Uluslararası Patara Kazıları 25. Yıl Sempozyumu - Son Dakika
Kültür Sanat

Uluslararası Patara Kazıları 25. Yıl Sempozyumu

Uluslararası Patara Kazıları 25. Yıl Sempozyumu

Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Işık: "Patara kazıları boyunca Likya Birliği Meclis binası, Patara Deniz Feneri gibi hem Türkiye'de hem de dünyada ses getiren büyük çalışmalara imza attık" A...

11.11.2013 14:06

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, "Patara kazıları boyunca Likya Birliği Meclis binası, Patara Deniz Feneri gibi hem Türkiye'de hem de dünyada ses getiren büyük çalışmalara imza attık" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Atatürk Üniversitesi Konferans Salonu'nda "Uluslararası Patara Kazıları 25. Yıl Sempozyumu" düzenlendi.

Prof. Dr. Işık, burada yaptığı konuşmada, Patara kazısının Türkiye'de yapılan kazı çalışmaları arasında en uzun zamanı içeren kazı olduğunu, bu süre içinde antik Likya bölgesinin başkenti Patara'da olumlu ve iyi işler yaptıklarını söyledi.

Kazı çalışmaları boyunca, hızlı ama acele etmeden bilimsel kriterler çerçevesinde çalıştıklarını belirten Işık, her şeyden önce bilimsel kazı yöntemlerine önem verdiklerini dile getirdi.

Bunların süratle bilimsel yayınına önem veren bir çalışma ekibi kurduklarını anlatan Işık, "Patara kazıları boyunca Likya Birliği Meclis binası, Patara Deniz Feneri gibi hem Türkiye'de hem de dünyada ses getiren büyük çalışmalara imza attık. Özellikle Likya Birliği Meclis binasının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onarılarak ayağa kaldırılması ve örnek bir restorasyon yapılması bizi çok mutlu etti" diye konuştu.

Aynı restorasyon sürecinin Patara Deniz Feneri için de yapılması ve bu özgün varlıkların Antalya'nın en önemli marka değerlerinden biri olarak hızla yükselmesini temenni ettiklerini vurgulayan Işık, kazı süresince emeği geçen meslektaşlarına, öğrencilerine, çalışanlara ve yöre halkına teşekkür etti.

"En çok kazı yapan üniversitelerden biriyiz"

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise Anadolu'daki birçok medeniyetin miras bıraktığı önemli eserleri koruyarak gelecek nesillere aktarmanın önemli olduğunu söyledi.

Bir toplumun gelişmişliğinin, o toplumun sahip olduğu medeni değerlerin gelişmişliği ile bağlantısı bulunduğuna dikkati çeken Kurtcephe, Türkiye'nin son yıllarda tarihi eserlerin ortaya çıkarılması ve restorasyonu konusunda çok önemli mesafe kat ettiğini belirtti.

Arkeoloji alanındaki başarılı çalışmaların Akdeniz Üniversitesinin gurur kaynağı olduğunu dile getiren Kurtcephe, "Türkiye'de en çok kazı yapan üniversitelerden biriyiz. Türkiye'de büyüklüğü, zenginliğiyle dikkat çeken kazılar, Akdeniz Üniversitesi kazı ekibi tarafından gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

"Bütün kazı çalışmalarına destek verme gayretindeyiz"

Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel de Kaş ilçesinde bulunan Patara kazılarının 25'inci yılında olduğunu hatırlattı. Bu süre içerisinde yapılan kazılarla birçok yeni bilgilere ulaşıldığını vurgulayan Yüksel, Patara'nın idari olarak da çok özel coğrafyada yer aldığını kaydetti.

Bölgede yapılan koruma çalışmalarıyla yöre insanının refah ve mutluluğunun arttığına dikkati çeken Yüksel, "Valilik olarak elimizdeki imkanlarla bütün kazıları desteklemeye özen gösteriyoruz. Sadece Patara değil, Antalya'daki bütün kazı çalışmalarına destek verme gayretindeyiz" dedi.

Konuşmaların ardından kazı çalışmalarına destek veren kuruluşlara plaket verildi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Uluslararası Patara Kazıları 25. Yıl Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement