11. Türkçe Olimpiyatları Kapanış Töreni - Son Dakika
Politika

11. Türkçe Olimpiyatları Kapanış Töreni

11. Türkçe Olimpiyatları Kapanış Töreni

Başbakan Erdoğan."Hepimiz, daha yaşanabilir bir dünya istiyoruz."

17.06.2013 10:40

-11. Türkçe Olimpiyatları kapanış töreni- Başbakan Erdoğan (2):

"Hepimiz, daha yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Hepimiz barış istiyoruz. Hepimiz, çocukların katledilmediği,

annelerin ağlamadığı, babaların çatışmalarda ölmediği, insanın ezilmediği, horlanmadığı, dışlanmadığı bir

dünyanın özlemini, böyle bir dünyanın hasretini yüreklerimizde taşıyoruz"

"Barış mücadelesi, insanlık onuru mücadelesi, gönül mücadelesi zordur, engellidir, engebelidir.

O yolda nifak tuzakları vardır. O yolda fitne tuzakları vardır. O yolda, dünyevi zevklerin cazibesi şeklinde

görünen şeytan tuzakları vardır. Ama o kutlu yolda, davayı unutturup ihtirası; ukbayı unutturup dünyayı

öne çıkaran nice münafık tuzağı vardır"

"Biz, işte tüm bu tuzaklara karşı hep birlikte uyanık olacağız. Aldatan elbette olmayacak ama aldanan

da olmayacağız"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hepimiz, daha yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Hepimiz barış istiyoruz. Hepimiz, çocukların katledilmediği, annelerin ağlamadığı, babaların  çatışmalarda ölmediği, insanın ezilmediği, horlanmadığı, dışlanmadığı bir dünyanın özlemini, böyle bir dünyanın hasretini yüreklerimizde taşıyoruz" dedi.

11. Türkçe Olimpiyatları'nın, Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki kapanış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, aynı gönül davasının, aynı barış mücadelesinin sarsılmaz neferleri olduklarını vurgulayarak, "Hepimiz, 76 milyon Türkiye Cumhuriyeti ailesinin birer mensuplarıyız. Hepimiz, insanlık denilen geniş ailenin fertleri, Hazreti Adem ile Hazreti Havva'nın çocuklarıyız" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan, lisanların farklı olabileceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Lisanlarımız Türkçe olabilir, Kürtçe olabilir, Arapça, Farsça, Urduca, Boşnakça, İngilizce, Almanca, İspanyolca olabilir. Ama hepimiz Adem ile Havva'nın çocukları olarak, eğer istersek aynı dille, yani gönül diliyle konuşabilir, anlaşabilir, muhabbet edebiliriz. Hepimiz, daha yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Hepimiz barış istiyoruz. Hepimiz, çocukların katledilmediği, annelerin ağlamadığı, babaların çatışmalarda ölmediği, insanın ezilmediği, horlanmadığı, dışlanmadığı  bir dünyanın özlemini, böyle bir dünyanın hasretini yüreklerimizde taşıyoruz."

Başbakan Erdoğan, Hacı Bektaş Veli'nin "Sevgi muhabbet kaynar, yanan ocağımızda. Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda. Hırslar, kinler yok olur aşkla meydanımızda. Arslanlarla ceylanlar dosttur kucağımızda" şeklindeki deyişini anımsattı.

Erdoğan, arslanlarla ceylanların dostça, gök kubbenin altında kardeşçe yaşadığı bir dünyanın hayali içinde olduklarını söyledi.

Herkesin kardeş bir dünya için mücadele ettiğini belirten Erdoğan, "Türk, Kürt, Arap, Farisi demeden, siyah ya da beyaz demeden, insanın, canın, insan onurunun öne çıktığı bir dünya hayal ediyoruz" dedi.

Müslüman, Hristiyan, Musevi, Budist demeden, Alevi, Sünni, Ortodoks, Katolik, Protestan demeden, ayrılıklara değil, ortaklıklara vurgu yapılan bir dünya hayal ettiklerini aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

"Farklılıkların bizi birbirimizden ayırdığı değil; farklılıkların bizi ilgiyle birbirimize yakınlaştırdığı, kucaklaştırdığı bir dünyayı hep birlikte özlüyoruz. İlahi mesajın emrettiği gibi, li tearefu, yani, 'tanışınız' emri mucibince, çatışmanın değil, tanışmanın, muhabbetin egemen olduğu bir dünyanın hasretini çekiyoruz. Böyle bir dünya için, böyle bir istikbal için mücadele elbette zordur. Barış mücadelesi, insanlık onuru mücadelesi, gönül mücadelesi zordur, engellidir, engebelidir. O yolda nifak tuzakları vardır. O yolda fitne tuzakları vardır. O yolda, dünyevi zevklerin cazibesi şeklinde görünen şeytan tuzakları vardır. Ama o kutlu yolda, davayı unutturup ihtirası; ukbayı unutturup dünyayı öne çıkaran nice münafık tuzağı vardır. Biz, işte tüm bu tuzaklara karşı hep birlikte uyanık olacağız. Aldatan elbette olmayacak ama aldanan da olmayacağız. Bizi selamete çıkaracak ipe sımsıkı sarılmak varken, ipi bırakanlardan, umudunu yitirenlerden, fitne ve nifakın tuzaklarına boyun eğenlerden asla olmayacağız."

Millet olarak sahip olunan en değerli hazinenin kardeşlik olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bugüne kadar ne kazandıysak, kardeşlikle kazandık. Bugüne kadar ne yitirdiysek, kardeşlik hukukunu unutanlar yüzünden yitirdik. Biz, kardeşliğimize, kardeşlik hukukumuza inşallah halel getirmeyecek, gölge düşürmeyeceğiz. Güzel Türkçe ile, yeryüzünün en uzak diyarları arasında köprüler inşa ederken, Türkçe'nin sahipleri olarak kem sözü, gıybeti, dedikoduyu yanımıza asla iliştirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Aşık Veysel'in "Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece" dizelerini hatırlatan Erdoğan "Allah'ın izniyle, bir olarak, beraber olarak, iri olarak, diri olarak kardeş olarak, gideceğiz gündüz gece. Bir kez daha, 11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nı tertip eden TÜRKÇEDER'i, öğretmenlerimizi, okullarımızı tebrik ediyorum" dedi.

Olimpiyatlar için Türkiye'ye gelen gençlerden, Türkiye'nin barış mesajlarını, dostluk, kardeşlik ve dayanışma mesajlarını ulaşabilecekleri herkese samimiyetle ifade etmelerini isteyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bize en zor zamanlarımızda farklı bir gündemi yaşatan ve bize bu yolu açan büyüklerimize umut olan, yüreklerimize su serpen, 'Türkiye'de güzel şeyler oluyor' dedirten, kardeşliklerini, dostluklarını en sıcak şekilde hissettiğimiz Türkçe sevdalısı misafirlerimize tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Türkiye'den ayrılarak, ülkelerine, şehirlerine, ailelerine dönecek kardeşlerime, yavrularımıza hayırlı yolculuklar diliyorum.  Lütfen, arkadaşlarınıza, kardeşlerinize, anne babalarınıza bizim kalbi selamlarımızı iletin. Güzel bir gece, geceniz mübarek olsun. Geleceğiniz aydınlık olsun. Allah yar ve yardımcınız olsun diyorum. Sizleri Allah'a emanet ediyorum."

Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a, misafir öğrencilerden bir grup, Babalar Günü dolayısıyla çini vazo hediye etti.

Kapanış töreninden notlar

TBMM Başkanvekili ve Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Sağlam'ın konuşmasıyla başlayan töreni, stadyumda yer kalmadığı için dışarıda kalan vatandaşlarla birlikte yaklaşık 250 bin kişi izledi.

Öğrencilerin de rol aldığı ses, ışık ve video gösterisiyle başlayan programı, spiker Şoray Uzun ile 9. Türkçe Olimpiyatları'nın şampiyonu Gürcistan'dan Leyla Kurbanova sundu.

Törende, çeşitli ülkeleri temsil eden çocuklar, Türkçe şarkılar söyledi ve Türk halk danslarından örnekler sundu.

Program, 140 ülkeden gelen çocukların sahnede birlikte seslendirdikleri "Yeni Bir Dünya" şarkısıyla sona erdi.

Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da katıldı.

(Bitti) - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 11. Türkçe Olimpiyatları Kapanış Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement