Ünlülerden Yemek Tarifleri - Son Dakika
Kadın

Ünlülerden Yemek Tarifleri

Ünlülerden Yemek Tarifleri

'Bak Mutfakta Hayat Var!'ın yazarı Aynur Tartan, 68 ünlü ismin yemek tariflerine yer verdiği kitabını çıkardı.

17.12.2011 06:03  Güncelleme: 09:10

'Bak Mutfakta Kim Var?' adlı ilk kitabında 96 ünlü ismin yemek tariflerine yer veren Aynur Tartan, ikinci yemek kitabı 'Bak Mutfakta Hayat Var!'ı çıkardı. Tartan'ın yeni kitabında aralarında Ajda Pekkan, Ali Poyrazoğlu, Huysuz Virjin, Cem Davran ve İpek Tuzcuoğlu'nun da bulunduğu 68 ünlü; M. Kutlukhan Perker'in çizimleri eşliğinde hem hayatın, hem de severek yaptıkları bir yemeğin tarifini veriyor. Kitabın ikinci bölümünde ise Tartan'ın yemek tarifleri var. Meslek yaşamına gazeteci olarak başlayan Tartan, şu sıralar CNN Türk'te 'Burada Hayat Var' adlı programı sunuyor. Gazeteci-yazar 'Bak Mutfakta Hayat Var!' adlı kitabının hazırlık sürecini anlattı.

Gizli Mimarı Arman

Gazeteci olarak yıllardır iletişimin farklı alanlarında çalışıyordum. Mesleğimi çok severek yapıyordum ki; hayatıma annelik girdi. İşte o yıllarda farkında olmadan yaratıcı bir aşçıya dönüşüyorsunuz. Çocuklar büyüdükçe, mutfak da büyüyor. Eşimin de gazeteci olması ve siyasetçi kimliği nedeniyle; soframız, masamız hep çok kalabalık oldu.

Bu kitabın gizli bir mimarı var. O da Ayşe Arman. İlk kitabın ardından benimle bir röportaj yapmış ve bana "Neden yemek tarifi aldınız, onlardan hayat tarifi alsaydınız ya?" demişti. Ben de "Bir dahaki sefere öyle yaparız" dedim ve kolları sıvadım.

Kitaplarım Reçete Değil

Kitabın diğer yemek kitaplarından farkı; içinde yalnızca aşçılığın değil, gazeteciliğin de olması. Ben bu kitabı hazırlarken yemek tariflerinden çok; hayatı ve insanların hayat görüşlerini merak ettim. Kitapta yer alacak isimleri belirlerken de, onların vereceği yemek tarifini değil, hayat görüşünü merak ettiklerimle temasa geçtim. İyi aşçılık değildi aradığım; zaten kimisi de hiç yemek tarifi vermedi. "Hayatın anlamı ne?" sorusunu yanıtladılar. Verecekleri tarif bir bitki çayı da olsa, benim için yeterliydi.

Bana göre insanların mutfakla ilişkisini hayata olan bakışı belirler. Mutfak, hayatın en önemli parçasıdır. Kimi zaman çok acı bir biber gibidir, kimi zaman da yaban mersinli dondurma gibi biraz mayhoş, biraz tatlı... Bazen tuzu fazla kaçar ama sonra öyle bir an gelir ki; çikolatalı pastaya dönüşür. İşte bu yüzden benim için yaşamın ta kendisidir mutfak.

İlk kitapta mutfak anekdotları, ikincisinde hayat tarifleri var. Her ikisinde de istedim ki; benim kitaplarım reçeteye dönüşmüş yemek kitapları olmasın. Hem mutfağı, hem hayatı anlatsın.

Davran'ınkini Sevdim

En çok Cem Davran'ın hayat tarifini sevdim. Güne onu okuyarak başlamak istiyorum. Yemek tarifine gelince; beğendiklerimi dostlarıma söyleyeceğim, rica edeceğim; onlar yapsın, ben yiyeyim. Kararımı ona göre vereceğim. Örneğin; Ajda Pekkan bademli tavuğunu, Aydın Menderes sakızlı çöreğini, Emel Müftüoğlu mercimekli bükmesini yapsın, yiyelim.

Ünlülerin Tarifleri

Cem Davran (Oyuncu- Sunucu)

Bir Tutam Şans Bir Salkım Sağlık

Hayat Tarifi

Malzemeler:

1 kaşık mutlu çocukluk, 1'er adet anne baba, bir salkım sağlık, yeterli eğitim, iyimserlik, 1 tutam şans, 1 tutam zeka, 250 gram yetenek, omurgayı bozmayacak kadar para ve yağsız, taze bir yürek.

Yemek Tarifi

Soslu Köfte

Malzemeler: 250 gr. yağsız dana kıyma, 250 gr. kuzu kıyma,1 adet kuru soğan, 2 diş sarımsak, maydanoz, 2 dilim kepek ekmeği, 1/2 su bardağı galeta unu, 1 yumurta, tuz, kimyon, karabiber Domates sosu için: 3 adet domates, 2 diş sarımsak, 1 adet kesme şeker, zeytinyağı, tuz Yoğurt sosu için: 250 gr. yoğurt, 1 diş sarımsak, tuz

Yapılışı: Soğan ve sarımsak rendelenir. Kepek ekmeği ıslatılıp blender'dan geçirilir. Maydanoz doğranır. Bütün malzeme kıymayla ve yumurtayla karıştırılıp yoğrulur. Top köfteler yapılıp kızartılır. Domates sosu için sarımsaklar doğranıp yağda kavrulur, rendelenmiş domates, şeker ve tuz eklenip pişirilir. Bir diş sarımsak, tuzla dövülür ve yoğurtla karıştırılır. İki sos birlikte köftelerin üzerine gezdirilir.

***

Ali Poyrazoğlu (Oyuncu- Yazar)

Uyumsuzlukların Uyumu

Hayat Tarifi

Bir araya gelmesi düşünülemeyen renkler, kokular, tatlar, bakışlar... İşte bunlar buluştuklarında müthiş bir uyum yaratırlar. Hayat hikayemin de özeti budur.

Yemek Tarifi

Yeşiş Elma Dolması

Yeşil elmalar biber dolması yapar gibi oyulur. Hazırlanan etli dolma içi elmalara doldurulur. Elmaların üzerine bir demet tarhun konur. Elmalar az su ile pişmeye başladıktan 15-20 dakika sonra tarhun çıkarılır. Biraz daha piştikten sonra servis yapılır.

***

Emel Müftüoğlu (Şarkıcı)

Her Şeye Rağmen Güzel

Hayat Tarifi

Herkese ve duruma göre çok fazla değişken bir olgu... Karamsar bir tablo çizmemek için; "Hayat her şeye rağmen çok güzel" diyorum.

Yemek Tarifi

Mercimekli Bükme

Yeşil mercimeği haşlayıp soğanla kavurun, içine kırmızıbiber atın. Yufkayı sekize bölün. Bir tarafta maden suyuna yarım bardak zeytinyağı karıştırın. Harcı yufkalara koyup sigara böreği gibi katlayın. Üstüne yağlı karışımdan sürün. 180 derecede pişirin.

***

Ajda Pekkan (Sanatçı)

Herkesin Hayatı Farklı Bir Bestedir

Hayat Tarafi

Hayat, müzik gibidir. İlk bakışta herkesinki birbirine benzer; doğum ve ölüm. Aynı bütün bestelerin sekiz tane notayla yazılması gibi... Notalar aynı notalardır; ama dizilişleri, birbiriyle uyumları, inişleri çıkışları her bestede farklı farklıdır. Bence hayat da öyle... Herkesin hayatı farklı bir bestedir. Bazı hayatlar görkemli bir senfoniye benzer, bazısı yazanı dahi belli olmayan bir halk ezgisine. Ama bütün besteler kıymetlidir.

Yemek Tarifi

Bademli Tavuk

Malzemeler:

1 kg. tavuk, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 adet tavuk bulyon, 1 avuç badem, 1 su bardağı beyaz şarap, 1 paket hazır krema, tuz, karabiber, biberiye

Yapılışı:

Tavuklar şeritler halinde kesilir. Sıvı yağda rendelenmiş soğan ve sarımsak çevrilir, hafif pembeleşince tavuklar atılır. Tuz, karabiber ve tavuk bulyon ilave edilir, kendi suyunda pişirilerek kavrulur. Servisten önce şarap, krema ve yaprak kesilmiş bademler ilave edilerek 15 dakika kısık ateşte pişirilir. Servis tabağına alınır ve üzeri dal biberiye ile süslenir.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Kadın Ünlülerden Yemek Tarifleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement