ihtiyacı olan gerekli araç-gereç temini ve izin sürelerinde hak ettikleri düzenlemeler, Toplu Sözleşme masasında gündeme dahi getirilmemiştir. Başta Maliye Bakanlığı ve Adliyeler olmak üzere, fazladan çalıştırılan personele fazla mesai ücreti ve izin hakları verilmeyerek, emek çalınırken bu konularda da hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Her yıl vergi dilimlerinin yüksekliği nedeniyle yapılan zamların yüz binlerce memura yansımadan vergi kesintisine gitmektedir. Bu adaletsizliği giderecek, vergi adaleti sağlayacak bir anlaşma da Toplu Sözleşmeden çıkmamıştır" ifadelerine yer verdi.

-"TOPLU SÖZLEŞME DEĞİL, TOPLU FİYASKO MASASI"-

Kamu personelinin hiçbir demokratik ve sosyal haklarının görüşülmediği, yeni haklar ve kazanımlardan söz edilen Toplu Sözleşmenin, kelimenin tam anlamıyla bir "fiyasko" olduğuna dikkat çeken Yokuş, "1995 yılından bu yana kurulmuş olan 3 ayrı Emekli Sendikaları ne yazık ki ileri demokrasi diye iktidara gelenlerin döneminde kapatılmıştır. Yine emniyet çalışanlarının kurduğu sendika hükümetçe tanınmamış, sendikayı kuran polis memurları ise işten atılmıştır. Ne yazık ki, Toplu Sözleşme Masasında, memurların en temel insan hakları olan 'grev ve siyasete katılma hakları' ile ilgili hiçbir sonuç alınamamıştır" açıklamasında bulundu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Toplu Sözleşme, Kelimenin Tam Anlamıyla Bir Fiyasko - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement