Tanrıların Crossover'ı: Peugeot 2008 - Son Dakika
Otomobil

Tanrıların Crossover'ı: Peugeot 2008

Tanrıların Crossover\'ı: Peugeot 2008

Nemrut Dağı’nın mitolojik Tanrı heykellerine yapılan mistik yolculuğumuzda Fransız Peugeot’nun 2008 Crossover modelini test ettik. Başka bir dünyadan gelen, sıradışı olmak isteyen bir otomobil görüntüsü veren 2008, Erich Von Daniken’in dünya dışı varlıkların dünyadaki izlerini yazdığı Tanrıların Arabaları kitabını anımsattı bize. Peugeot iddialı bir atakla efsane 205’in yerine 208’i geliştirdi.

18.02.2014 15:20

Nemrut Dağı’nın mitolojik Tanrı heykellerine yapılan mistik yolculuğumuzda Fransız Peugeot’nun 2008 Crossover modelini test ettik. Başka bir dünyadan gelen, sıradışı olmak isteyen bir otomobil görüntüsü veren 2008, Erich Von Daniken’in dünya dışı varlıkların dünyadaki izlerini yazdığı Tanrıların Arabaları kitabını anımsattı bize.


Peugeot iddialı bir atakla efsane 205’in yerine 208’i geliştirdi. 208’in yenilikçi ve yepyeni tasarımıyla ortaya çıkmasından sonra tutulup tutulmayacağı merak edilirken, 208’i (B segmentini) ufak, 308’i ve 3008’i (C segmentini ve SUV’u) büyük bulan, donanım olarak yeni teknolojileri de araçlarında isteyen tüketiciler 2008 modelini görünce çok mutlu olacak.


B segmentinden bir SUV çıkmaz ama çok güzel bir mini SUV da denebilecek kompakt bir crossover çıkabilirmiş. Fransızlar Renault Captur gibi yeni nesil ara segmentleri  tasarlayarak alt ve üst segmentlerden müşterileri tavlamayı hedefliyor.


Peugeot 2008 ile ilk tanışmamız Malatya Havalimanında gerçekleşti. 2008’in dış tasarımı etkileyiciydi ve daha büyük bir SUV’yi andırıyordu. Otomobil ihtisas basını yeni 2008’lere dağılıp ilk hedef olan Malatya Beşkonaklar lokantasına yöresel tadları denemeye yöneldi. Ne de  olsa aç pilot test yapmaz. Karınlar doyduktan sonra Anemon Oteldeki basın toplantısı oldukça sıcak (!) ve samimi bir ortamda geçti. Sektörün yakından tanıdığı Dacia’dan Peugeot’ya geçen 2. El ve Filo Satış Müdürü Merih Tüzün ve Ürün sorumlusu Yiğit Günermengi’nin sunumlarının ardından Nemrut Dağı’na doğru zorlu, virajlı, kısmen toprak ve kırıcı bir parkurda 2150 metreye tırmandık. Çıkışta 2008 1,6L e-HDi Auto6R Stop&Start versiyonunu kullandık. Otomatikleştirilmiş şanzımanın kullanımı hızlanma sırasında beklenmedik anda vites büyütmek isteyince ani bir duraksama etkisi nedeniyle rahatsızlık veriyor. Direksiyondan vites i manuel değiştirerek daha sportif kullanırsanız keyif alıyorsunuz. Yumuşak bir kullanımda vites geçişleri de alışılınca sorun yaratmıyor. İnişte 5 ileri düz vitesli 1.6 e-HDi Stop&Start versiyonunu kullandım. Vites geçişleri rahat ama düzlüklerde 6. vitesi aradım doğrusu.  Süspansiyon çok sert olmamakla birlikte konfor ağırlıklı düşünülmüş. Bozuk yollarda içeriye rahatsızlık vermeden gidiyor. Buna karşın ESP ve Grid Control yol tutuş unu güvenilir seviyede tutabiliyor. Aracın hafif olma çabası ses izolasyonunu azaltmış.



Aracın 92 beygirlik gücü yetiyor. 3 kişinin olduğu aracımız yokuş çıkarken, klimamız da açık olduğu halde yeterli performansı sundu. Tabii, bu aracın asıl güçlü yönleri yakıt tüketiminin düşüklüğü, işlevselliği, ferah iç mekanı ve yenilikçi iç tasarımı…


Peugeot 2008 Crossover’la ilgili diğer aklımda kalan tespitlerime gelince; en önemli aykırılık küçük direksiyon ve aşağıda kalan tutma pozisyonu. Gösterge ekranını direksiyonun üzerinden görebilmek için aşağıya doğru indiriyorsunuz. Yarış otomobili ve go-kart kullananların alışması kolay, ama gelenekçilerin hoşlanmayacağı bir tarz. Küçük gösterge ekranı, rakamların küçük punto ve birbirine çok yakın olması ‘yakın gözlüğü’ gerektirebilir.


Konsolun ortasında yer alan dokunmatik medya ekranı kullanışlı ve kullanılan materyaller başarılı. Saklama gözleri yeterli. Özellikle 40 cm derinlemesine eşya alabilen torpido gözü dikkat çekiyor. Torpidonun hacmi çok iyi ama dipte kalan bir eşyayı almak virajlı yolda giderken maharet istiyor.


Virajlı yol demişken kapı üstünde tutma kolları olmaması, 2008’in sağa sola yatması sırasında sıkıntı yaratıyor. Kapı içi koluna tutunmaktan başka çareniz yok. İnce kumaştan elektrik kontrollü cam tavan koruması güneş ışığını kesmiyor ve iç ısıyı artırıyor. Ben ışık geçirmeyen bir kumaşı tercih ederim. Cam tavan kenarında ve gösterge çerçevesinde yer alan mavi ambiyans ışığı, LED track adı verilen, cam tavanda gece görünebilen lazer kesimle elde edilen çok hassas çizimli motiflerin LED’lerden yayılan yumuşak beyaz ışığı 2008’e özel farklılıklar. Arka koltukta oturan yolcunun ters şekilde açılabilen arka bagaj pandizotunu kullanıp bagaja ulaşabilmesi hoş bir işlev.



2008’in çok şaşırdığım bir tercihi ise standart olarak dört mevsim M+S (çamur+kar) lastiklerle satılan ilk otomobil olması. Aracın farklı yüzeylerde kullanımı sırasında 5 ayrı mod (Standart, Kar, Arazi, Kum, ESP Off) bir düğme yardımıyla seçilebiliyor. Bu nedenle de lastiklerin bu şartlar için uygun olacağı düşünülmüş. Ancak yüzde 95 şehir içi asfalt yollarda ve sıcak iklimde bu lastik tercihi standart olmamalıydı.


Bu arada motor gamından da bahsetmekte yarar var. Avrupa yollarına Mayıs ayında çıkan ve büyük ilgi gören Yeni Peugeot 2008, 1.2L VTi 82hp, 1.6L HDi 92hp ve 1.6L VTi 120hp olmak üzere 3 motor seçeneği, manuel ve otomatik versiyonlar ve 42 bin 500 TL’den başlayan fiyatlar ile Türk tüketicisinin beğenisine sunuluyor. Ayrıca 2013 yılı sonunda pazara sunulacak olan e-VTi motor seçeneğinde Stop & Start teknolojisi de sunulacak.


Haziran ayına kadar iki ayda satışa sunulduğu ülkelerden toplam 30 binden fazla sipariş alan aracın satış fiyatı Eylül ayı sonuna kadar sabit olacak.


Yazı: Yener Gülünay


Fotoğraflar: Peugeot Medya


Mekan: Malatya – Nemrut Dağı




Kaynak: Carmedya.com

Son Dakika Otomobil Tanrıların Crossover'ı: Peugeot 2008 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement